Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η σχιζοφρένεια της... απελευθέρωσης των επαγγελμάτων

Γράμμα κενό περιεχομένου παραμένει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, όπως καταδεικνύει πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, από το οποίο προκύπτει ότι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις παραμένουν οι ίδιες και η συμπεριφορά των αρμόδιων αρχών εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη και να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Το πόρισμα δεν αναφέρεται ούτε καν στη χορήγηση άδειας λειτουργίας φαρμακείου, αλλά στην απλή θεωρητικά απόφαση του ιδιοκτήτη του να το μετακινήσει σε νέα στέγη.
Φαρμακοποιός, λοιπόν, διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη για την καθυστέρηση έγκρισης της συνέχισης λειτουργίας του φαρμακείου που διατηρούσε στον Δήμο Αθηναίων από το έτος 1973!

Η φαρμακοποιός είχε υποβάλει σχετική αίτηση προς τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κεντρικού Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών για μεταφορά του φαρμακείου εντός των ορίων του δήμου.

Παρά ταύτα το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. Το ζήτημα που επικαλέσθηκαν οι αρμόδιες αρχές, όπως αναφέρει ο Συνήγορος, «είχε σχέση με τον τρόπο μέτρησης της απόστασης μεταξύ του υπό μεταφορά φαρμακείου και του πλησιέστερου ήδη υπάρχοντος εντός στοάς φαρμακείου».

Μετά την πάροδο επτά μηνών το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εξέδωσε την υπ' αρ. 366/2010 γνωμοδότηση σύμφωνα την οποία προέκυπτε πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας του φαρμακείου λόγω μικρής απόστασης από το ήδη υφιστάμενο φαρμακείο.

Η εν λόγω φαρμακοποιός διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος με τη σειρά του επεσήμανε στον υπουργό Υγείας τα νομικά και πραγματικά προβλήματα του τρόπου υπολογισμού της απόστασης όπως περιγραφόταν στην εν λόγω γνωμοδότηση και του ζήτησε να μη την κάνει δεκτή. Σημείωνε μάλιστα ότι την περίοδο εκείνη οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονταν νομοσχέδιο σχετικά με την άρση των περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Τελικά, η παρέμβαση του Συνηγόρου είχε αποτέλεσμα. Ο υπουργός Υγείας, μετά την πάροδο έξι μηνών, συμφώνησε με την άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη και δεν έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, από την πλευρά της, αποδέχτηκε επίσης τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη και, μετά την πάροδο επτά μηνών από τη μη αποδοχή της σχετικής γνωμοδότησης από τον υπουργό, εξέδωσε επιτέλους απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του φαρμακείου κατόπιν μεταφοράς του εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Με άλλα λόγια για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση μίας απλής διοικητικής πράξης που συνιστά η μεταφορά του φαρμακείου «ενεπλέκησαν» ο υπουργός Υγείας, ο Συνήγορος του Πολίτη και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ενώ η ιδιοκτήτης ταλαιπωρήθηκε για πάνω από ενάμιση χρόνο.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου