Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το Κουτί της Πανδώρας για την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας

Δωράκι στις μεγάλες τράπεζες χαρακτηρίζει το κλείσιμο των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών, το koutipandoras.gr, του Κώστα Βαξεβάνη.
Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά και για το λουκέτο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Βαγγέλης Τριάντης:
Προάγγελος ευρύτερων εξελίξεων που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στον τραπεζικό χάρτη της χώρας, αποτελεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, για το κλείσιμο των συνεταιριστικών τραπεζών Λαμίας, Αχαΐας και Λέσβου-Λήμνου.Απώτερος στόχος της τρόικας, της κυβέρνησης αλλά και των τραπεζιτών είναι η συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος εντός των επόμενων χρόνων, με σκοπό τη δημιουργία δύο ή τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, με πανίσχυρη παρουσία εντός και εκτός Ελλάδος.

Το σχέδιο εξυγίανσης και προσαρμογής του τραπεζικού συστήματος στη μετά PSI εποχή περιλαμβάνει σαρωτικές κινήσεις. Σταδιακά, όλοι οι μικροί παίκτες της τραπεζικής αγοράς θα οδηγηθούν στον αφανισμό είτε εκούσια είτε με βίαιο τρόπο.

Τα όρια που θέτει η τρόικα για την λειτουργία τους καθίσταται απαγορευτικά για την επιβίωσή και την περαιτέρω λειτουργία τους. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες βρίσκονται προ των πυλών του λουκέτου, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Το www.koutipandoras.gr αποκαλύπτει σήμερα όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε του κλεισίματος των τριών συνεταιριστικών, το οποίο αποδεικνύει ότι το «λουκέτο» ήταν προειλημμένη απόφαση. Παράλληλα διαφαίνονται πεντακάθαρα οι ευθύνες της ΤτΕ ως εποπτευούσης αρχής, καθώς επίσης και η απροθυμία της διοίκησής της να στηρίξει τις συνεταιριστικές τράπεζες. Σε μια περίοδο που ο βασικός λόγος για την κατηφόρα των οικονομικών τους μεγεθών αποτελεί η βαθιά ύφεση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων.

Μπορεί η επίσημη δικαιολογία από την πλευρά της ΤτΕ να ήταν ότι οι τρεις συνεταιριστικές τράπεζες αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη ρευστότητα, όμως η πραγματικότητα αποδεικνύεται τελείως διαφορετική.

Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας

Η συνεταιριστική τράπεζα της Λαμίας για παράδειγμα οδηγήθηκε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της για ένα έλλειμμα στα ίδια κεφάλαια ύψους 1.108.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλη ακίνητη περιουσία που ενδεχόμενη αξιοποίησή της θα μπορούσε να καλύψει το έλλειμμα του 1 εκατομμυρίου ευρώ εν μια νυκτί.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η στάση της ΤτΕ τόσο πριν όσο και μετά το κλείσιμο της τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της, ομάδα επενδυτών γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της, να στηρίξει την τράπεζα με κεφάλαια ύψους 5.000.000 ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση όχι μόνο δεν έγινε δεκτή, αλλά ούτε καν τέθηκε επί τάπητος για να αξιολογηθεί η βασιμότητά της.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε του κλεισίματος, στελέχη της ΤτΕ διαβεβαίωναν τους ανθρώπους της τράπεζας ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο» και ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά σε ότι αφορά τους ποιοτικούς δείκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Σεπτέμβριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, βρισκόταν στο 4,5%, κατά το κλείσιμο είχε ανέβει στο 10,17%. Κάτι που για πολλές από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Εκπρόσωποι της τράπεζας καταγγέλλουν τη συμπεριφορά και τη στάση των εκπροσώπων της ΤτΕ και κάνουν λόγο για προειλημμένη απόφαση. Καταρχήν, όπως επισημαίνουν οι ευθύνες της ΤτΕ ως εποπτευούσης αρχής είναι βαρύτατες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάρτιο του 2008 ουδέποτε πραγματοποιήθηκε έλεγχος στη Συνεταιριστική Λαμίας. Ωσάν η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή να μην ενδιαφέρονταν για την πορεία της. Για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της ΤτΕ, με το αιτιολογικό της πλημμελούς εποπτείας.

Αχαϊκή και Λέσβου-Λήμνου

Αντίστοιχη συμπεριφορά επεφύλαξε η ΤτΕ και στις άλλες δύο συνεταιριστικές τράπεζες, που όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία τους, η ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά τους μεγέθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13/03/2012 η ρευστότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου ανέρχονταν σε 10,03% και οι καταθέσεις σε 56 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα εντοπίζονταν κυρίως στην κεφαλαιακή της επάρκεια, για την οποία η ΤτΕ ζητούσε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι ποιος επενδυτής τη δεδομένη χρονική, στιγμή βρισκόταν σε θέση να πραγματοποιήσει μία τέτοιου είδους επένδυση.

Στην Αχαϊκή Τράπεζα η απόφαση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό διότι από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα που η ΤτΕ είχε απευθύνει συστάσεις προκειμένου να βελτιώσει τα μεγέθη της, είχε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο.

Το έγγραφο-φωτιά με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2012 που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το «www.koutipandoras.gr» αποτελεί κόλαφο για την ΤτΕ. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιανουαρίου στην Αχαϊκή συνεταιριστική η ΤτΕ αναγνώριζε ότι είχε επιτευχθεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με το Σεπτέμβρη.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, «κατά το δ΄ τρίμηνο του 2011, εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες διαχειρίσεις του υποβαθμισμένου τμήματος του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, με αποτέλεσμα την ανακοπή του ρυθμού αύξησης και την περιορισμένη βελτίωση των δεικτών καθυστερήσεων στις 31/12/2011. Εντούτοις τα επίπεδα καθυστερήσεων δεν θεωρούνται ικανοποιητικά, σε καμία περίπτωση είτε πριν είτε μετά τις αναπροσαρμογές για τα μεγέθη της τράπεζας καθιστώντας αναγκαία τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Στην ενίσχυση της κεφαλαιακής συμβάλλει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και η αποθεματοποίηση του συνόλου των κερδών της χρήσης του 2011».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο η ΤτΕ προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας, από τη στιγμή που η ίδια αναγνώριζε τη βελτίωση που είχε σημειωθεί .
Σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία της τράπεζας αυτή ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, πολλά από τα δάνεια για τα οποία η ΤτΕ κάνει λόγο για καθυστερήσεις, δεν είναι «ορφανά» αλλά διαθέτουν εγγυητές με υποθήκες περιουσιακά στοιχεία άμεσα ρευστοποιήσιμα.

Θα ακολουθήσουν και άλλες

Από τα μεγέθη αυτά γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος για την ανάκληση των αδειών και των τριών τραπεζών. Την ίδια ώρα που οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες λειτουργούν με αρνητικά κεφάλαια που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ. H όλη προσπάθεια κρύβει μεθόδευση η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία δύο ή τριών μεγάλων τραπεζών στο εγχώριο τραπεζικό σκηνικό, με παράλληλο αφανισμό των μικρών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr ο πρόεδρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής κ. Ευάγγελος Φλωράτος, «μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον που ζούμε σήμερα, η Τρόικα επιβάλλει στη κυβέρνηση και την ΤτΕ να διαμορφώσουν, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, τοπίο 3-4 μεγάλων τραπεζών, εξαφανίζοντας όλες τις μικρές, μεταξύ των οποίων και οι Συνεταιριστικές».

Παρόμοια είναι η άποψη και του προέδρου της Συνεταιριστικής τράπεζας Λέσβου-Λήμνου κ. Απόστολου Πατέστου.
«Κάποια προβλήματα υπήρχαν, η ΤτΕ τα γνώριζε, ωστόσο όλα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ηΤτΕ κατ εντολήν της Τρόικας προσχώρησε σε ανάκληση της άδειας της προκειμένου κάποια στιγμή να μείνουν δύο ή τρεις μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι».

Τη στιγμή που από τις αρχές του 2008 έως σήμερα έχουν δοθεί από δύο κυβερνήσεις περί τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, το κλείσιμο μικρών τραπεζών για μερικά εκατομμύρια ευρώ φαντάζει αστείο. Όταν μάλιστα τα περιουσιακά μεγέθη των τραπεζών είναι ικανά να καλύψουν τα ελλείμματα και να εγγυηθούν τις καταθέσεις των μεριδιούχων τους.

Να σημειωθεί, ότι ένας σημαντικός λόγος για τη σημερινή κατάσταση των συνεταιριστικών τραπεζών είναι και η γενικότερη οικονομική ύφεση. Και εδώ ακριβώς είναι και το οξύμωρο της όλης ιστορίας. Η επίσημη πολιτεία επιρρίπτει ευθύνες στις τράπεζες για τα μεγέθη τους, όταν η ίδια με την πολιτική της και τα μνημονιακά μέτρα έχει βυθίσει την Ελληνική κοινωνία στην ύφεση.

«Αν και η οικονομική συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη, ήταν άκομψο να μας κλείσουν σε μια νύκτα. Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση ήταν πρόβα τζενεράλε για το κλείσιμο και άλλων τραπεζών» σημειώνει στο www.koutipandoras.gr o πρόεδρος της Συνεταιριστικής Λαμίας κ. Δημήτρης Καρδάκος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί μεριδιούχοι των τριών συνεταιριστικών προέβαιναν σε αναλήψεις των καταθέσεών τους, όχι λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά προκειμένου να επιβιώσουν. Επιπλέον οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ζητούνταν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, δε δύναται να επιτευχθούν όχι λόγω απροθυμίας και έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος. «Ποιος επενδυτής θα πραγματοποιούσε επένδυση τη δεδομένη χρονική περίοδο;» αναρωτιέται ο κ. Πατέστος.

Κοινωνικό έργο

Το βίαιο κλείσιμο των τριών τραπεζών εμπεριέχει και μία ακόμη πτυχή. Οι τράπεζες αυτές λειτουργούσαν εδώ και αρκετά χρόνια και προσέφεραν σημαντικό κοινωνικό έργο. Η Συνεταιριστική τράπεζα Λαμίας για παράδειγμα μετρά 112 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1900.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής δανείων με αρκετά ευέλικτους όρους ήταν δεδομένη. Οι τοπικές οικονομίες τροφοδοτούνταν με ρευστότητα και επενδυτικές προτάσεις έπαιρνα σάρκα και οστά , δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες.
«Η Συνεταιριστική Λέσβου-Λήμνου είχε μια ευέλικτη λειτουργία που παρείχε αναπτυξιακή και όχι μόνο δυνατότητα στην τοπική κοινωνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr. Ο κ. Πατέστος.

Επιπλέον, οι καταθέσεις των συνεταιριστικών τραπεζών, παρείχαν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις σε σχέση με αυτά των εμπορικών. Για το λόγο αυτό βρίσκονταν ψηλά στην προτίμηση των τοπικών κοινωνιών.

«Το έγκλημα έχει ηθικό και φυσικό αυτουργό, με θύματα την Ελληνική οικονομία, το λαό της και μία ομάδα ρομαντικών, που προσπαθούν να βοηθήσουν αφιλοκερδώς τον τόπο τους» υπογραμμίζει με νόημα στο www.koutipandoras.gr ο κ. Φλωράτος.



http://www.lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου