Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής των χαρατσιών που "πάγωσαν"

Έναν βαρύ φορολογικό λογαριασμό κάθε μήνα έως το τέλος του έτους θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι μετά τις εκλογές. Το Capital.gr παρουσιάζει αναλυτικά τις προθεσμίες και τις ημερομηνίες πληρωμής των έξι φόρων που θα αρχίσουν να πληρώνουν από τα τέλη Μαΐου εκατομμύρια φορολογούμενοι μέσω των ειδοποιητηρίων που θα λάβουν. Ας πάρουμε τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τη σειρά:1. Φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης. Όλοι οι παραπάνω φόροι θα βεβαιωθούν μαζί με το φόρο εισοδήματος και θα πληρωθούν με το ίδιο εκκαθαριστικό. Αυτό σημαίνει ότι οι παραπάνω φόροι θα πληρωθούν μαζί το πολύ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων μεταφέρθηκε για όλους τους φορολογούμενους στις 15 Ιουνίου. Οι παραπάνω φόροι θα πληρωθούν ανάλογα με το μήνα που θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και η βεβαίωση των φόρων. Αν η εκκαθάριση γίνει έως το τέλος Ιουλίου (όπως θα γίνει για την πλειονότητα των φορολογούμενων αφού θα υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Ιουνίου) τότε οι παραπάνω φόροι μπορούν να πληρωθούν σε τρεις δόσεις. Αν η βεβαίωση γίνει τον Ιούνιο οι φόροι θα πληρωθούν σε τρεις δόσεις (έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου). Αν η βεβαίωση γίνει τον Ιούλιο οι φόροι θα πληρωθούν, επίσης, σε τρεις δόσεις (έως το τέλος Αυγούστου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου). Αν η βεβαίωση γίνει τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η εξόφληση θα γίνει σε δύο διμηνιαίες δόσεις (μια έως το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η δεύτερη έως το τέλος του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου). Αν η βεβαίωση γίνει το Οκτώβριο ή αργότερα η εξόφληση θα γίνει εφάπαξ έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Για παράδειγμα αν η βεβαίωση γίνει τον Οκτώβριο η εξόφληση του φόρου θα γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης χορηγείται επί του συνολικού ποσού έκπτωση 1,5% (σε αυτό το σημείο θα ζημιωθούν οι φορολογούμενοι διότι πέρυσι η εφάπαξ εξόφληση της έκτακτης εισφοράς, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των πολυτελών στοιχείων διαβίωσης συνοδευόταν με έκπτωση 5%). Σημειώνεται ότι συνολικό ποσό φόρου έως 250 ευρώ εξοφλούνται εφάπαξ.

2. Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 2009, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010, 2011. Η εξόφληση των παραπάνω φόρων θα γίνει μέσω ειδικών εκκαθαριστικών που θα αποστείλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η εξόφληση θα γίνει σε μια δόση έως το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Για τους περισσότερους φορολογούμενους αυτό σημαίνει ότι η εξόφληση του φόρου θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου.

3. Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Πρόκειται για το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει το 2012 σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει την πρώτη δόση του χαρατσιού έως το τέλος Μαΐου ή έως τα μέσα Ιουνίου. Οι επόμενες δόσεις θα καταβληθούν ανά δίμηνο έως και τις αρχές του 2013.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου