Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η Φιλαρμονική Λαμίας στην επέτειο Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δήμου της ΄΄Ηρωικής΄΄ πόλεως της Νάουσας, θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 190η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Νάουσα, το Σάββατο 21 Απριλίου και την Κυριακή 22 Απριλίου .Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, την Κυριακή 22 Απριλίου ώρα 12:00 το μεσημέρι η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας και η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας, θα συμμετέχουν από κοινού στη ερμηνεία του εμβατηρίου για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση σε σύνθεση του Αρχιμουσικού της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας κ.Δημητρίου Μαντά και σε στίχους του Μουσικού κ. Θεοφάνη Ράπτη ως ελάχιστο φόρο τιμής από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας στην Ηρωική Πόλη της Νάουσας.
Το Πρόγραμμα των εμφανίσεων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας έχει ως εξής:
Σάββατο 21 Απριλίου
Το απόγευμα ώρα 7:00μ.μ η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας θα συνοδεύσει τη Λιτανεία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Νάουσας.
Κυριακή 22 Απριλίου
Το πρωί ώρα 11:15π.μ η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας θα συμμετέχει στο τρισάγιο που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της θυσίας.
Το μεσημέρι ώρα 12:00 η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας και η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας, θα συμμετέχουν από κοινού στην πρώτη ερμηνεία του εμβατηρίου για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας που θα πραγματοποιηθεί στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου Νάουσας.
Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη παρέλαση ώρα 12:30μ.μ που θα συμμετέχουν η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, η Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας καθώς επίσης οι πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητές και στρατιωτικά τμήματα που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο μπροστά από το Ηρώο της πόλης.
* ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Τον Φεβρουάριο του 1822 η Νάουσα και η ευρύτερη περιοχή έγιναν το επίκεντρο της μεγάλης εξέγερσης κατά του τουρκικού ζυγού. Ακολούθησαν σκληρές μάχες με τους Τούρκους , στις οποίες οι Ναουσαίοι αντιστάθηκαν ηρωικά.
Η πολιορκία της πόλης ήταν ασφυκτική και η αντίστασή της κάμφθηκε στις 22 Απριλίου του ίδιου χρόνου. Οι Τούρκοι κυρίευσαν την πόλη. Ακολούθησαν σφαγές, λεηλασίες και πυρπολισμοί, ενώ ταυτόχρονα ήταν απερίγραπτες οι σκηνές αυτοθυσίας και ηρωισμού των Ναουσαίων. Οι γυναίκες της Νάουσα ς αρνούμενες να συλληφθούν και να ατιμωθούν, έπεσαν μαζί με τα παιδιά τους στο γκρεμό του ποταμού Αραπίτσα και 1.241 Ναουσαίοι σφαγιάσθηκαν αρνούμενοι την υποταγή.
Για τη γενναία αντίσταση, τον αγώνα και την θυσία των Ναουσαίων, η Νάουσα φέρει τον τίτλο της Ηρωικής Πόλης με διάταγμα του 1955.
http://www.lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου