Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Με ταχύτητες 107% θα «τρέξει» η αγορά αιολικής έως το 2016

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας αναφέρει ότι η παγκόσμια ικανότητα θα ανέλθει στα 493 γιγαβάτ το 2016, έναντι των 238 γιγαβάτ το 2011. Σημαντική αύξηση αναμένεται να εμφανίσει η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας την προσεχή τετραετία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των βιομηχάνων, η δυναμικότητά της θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2016, καθώς αυξάνονται οι εγκαταστάσεις σε αγορές, όπως η Ινδία και η Βραζιλία σε αντίθεση με την αδυναμία των ΗΠΑ. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας αναφέρει ότι η παγκόσμια ικανότητα θα ανέλθει στα 493 γιγαβάτ το 2016, έναντι των 238 γιγαβάτ το 2011. Οι εγκαταστάσεις θα μεταπηδήσουν 8% ετησίως φτάνοντας κατά μέσο όρο σε 59 γιγαβάτ κατά το 2016, από 41 γιγαβάτ το 2011. Ακόμη και με την ανάπτυξη, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ανεμογεννητριών, όπως η Vestas Wind Systems και Gamesa Corp. Tecnologica αντιμετωπίζουν συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους λόγω της πλεονάζουσας παγκόσμιας παραγωγής και του κινέζικου ανταγωνισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance οι τιμές των στροβίλων που πωλούνται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έπεσαν κατά 4%, φτάνοντας έτσι στα 910.000 δολάρια ανά μεγαβάτ (στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008, όταν άρχισαν να τηρούνται τα αρχεία).
Παραγωγική ικανότητα
Όπως αναφέρει το λόμπι των βιομηχάνων στην έρευνα τα επόμενα 5 χρόνια «θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους κατασκευαστές, με υπερπροσφορά, να μειώσουν σημαντικά το περιθώριο κέρδους, στις υπάρχουσες καθοδικές πιέσεις από τις γενικευμένες οικονομικές συνθήκες».

Η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων θα σταματήσει το επόμενο έτος, λόγω της πιθανής απώλειας της έκπτωσης φόρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Κίνα. Η νέα παραγωγική ικανότητα που θα αυξηθεί περισσότερο από 13% (φτάνοντας τα 46 γιγαβάτ φέτος), προβλέπεται μειωμένη το 2013 (στα 45,8 γιγαβάτ) και θα συνεχίζει με κέρδη το 2014 (φτάνοντας στα 49,4 γιγαβάτ, στα 55,2 γιγαβάτ το 2015, και στα 59,2 γιγαβάτ το 2016), όπως προσθέτει η έρευνα.
Επενδύσεις και θέσεις εργασίας
«Ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα επηρεάσει την παγκόσμια αγορά το 2012, είναι η συζήτηση για το μέλλον της έκπτωσης φόρου στις ΗΠΑ» όπως υπογραμμίζει ο Steve Sawyer, γενικός γραμματέας του βιομηχανικού λόμπι, τονίζοντας στην έκθεση πως «Σε ένα έτος προεδρικών εκλογών, όλα είναι πιθανά να συμβούν». Οι επιχορηγήσεις παρέχουν κίνητρο έκπτωσης 2,2 σεντς ανά κιλοβατώρα που λήγει στο τέλος του έτους.
Όταν αφέθηκε να λήξει στο τέλος του 2003, οι αμερικανικές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας μειώθηκαν σε 397 μεγαβάτ το 2004, από 1.670 μεγαβάτ το προηγούμενο έτος. «Η σταθερή πολιτική είναι απαραίτητη για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, έτσι ώστε να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στις δυνατότητές της, προσελκύοντας νέες μαζικές επενδύσεις και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας», όπως επισημαίνει η έκθεση. Η Vestas μπορεί να απολύσει 1.600 εργαζομένους στις ΗΠΑ, εάν λήξει η πίστωση, όπως τόνιζε ο διευθύνων σύμβουλος Ditlev Engel τον περασμένο Ιανουάριο. Ενώ, ο Felix Ferlemann, διευθύνων σύμβουλος της Siemens AG αναφέρει πως «οι ΗΠΑ πρέπει να προσαρμοστούν σε μια αλλαγή πολιτικής, της αιολικής ενέργειας».
Η διεθνής αγορά ανεμογεννήτριων
Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας
Η Ασία θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά για τις ανεμογεννήτριες, με επικεφαλής την Κίνα. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έρθει από την Ινδία, η οποία θα προσθέτει ετησίως στην αγορά της 5 γιγαβάτ μέχρι το 2015.
Στην Ευρώπη, οι μειωμένες εγκαταστάσεις της Ισπανίας αντισταθμίζονται από τα κέρδη στη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τουρκία και τη Σουηδία. Η Ισπανία ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο ένα μορατόριουμ στις επιδοτήσεις για νέα αιολικά πάρκα.
Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία έχει αναδειχθεί σε «σημαντική διεθνή αγορά», καθώς απορροφά τα τρία τέταρτα των 8,6 γιγαβάτ στις εγκαταστάσεις της περιοχής για περισσότερο από πέντε χρόνια.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου