Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πρίγκιπες και... μόνιμοι

Πολιτικά τζάκια που «διαιωνίζουν» το είδος και βουλευτές που εξελέγησαν πρώτη φορά πριν από 20-30 χρόνια και δεν φεύγουν. Η πολιτική στην Ελλάδα θεωρείται οικογενειακή υπόθεση. Τα τελευταία 38 χρόνια, άλλωστε, κυριαρχούν τρεις πολιτικές οικογένειες: Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη.Αν πάμε πιο πίσω θα φτάσουμε μέχρι... τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μιας και ο «Γέρος» Γεώργιος Παπανδρέου ορκίστηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1944. Και ακόμα πιο πίσω, καθώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Σερρών το 1936. Από αυτήν την άποψη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι... νεότερος πολιτικά, αφού πρωτομπήκε στη Βουλή, ως βουλευτής Χανίων, το 1946 - με παλαιότερο όλων το «τζάκι» των Βαρβιτσιώτηδων, που κρατά... από το 1850.

Πέραν των «απογόνων», υπάρχουν και οι πολιτικοί που ξεπέρασαν 20ετία καθήμενοι στα έδρανα - κάποιοι, δε, μπήκαν στη Βουλή αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Η «ηλικιακή ανανέωση» στα ψηφοδέλτια δεν αποφασίζεται από κανέναν αρχηγό κόμματος, οπότε απομένει στους πολίτες να την επιβάλουν. Ενδεικτικά, το πολιτικό προσωπικό ανανεώνεται κατά 30% κάθε φορά που στήνονται κάλπες, ενώ τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση είναι αυξητική.

Στις επερχόμενες εκλογές θα φανεί εάν η μεγάλη κρίση επέδρασε στα κριτήρια των ψηφοφόρων ή εάν θα τηρηθεί, πάλι, η παράδοση..

Από πατέρα σε παιδί και από θείο σε ανίψι

Εκτός από τις τρεις μεγάλες οικογένειες - πολιτικά «τζάκια», υπάρχουν κι άλλοι (πολλοί) βουλευτές που περίπου κληρονόμησαν τις έδρες όπως οι πρίγκιπες τα βασίλεια. Για να μη χαθούμε στα βάθη της... προπολεμικής Ελλάδας, καταγράψαμε τις «κληρονομιές» της πρόσφατης μεταπολιτευτικής περιόδου. Και περιοριστήκαμε στους απογόνους που βρίσκονται στη σημερινή Βουλή.





Οι πρώτοι... μεταπολιτευτικοί
Ακόμα και με το νέο... ασφαλιστικό, οι παρακάτω 13 βουλευτές θα μπορούσαν να βγουν σε σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς «μπήκαν» στη Βουλή πριν από το 1983. Τέσσερις εξ αυτών, δε, κάθονται αδιαλείπτως στα έδρανα... από τις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Χούντας, αλλά, αν τους ρωτήσετε, θα σας πουν ότι έχουν ακόμη πολλά να προσφέρουν...



Από το «βρόμικο ΄89»
Έμεινε στην ιστορία ως «βρόμικο ΄89», ωστόσο ουκ ολίγοι «είδαν» τις πολιτικές καριέρες τους να εκτινάσσονται μέσα από εκείνο το φορτισμένο πολιτικά κλίμα. Οι 17 εξ αυτών παραμένουν βουλευτές - και, κάποιοι, σε ρόλους-κλειδιά.





* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 10ης Μαρτίου


Πηγή:www.capital.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου