Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Κοινωνικές - συμμετοχικές επιχειρήσεις

Ο δρόμος για ένα πράσινο μέλλον στην Ελλάδα καταλήγει πάντα σε αδιέξοδο. Μια σημαντική παράμετρος αυτού του αδιεξόδου είναι και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στις επενδύσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι αντιδράσεις δεν είναι πάντα άδικες. Κανείς δεν συζητάει με τις τοπικές κοινωνίες. Κανείς δεν τους ενημερώνει και οι ίδιοι νιώθουν ότι δεν έχουν να επωφεληθούν τίποτα από τις επενδύσεις αυτές. Έτσι τροφοδοτούνται στερεότυπα με όλο το υλικό που κάνει εύφλεκτη την αντίδραση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στα ανεπτυγμένα Ευρωπαϊκά κράτη. Εκεί οι πολίτες συμμετέχουν σε τέτοιες προσπάθειες μέσω συνεταιριστικών επιχειρήσεων με οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία.
Σε ημερίδα που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος με θέμα «Κοινωνικές- συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» πολλά μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, επιστήμονες και εκπρόσωποι των πολιτών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πώς λειτουργούν παρόμοιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Τα παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Για παράδειγμα το Gussing της Αυστρίας μια πόλη που μαράζωνε κοινωνικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κατάφερε να σταματήσει τη φυγή του πληθυσμού της και να τον αυξήσει από 500 σε 3764 άτομα. Με την προώθηση των ΑΠΕ μέσα από συνεταιριστικά- δημοτικά σχήματα δημιούργησαν 1.100 νέες θέσεις εργασίας. Αξιοποίησαν την τοπικά παραγόμενη βιομάζα για ηλεκτρισμό και θέρμανση και σήμερα τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται οι κάτοικοι του Gussing έχουν 71% ενεργειακή αυτάρκεια.
Στη Γερμανία σήμερα υπάρχουν 2 εκατομμύρια παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές που είναι μικροί παραγωγοί, συνεταιρισμοί, κατοικίες και συμμετοχικές εταιρείες. Στην Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων συμμετέχουν 5.400 επιχειρήσεις που έχουν 18 εκατομμύρια μέλη. Πολλές από αυτές τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ακόμη και μια ομάδα γερμανών φοιτητών συγκέντρωσε από φοιτητές-μικρομετόχους 400.000 ευρώ και μέσα σε λίγες εβδομάδες δημιούργησε ένα συνεταιρισμό παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που εγκατέστησαν στο πανεπιστήμιο τους.
Ικανοποιημένος από την ελληνική συμμετοχή στην ημερίδα ο Νίκος Χρυσόγελος σχολίασε ότι «με την κινητοποίηση των τοπικών φορέων και του ανθρώπινου δυναμικού, την καλή οργάνωση και την συνεργασία με φορείς από διάφορες χώρες, ακόμη και κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα, είναι δυνατόν να λέμε σε μερικά χρόνια ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πόλεις σαν το Γκίσινγκ της Αυστρίας με ενεργειακή αυτάρκεια βασισμένη σε τοπικές ΑΠΕ πάνω από το 70% και με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από ΜΜΕ και συνεταιρισμούς».
Στην Ελλάδα ήδη έχουν ξεκινήσει τέτοιες προσπάθειες οι οποίες θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας ώστε να ακολουθήσουν όλο και περισσότερες περιοχές. Προς αυτή τη κατεύθυνση θετική είναι και η πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Κουβέλη που μαζί με 22 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση νόμου για την εύρεση πόρων χρηματοδότησης και βελτίωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας της ανάπτυξης των ΑΠΕ.


Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου