Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Λαμία πρωταγωνίστρια στο θόρυβο!

Μπορεί τούτη η πόλη να φθίνει, να φεύγουν υπηρεσίες ,να κλείνουν επιχειρήσεις και μαγαζιά αλλά η Λαμία έχει και τις πρωτιές της όπως για παράδειγμα στο θόρυβο.
Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας επιστημονικού φορέα σε 5 ελληνικές πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία ο θόρυβος από διάφορες πηγές ,αστικός, ψυχαγωγικός κ.α. ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια που θέτει ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας.

«Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις (ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους), διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες» λένε οι ειδικοί.
Ειδικά, όσον αφορά στα παιδιά, η έκθεση στον θόρυβο κατά την κρίσιμη σχολική ηλικία επιφέρει βλάβες στη μνήμη και στις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους, καθώς αποδείχτηκε ότι, οι ηχητικές επιβαρύνσεις επηρεάζουν τις δεξιότητες που αφορούν την κατανόηση του γραπτού λόγου, την απομνημόνευση και την προσήλωση.
«Δυστυχώς πριν από την εγκληματικότητα κλείναμε τα παράθυρά μας από τα μηχανάκια, τα παρανόμως λειτουργούντα μπαρ & καφετέριες, τα αυτοκίνητα με τα απίθανα “γούφερ” που φέρνουν γύρο στις πλατείες και τους «καψουροερωτευμένους» που βάζουν στη διαπασών τα στερεοφωνικά τους τα μεσάνυχτα.
Όλες οι μορφές ρύπανσης αλλά ιδιαίτερα ο θόρυβος είναι απόδειξη της έλλειψης κοινωνικής παιδείας και αγωγής».
Τ΄ακούτε κύριε Δήμαρχε;

lamiafm1.gr

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/3/12, 9:36 μ.μ.

    Επιτέλους είναι σκόπιμο καμιά φορά να πάψουμε να αναμασάμε και να αναμεταδίδουμε ΄΄ειδήσεις΄΄ που ΔΕΝ έχουν καμιά Επιστημονική στήριξη και βασίζονται σε ανακύκλωση της ίδιας και της ίδιας φημολογίας μακρυά από εμπεριστατωμένες έρευνες.
    Για ακόμη μια φορά και η ανάρτηση αυτή δεν αποτελεί τίποτα άλλο από την ανακύκλωση αυτού του ΜΥΘΟΥ.
    Ο μύθος αυτός σχετικά με την ένταξη της Λαμίας στις 5 πιο θορυβώδεις πόλεις έχει πλέον ξεπεραστεί αφού έχουν γίνει τόσο ειδικές κυκλοφοριακές αλλαγές αλλά η ίδια η πόλη συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος LIFE09 ENV/GR/000304 (έργο-πιλότος του ROADTIRE- και βασίζεται στην χρησιμοποίηση ασφαλτομιγμάτων τροποποιημένων με φθαρμένα ελαστικά)σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ( Εργαστήριο Δομικών Υλικών) ενώ οι μετρήσεις που έχουν γίνει έχουν παρουσιαστεί σε ειδικές ημερίδες.
    Στο συγκριμένο πρόγραμμα συνεργάζονται το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Ελέγχου λοιπόν και Ποιότητας Εργων Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, το Ινστιτούτο Ερευνών Sant‘ Anna
    από την Ιταλία και το Εργαστήριο Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
    του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
    http://www.roadtire.eu/GR/index_files/Page1752.htm
    τα Στάδια Πιλοτικής εφαρμογής
    Από την οδό Βασιλικών (08/09/2011) στην Λαμία ξεκίνησαν οι εργασίες για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που προωθεί την χρήση τροποποιημένου ασφαλτομίγματος από φθαρμένα ελαστικά και το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του θορύβου των οχημάτων και την μείωση της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, ενώ λίγες μέρες αργότερα (13/09/2011) ξεκίνησαν οι εργασίες και στην οδό Υψηλάντου.
    Στάδιο I: Οδός Βασιλικών
    08/09/2011: Εργασίες απομάκρυνσης παλαιού τάπητα (φρεζάρισμα) επί της οδού Βασιλικών (Βαριά κυκλοφορία φορτηγών- Τμήμα Εθνικής Οδού Αθηνών -Λαμίας-Καρπενησίου διερχομένου από τις νότιες παρυφές της Λαμίας).
    Διεργασία: Με βαρύ μηχανοκίνητο όχημα έγινε φρεζάρισμα με ταυτόχρονη μεταφόρτωση των θραυσμάτων σε φορτηγό και άμεση απομάκρυνση. Με ελαφριά αυτοκινούμενη φρέζα διαμορφώνονται (φρεζάρονται οι γωνίες και τα άκρα που δεν μπορεί να προσεγγίσει το μεγάλο, καθώς και η περίμετρος από τα καπάκια της ύδρευσης-αποχέτευσης. Χειρονακτικά-με γκασμά- απομακρύνονται τυχόν στοιχεία παλιάς ασφάλτου σε σημεία μη προσβάσιμα από μηχανήματα. Εν συνεχεία η όλη επιφάνεια καθαρίζεται απολύτως από μηχανικό σάρωθρο με μεταλλική βούρτσα. Όλα τα μηχανήματα διέθεταν αυτόματο διαβροχέα προς αποφυγή σκόνης (Συνημμένη τοπική εφημερίδα).
    09/09/2011: Ολοκληρώθηκε αυθημερόν η διάστρωση του τροποποιημένου ασφαλτοτάπητα επί της οδού Βασιλικών με απόλυτη επιτυχία, στην πρώτη επέτειο της παραλαβής της εγκριτικής απόφασης του προγράμματος, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, του προσωπικού του Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων της ΑΔΘΣτΕ που επέβλεπε και έλαβε τα αναγκαία και ικανά δείγματα προς ανάλυση, του ΑΠΘ, 2 επιβλεπόντων Μηχανικών από πλευράς Δήμου Λαμιέων και δημοτών-περιοίκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνης Φίλης23/3/12, 9:47 π.μ.

    Πώς η άσφαλτος θα σταματήσει τον θόρυβο της εξάτμισης στα μηχανάκια και τα μεγάφωνα στα μαγαζιά, δεν το κατάλαβα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/3/12, 12:19 μ.μ.

    Καλο είναι ότι γίνεται στο κομμάτι των τεχνικών έργων αλλα , μηχανάκια και καταστήματα διασκέδασης είναι νούμερο ένα πηγές ηχορυπανσης κα ειναι ι υπαρκτές για την πόλη μας. Καλο επίσης είναι να βλέπουμε το πρόβλημα και όχι αυτούς που το αναπαράγουν . Ας συνεργαστειτε πρώτα μεταξύ σας , και ας μην κοιτάζει ο καθένας το μαγαζάκι του.... Είστε μια ομάδα ...... Υποτίθεται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/3/12, 9:19 π.μ.

    η μείωση του θόρυβου απο την αλλαγή του οδοστρώματος είναι ασύμαντη ....
    Θόρυβο δημιουρούν : τα δίκυκλα , τα αυτοκίνητα , τα εργοτάξια , τα καταστήματα με μουσική , μηχανολογικός εξοπλισμός (μοτέρ) κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/3/12, 12:11 μ.μ.

    Για τον Μύθο όμως ότι η Λαμία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πέντε πολεων με υψηλή στάθμη θορύβου κουβέντα από κανένα !!!!!
    Που, πότε και από ποιον θεσμικό επιστημονικό φορέα υπήρξε η μελέτη αυτή που αναφέρει η ανάρτηση;;;;
    Άλλο να λέει κανείς, ότι στην πόλη όπως και σε κάθε πόλη υπάρχει αστική ηχορύπανση και άλλο να ανπαράγει αστήριχτες ανακρίβειες με πηχιαίους τίτλους του τύπου:΄΄Λαμία πρωταγωνίστρια στο θόρυβο!΄΄
    Απλά λαϊκίζει και συκοφαντεί .
    ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/3/12, 12:18 μ.μ.

    http://library.tee.gr/digital/m2301/m2301_kabourakis.pdf

    Δείτε το παραπάνω και αν δεν σας καλύπτει ... έρχεται και άλλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/3/12, 9:46 π.μ.

    Με την εργασία Καμπουράκη το 2000!!!!! που δίνει την χάρτη θορύβου μεταξύ σχεδόν 40 πόλεων της χώρας ή με εργασίες μετπτυχιακές φοιτητών (π.χ. Καλογεράκη Μαρία, Πάντειο πανεπιστήμιο)που χρησιομοποιήσαν ως πηγή πληροφοριών το site www.ixoripansi.gr που αναδιομοσίευσε από τον ΕλεύΘερο Τύπο (άρθρο Βικτωρίας ΤΖΟΥΜΑ 2-1-2005) και αυτό στηρίχτηκε στην φημολογία προγενέστερων ετών, τεκμηριώνεται επιστημονικά ο Μύθος,ότι η Λαμία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πέντε πολεων με υψηλή στάθμη θορύβου;;;;;
    ΟΧΙ αγαπητέ μου.
    Αυτό που τεκμηριώνεται είναι, ότι η αναδιμοσίευση ΦΗΜΩΝ και λανθασμένων εκτιμήσεων δημιουργεί πηγή ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ με αποτέλεσμσ να εξάγονται και λαναθασμένα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ χαρεη στην ακριτη αναπαραγωγή ανακριβειών.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ
    Και επειδή δεν έγινα κατανοητός ΞΑΝΑΡΩΤΩ:
    Που, πότε και από ποιον θεσμικό επιστημονικό φορέα υπήρξε η μελέτη αυτή που αναφέρει η ανάρτηση;;;;
    Άλλο να λέει κανείς, ότι στην πόλη όπως και σε κάθε πόλη υπάρχει αστική ηχορύπανση και άλλο να ανπαράγει αστήριχτες ανακρίβειες με πηχιαίους τίτλους του τύπου:΄΄Λαμία πρωταγωνίστρια στο θόρυβο!΄΄
    Απλά λαϊκίζει και συκοφαντεί .
    ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/3/12, 7:15 μ.μ.

    Επειδή παρακολουθώ με ενδιαφέρον την συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα της ηχορύπανσης στην Λαμία για να βοηθήσω στην κατανόηση του προβλήματος σας παραθέτω αναρτήσεις που βρήκα σε αυτό το site:
    http://www.pepla.gr/poiotita-zois/ixoripansi.html (19-4-2010 στην συγκεκριμένη εκδήλωση παραβρέθηκα και διαπίστωσα πως όλοι οι φορείς: Αστυνομία,επιστήμονες,Ιατρικός Σύλλογος διαπίστωσαν το μεγάλο πρόβλημα της Λαμίας με την ηχορύπανση και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης ενώ οι πολίτες τα ''έψαλλαν'' στον τότε αντιδήμαρχο Κο Σαγιά.

    http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_6787.html

    http://pepla.blogspot.com/2012/01/blog-post_229.html

    Και βέβαια τις προσπάθειες της Πρωτοβουλίας για το θέμα με παρεμβάσεις στον Δήμο:
    http://pepla.blogspot.com/2011/10/blog-post_104.html και άλλα πολλά.

    Διαβάζοντας όσα παραπάνω αναφέρονται βγάζω ως συμπέρασμα τα παρακάτω:
    1) ο αναγνώστης πιθανώς δεν διαμένει στην Λαμία αλλά μακριά από αυτήν
    2)μπορεί να ήρθε στην Λαμία τους τελευταίους 3-4 μήνες
    3)να δουλεύει ως ντι-τζέι σε καταστήματα του κέντρου
    4)Να είναι κάποιας ηλικίας και να έχει υποστεί έκπτωση του ακουστικού του νεύρου από την ηχορύπανση στην Λαμία και άρα δεν αντιλαμβάνεται όσα όλοι εμείς οι άλλοι
    4)Να φοράει ωτοασπίδες όταν κυκλοφορεί στην πόλη, ιδιαίτερα στο κέντρο

    Στην τελευταία περίπτωση καλό θα ήταν να βγάλει τις ωτοασπίδες και να μας μεταφέρει τις εμπειρίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή