Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κομισιόν: Ανεπαρκής η διαχείριση των περιοχών Natura στην Ελλάδα

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, σχετικά με έκθεση της επιτροπής «Natura 2000», στην οποία επισημαίνονται τα διάφορα προβλήματα στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.Στην εν λόγω έκθεση, η «Natura 2000» επισήμανε πως «στην πλειοψηφία των φορέων διαχείρισης δεν εφαρμόζεται κανένα σύστημα επιστημονικής παρακολούθησης για τα είδη που απαντιούνται στην περιοχή», ενώ παράλληλα «οι φορείς διαχείρισης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης»

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, «η φύλαξη των περιοχών που εποπτεύουν οι περισσότεροι φορείς είναι λίγο ή καθόλου επαρκής» και «το θεσμικό πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο». Τέλος, η Natura 2000 σημείωνε στην έκθεσή του πως «οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές είναι ήδη ξεπερασμένες».

Στην απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος για το περιβάλλον Janez Potocnik επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις της έκθεσης και προσθέτει πως «αυτές οι διαπιστώσεις αποτυπώνουν σημαντικές λειτουργικές ελλείψεις που η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ελληνικές αρχές να τις αντιμετωπίσουν».

«Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών, παρέχοντας συνδρομή όπου ενδείκνυται και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κινήσει δικαστικές διαδικασίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας περί προστασίας της φύσης που αφορούν τη διαχείριση του δικτύου NATURA 2000», σημειώνει ο Janez Potocnik.



Σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων, ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά αδιάθετα ποσά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» που έληξε επισήμως το 2006.

«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον 2000-2006» με προϋπολογισμό περίπου 50,6 εκατ. ευρώ και απορρόφηση 40,1 εκατ. ευρώ έχει ποσοστό απορροφητικότητας 79%», σημειώνει.

«Για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 με προϋπολογισμό περίπου 103,5 εκατ. ευρώ, εγκεκριμένα έργα ύψους 75,7 εκατ. ευρώ το ποσοστό απορρόφησης είναι 12%», προσθέτει.

Σημειώνεται πως σε ανάλογη ερώτηση του Νικου Χουντή ακριβώς πριν από δυο χρόνια οι προυπολογισμοί των προγραμμάτων ήταν για το μεν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον (2000-2006) 55 εκ ευρώ, για το δε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (2007-2013) περίπου 180 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι έχουν περικοπεί κονδύλια από τα εν λόγω προγράμματα προφανώς λόγω χαμηλής απορροφητικότητας.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου