Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Τη διευκόλυνση πρόσβασης των τυφλών συμπολιτών μας σε βιβλία και έντυπα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τη στήριξή του στους τυφλούς και στους έχοντες προβλήματα όρασης συμπολίτες μας εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισμα σχετικά με την πρόσβασή τους σε βιβλία και άλλα έντυπα προϊόντα. Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να υποστηρίξουν, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πνευματικής ιδιοκτησίας (WIPO), μια δεσμευτική συνθήκη που θα διευκολύνει την έκδοση και διακίνηση βιβλίων που προορίζονται για άτομα με προβλήματα όρασης (πχ σε γραφή Braille), προβλέποντας εξαιρέσεις στο καθεστώς του copyright και μερική άρση των πνευματικών δικαιωμάτων συγγραφέων και εκδοτικών οίκων.
Το θέμα αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας εφόσον 1 στους 30 Ευρωπαίους πλήττεται από τύφλωση ή μερική απώλεια όρασης. Το πρόβλημα είναι περισσότερο οξύ στην περίπτωση των ηλικιωμένων, καθώς 1 στους 3 Ευρωπαίους άνω των 65 ετών αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα όρασης.
Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο βασίστηκε σε σχετική αναφορά που κατατέθηκε στην Επιτροπή Αναφορών εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών (EBU) και του Βασιλικού Εθνικού Ινστιτούτου Τυφλών της Βρετανίας (RNIB), επισημαίνει ότι, στην ΕΕ, οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση στα βιβλία και λοιπά τυπωμένα προϊόντα, καθώς το 95% όλων των δημοσιευομένων έργων δεν μετατρέπεται ποτέ σε προσβάσιμη σε αυτούς μορφή, όπως η γραφή Braille, τα μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία ή η ακουστική έκδοση (ομιλούντα ή ηλεκτρονικά βιβλία). Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου το περιορισμένο μέγεθος της αγοράς, λόγω και της γλώσσας, δυσχεραίνει τη μετατροπή των εκδόσεων σε κατάλληλη μορφή.
Η έλλειψη αυτή παρατηρείται παρά την ύπαρξη σύγχρονων τεχνολογιών που θα επέτρεπαν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση εκατομμυρίων πολιτών, εντός και εκτός Ευρώπης, σε εκπαιδευτικά, ενημερωτικά και ψυχαγωγικά έντυπα και βιβλία.
Αν και μια δεσμευτική διεθνής συνθήκη υποστηρίζεται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο αντιτίθενται σε αυτή την πρωτοβουλία και αντιπροτείνουν μονομερείς συμφωνίες μεταξύ των Κρατών Μελών και προαιρετική εφαρμογή της συνθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου