Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ενα ξεχωριστό, οικολογικό κυλικείο στο ΑΠΘ φτιαγμένο από... απορρίμματα

Ενα κυλικείο φτιαγμένο από τα... άχρηστα φιλοξενεί εδώ και ένα μήνα η Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των αντικειμένων που συνθέτουν τον χώρο του θα είχαν πριν από δύο μήνες σίγουρο προορισμό τους κάδους σκουπιδιών, τη μάντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων του δήμου ή τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, αν δεν υπήρχε η ομάδα του ΑΠΘ που τα είδε αλλιώς, τα καθάρισε, τα επισκεύασε και τα επαναχρησιμοποίησε για τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση του πρώτου ανακυκλωμένου κυλικείου στα ελληνικά ΑΕΙ.
Τραπεζάκια, καρέκλες, πάγκοι, φωτιστικά, πίνακες, βιβλιοθήκες, συνθέσεις από καπάκια αναψυκτικών και μπουκάλια, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, όλα «παίζουν και πάλι» σε ένα υποδειγματικό παράδειγμα επαναχρησιμοποίησης χρηστικών αντικειμένων. Τα επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα καλύπτουν το 80% του κυλικείου, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο σημείο συνάντησης εκατοντάδων φοιτητών, καθηγητών και επισκεπτών της Σχολής. «Η επιλογή έγινε τυχαία, αλλά ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί την αφορμή για δράσεις ευαισθητοποίησης και καλών πρακτικών ανακύκλωσης», όπως ανέφερε ο γεωλόγος και υπεύθυνος κατασκευής των νέων κυλικείων του ΑΠΘ κ Μ. Σπυρίδης.

Οι φοιτητές και οι καθηγητές δεν απολαμβάνουν μόνο τον καφέ τους στο αναμφίβολα ξεχωριστό κυλικείο τους, αλλά μπορούν να φορτίσουν αλκαλικές μπαταρίες σε ειδικά σταντ, να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση υλικών στους ειδικούς κάδους που συγκεντρώνουν χαρτί, γυαλί, ξύλο, μέταλλα, ηλεκτρικές συσκευές. Στις επόμενες δράσεις του πρότυπου κυλικείου έχει προγραμματιστεί η φιλοξενία έκθεσης από ανακυκλωμένα μουσικά όργανα, ενώ θα κατασκευαστεί ειδικό σταντ για bookcrossing. Επίσης, οι εικαστικές εκθέσεις με έργα από ανακυκλωμένα υλικά και οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για ανακύκλωση - επαναχρησιμοποίηση υλικών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, π.χ. τα τηγανέλαια, αναμένεται να κάνουν τη διαφορά σε σύγκριση με άλλους χώρους οικολογικής διαχείρισης στο πανεπιστήμιο και την πόλη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΠΘ, «η δημιουργία του νέου κυλικείου αποτελεί προέκταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων που υλοποιεί το πανεπιστήμιο, μια προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος της διαχείρισης των κοινών αστικών απορριμμάτων που παράγονται σε χώρους εκπαίδευσης και έρευνας». Το κυλικείο της Οδοντιατρικής, που ονομάστηκε «Αριστο+Τέλειο» και κόστισε 30.000 ευρώ, και τα αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία της Νομικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος είναι τρία από τα διαφορετικά κυλικεία που δημιούργησε το ΑΠΘ όσον αφορά την εικόνα και τη διαχείρισή τους.

Επίκαιρα θέματα

Ενα τέταρτο θεματικό κυλικείο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο Αγρόκτημα της Σχολής Δασολογίας με εξοπλισμό και διακοσμητικά στοιχεία που θα παραπέμπουν στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, ενώ το πέμπτο που θα λειτουργήσει στους χώρους της Φοιτητικής Λέσχης, εντός του Μαρτίου, θα αναδεικνύει περισσότερο επίκαιρα θέματα, όπως είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας. Ενα μέρος του ενδέχεται να χρησιμοποιεί ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ. Σε όλα τα κυλικεία υπάρχουν και σταντ με βιολογικά τρόφιμα και φρούτα.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_28/02/2012_430085

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου