Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Διεθνής εκδήλωση αλληλεγγύης με σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες»

Με κοινό σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν σήμερα υπέρ της Ελλάδας και κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό.«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζεται στο διαδικτυακό κάλεσμα, ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν τα μέτρα λιτότητας.Στο Ίντερνετ -σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο- έχουν «ανέβει» εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις που διοργανώνονται στις 14.00 μετά το μεσημέρι σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι (και άλλα γαλλικά αστικά κέντρα), τις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη, την Κολωνία, το Δουβλίνο, την Κοΐμπρα (Πορτογαλία), το Αμστερνταμ και τη Στοκχόλμη, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις 21.00 ώρα Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, στο διαδικτυακό τόπο http://jesuisgrec.blogspot.com Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν συμβολικά την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Η πρωτοβουλία είχε αρχίσει πριν από λίγες ημέρες στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν συμβολικά την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι και εγώ Έλληνας».

Στο Λονδίνο η κινητοποίηση προωθείται από τις ενώσεις των Occupy London και ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια να ενημερωθεί ο ακαδημαϊκός κόσμος του Λονδίνου, μέσω φοιτητικών συλλόγων και να συνειδητοποιηθεί ότι όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αφορούν άμεσα όλους τους Ευρωπαίους.

Κινητοποίηση προγραμματίζεται, όπως προαναφέρθηκε, και στη Νέα Υόρκη στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York. Εκδήλωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί και στο Liberty Plaza στην περιοχή της Wall Street.

«Σκοπός της συγκέντρωσης είναι να καταγγείλει την πολιτική λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ σε συνεργασία με τη μη εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση επιβάλλουν στον ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Τα μέτρα, τα οποία τόσο βίαια και με τη μορφή του κατεπείγοντος επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουν στόχο την κοινωνική, πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση, την πρόοδο ή την ανάπτυξη. Ο στόχος είναι ένα καθεστώς μόνιμου ελέγχου αρχικά επί της ελληνικής κυβέρνησης και στη συνέχεια επί της όποιας κυρίαρχης εθνικής κυβέρνησης», επισημαίνουν οι διοργανωτές και διαμηνύουν πως «η δαιμονοποίηση ολόκληρων κοινωνιών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν αποτελεί εποικοδομητική κριτική, αλλά μηχανισμό άσκησης ελέγχου, καθώς καλλιεργεί την έχθρα και την καχυποψία ανάμεσα σε κοινωνίες και λαούς των οποίων τα συμφέροντα είναι κοινά».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Sud-Ouest Dimanche, το 49% των Γάλλων πιστεύει ότι η χώρα τους θα μπορούσε να βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα ποσοστό 17% των ερωτηθέντων θεωρεί "βέβαιο" ότι η Γαλλία θα βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα, ενώ το 32% το θεωρεί πολύ "πιθανό". Από τους υπόλοιπους που απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα, το 37% το θεωρεί "μάλλον απίθανο" και το 14% "σίγουρα απίθανο".

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μπορντό, το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ένα «ελληνικό σενάριο» δεν πρόκειται να συμβεί στη Γαλλία εκτοξεύτηκε από το 2% που ήταν τον Νοέμβριο, στο 14% σήμερα.

«Η τάση αυτή οφείλεται αναμφίβολα στην επιτάχυνση της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ελλάδα, έτσι που οι Γάλλοι να ταυτίζονται ολοένα και λιγότερο με τους Έλληνες», σχολιάζει η εφημερίδα.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι «το γεγονός πως σχεδόν ένας στους δύο θεωρεί ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εξίσου μεγάλες δυσκολίες όπως η Ελλάδα (...) αποδίδεται κυρίως στον πεσιμισμό που κυριαρχεί σήμερα στη χώρα μας».

Όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, το 70% των υποστηρικτών του κυβερνητικού κόμματος UMP δηλώνει ότι η Γαλλία δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση με την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Την αντίθετη άποψη εκφράζει το 54% των ψηφοφόρων της αριστεράς και το 82% των υποστηρικτών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 16 και 17 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1007 ατόμων άνω των 18 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου