Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Οι πολίτες διεκδικούν το ασφαλές περπάτημα σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους

To δικαίωμα να περπατούν στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια χωρίς να κινδυνεύουν από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες διεκδικούν με μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας πεζοί, μαμάδες με παιδικά καροτσάκια και πολίτες με αναπηρία.
«Οι πεζόδρομοι μας ανήκουν» είναι ο τίτλος της δράσης που διοργανώθηκε στις 12 το μεσημέρι στη συμβολή της Σταδίου με τον πεζόδρομο της Αιόλου στην Αθήνα και στη συμβολή της οδού Μελενίκου με την Πλατεία Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη.

«Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τον πεζόδρομο με άνεση και ηρεμία, χωρίς να κινδυνεύουμε. Πάνω απ' όλα θα σταματήσουμε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να μπαίνουν στον πεζόδρομο με αυτοκίνητο ή μηχανή», τονίζουν οι 9 κινήσεις που συνδιοργανώνουν τη δράση της Αθήνας (Πεζή, Ποδηλάτες, Μετρό Δυτικά, Αναπηρία Τώρα, Μαμάδες στον Δρόμο, Παιδικό Στέκι Τσαμαδού 15, SOS Τροχαία Εγκλήματα, You Are What U Do - Κώστας Κουβίδης, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα).
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα στην αρχή του πεζόδρομου της Αιόλου που καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θυμίζει... λεωφόρο. Συχνά μπαίνουν παράνομα μοτοσικλέτες αλλά και αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα οι πεζοί να κινδυνεύουν.
Παρόμοια εικόνα μεταφέρει για τους πεζόδρομους της Θεσσαλονίκης η Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών που διοργανώνει τη διαμαρτυρία στην Πλατεία Ροτόντας. «Η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου είναι ακόμη ζητούμενο. Οι πολίτες δεν περπατούν ελεύθερα πουθενά», αναφέρουν.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου