Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Πρωτοπόρες» περιφέρειες για μια βιώσιμη Ευρώπη

Ένα καινοτόμο έργο για μια βιώσιμη Ευρώπη, το «ENNEREG Κοινότητες 202020», έχει αναλάβει να υλοποιήσει στην Ελλάδα το ΚΑΠΕ. Το έργο «ENNEREG Κοινότητες 202020», ανοίγοντας το δρόμο για μια ενεργειακά βιώσιμη ευρώπη αποσκοπεί στο να εφαρμόσει και να εμπνεύσει ένα δίκτυο επαρχιών στην Ευρώπη -Κοινότητες 202020- να εκπονήσουν σχέδια δράσης αειφόρου ενέργειας (ΣΔΑΕ) και να εφαρμόσουν έργα βιώσιμης ενέργειας (ΕΒΕ).Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει περιφέρειες όλων των τύπων και των μεγεθών ώστε να πετύχουν τους στόχους 20-20-20 και έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις: η πρώτη αφορά συγκεκριμένες δράσεις για τις 12 περιφέρειες πιλότους που συμμετέχουν στο έργο, όπως η υλοποίηση 12 αειφόρων ενεργειακών σχεδίων δράσης και δραστηριοτήτων διάδοσης για την υποστήριξη επενδύσεων. Η δεύτερη την ενθάρρυνση περιφερειών εκτός έργου για τη συμμετοχή τους στην ιδέα του έργου ENNEREG και η τρίτη τη δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος περιφερειών 202020 για ευρύτερη συζήτηση σε σχέση με την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων στον τομέα της περιφερειακής αειφόρου ενεργειακής ανάπτυξης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.960.472 ευρώ. Είναι μια πρωτοβουλία της ECN στη Δανία, ενώ -εκτός από το ΚΑΠΕ, συμμετέχουν 15 άλλοι εταίροι που περιλαμβάνουν ενεργειακά κέντρα και περιφέρειες από την Αγγλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία- την Γαλλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Λιθουανία. Η περιφέρεια που συμμετέχει στο έργο από την Ελλάδα, μέσω ΚΑΠΕ, είναι η αυτή του Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες).
12 «Πρωτοπόροι» του ENNEREG
Το Μάιο του 2010, δώδεκα «Πρωτοπόροι» του ENNEREG ξεκίνησαν το ταξίδι τους να γίνουν ενεργειακά βιώσιμες κοινότητες. Αυτές οι κοινότητες ENNEREG, που ποικίλλουν από νησιά στην Ελλάδα και την Πορτογαλία έως το σύνολο της Ουαλίας, ανέλαβαν την ανάπτυξη ΣΔΑΕ και την εφαρμογή ΕΒΕ, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και τεχνογνωσία που αποκτήθηκαν στην πορεία.
Οι δραστηριότητες των «πρωτοπόρων» του ENNEREG θα περιλαμβάνουν:
Ενίσχυση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων φορέων στις περιοχές τους
Προσδιορισμό της καλής πρακτικής και των μαθημάτων που απέκτησαν στις δικές τους κοινότητες και στις κοινότητες άλλων
Καθορισμός οραμάτων και στόχων ανά κοινότητα
Διαμόρφωση άμεσων και μακροχρόνιων ΣΔΑΕ
Ενθάρρυνση συγκεκριμένων επενδύσεων και μέτρων για ΕΒΕ.
Όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται ανακοινώνονται στο website του έργου www.regions202020.eu, http://www.cres.gr/ennereg και αυτό του ΚΑΠΕ, www.cres.gr. Το έργο διαρκεί από τον 5/2010 μέχρι τον 4/2013.
Για το πώς μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια οι δήμοι, μέσω ΚΑΠΕ, πατήστε εδώ.



http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου