Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μόνιμα προβλήματα στα πόδια δημιουργούν τα ψηλά τακούνια

Οι γυναίκες που τα φορούν καθημερινά, ακόμη και στη δουλειά τους, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για την κίνησή τους

Η συνεχής πίεση που ασκείται στα δάχτυλα των ποδιών κάθε φορά που μια γυναίκα φορά ψηλά τακούνια, είναι αρκετή για να αλλάξει μόνιμα τον τρόπο του βαδίσματός της, να προκαλέσει επικίνδυνους τραυματισμούς στους συνδέσμους και να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας.

Στο πλαίσιο μελέτης που έκαναν, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας παρακολούθησαν τον τρόπο βαδίσματος γυναικών που φορούν συστηματικά τακούνια και γυναικών που φορούν μόνο ίσια παπούτσια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πρώτες είχαν την τάση να κάνουν πιο μικρά και «επιθετικά» βήματα ακόμη και όταν δεν φορούσαν ψηλοτάκουνα, ενώ οι δεύτερες είχαν μεγαλύτερο και πιο σταθερό διασκελισμό.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στις γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια οι μύες στην καμάρα του ποδιού παραμένουν σφιγμένοι για πολλή ώρα αφού έχουν βγάλει τις γόβες τους. Επιπλέον ανακάλυψαν πως οι γυναίκες που φορούν καθημερινά, ακόμη και στη δουλειά τους, τακούνια, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για την κίνησή τους, ενώ ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται λόγω της ανομοιογενούς επιβάρυνσης μυών και συνδέσμων.

Οι ειδικοί για ακόμη μια φορά επισημαίνουν τον κίνδυνο σε όσες φορούν συστηματικά ψηλοτάκουνα και επιχειρούν να κάνουν γυμναστική, καθώς με την άσκηση μπορεί να επιβαρυνθούν απότομα τένοντες που είναι ευαίσθητοι λόγω τακουνιών και να προκληθούν κακώσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι επιστήμονες συνιστούν τη χρήση τακουνιών μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Applied Physiology».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου