Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

«Στάση Ζωής» η το "κοινωνικό" πρόσωπο της κοινωνίας μας

Πρωί στο μετρό, παρατηρούσα τους ανθρώπους. Άνθρωποι σκυθρωποί, νυσταγμένοι, βιαστικοί. Σε κάθε στάση μπαινοβγαίνουν , τρέχοντας και σπρώχνοντας. Είμαι κι εγώ ένας από αυτούς.
Στάση Μέγαρο Μουσικής μπαίνει μια γλυκιά κοπέλα, περιποιημένη, με τελείως διαφορετικό αέρα. Μακριά ίσια μαλλιά, απλό και ταυτόχρονα κομψό ντύσιμο, γυαλιά ηλίου. Χαμογελαστό πρόσωπο και ευγενική φυσιογνωμία... Στο δεξί της χέρι ένα λευκό μπαστούνι.Τα έβαλα με τον εαυτό μου. Ποιος είναι ο τυφλός; Η κοπέλα ή εμείς οι υπόλοιποι που μας έχουν τυφλώσει, οι ανάγκες, τα νούμερα, οι ρυθμοί της καθημερινότητας; Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και μας ταρακουνούν. Άνθρωποι με δύναμη, με θέληση, με τσαγανό, με χαμόγελο.

Χάρις στο QualityNet ερχόμαστε σε επαφή με οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες. Οι ιδέες, οι πράξεις, η στάση ζωής τους μας κάνει να σταθούμε και να σκεφτούμε λίγο.. Άνθρωποι που ενώ έχουν την ατυχία στη ζωή τους να ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και όλους εμάς, τους ψυχικά ανάπηρους. Μπορεί και εμείς να έχουμε προβλήματα και μάλιστα σοβαρά αυτοί όμως έχουν ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης.
Για παράδειγμα, όσο θέληση και να έχουν να υπερβούν τις αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης τους, όλο και κάποιο εμπόδιο θα βρεθεί στο δρόμο τους, ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο, κάποιο μηχανάκι που κάνει σφήνες , πεταμένες σακούλες σκουπιδιών, τις τραγελαφικές πεζοδρομήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και τις αμέτρητες δυσκολίες σε ότι αφορά στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα βασικά δικαιώματα δηλαδή του ανθρώπου. Οι μικρές χαρές της ζωής και η αισιοδοξία έχουν τη θέση που τους αρμόζει. Σκεφτείτε το.
Επιθυμούμε για όλους μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας, την ψυχή μας και ας βοηθήσουμε τους ανθρώπους με αναπηρίες να μας βοηθήσουν, να μας κάνουν να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα και να αναθεωρήσουμε τα πράγματα που παίρνουμε ως δεδομένα.
http://www.qualitynet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου