Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δράσεις για ανέργους σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση

Δράσεις για ανέργους σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση προωθεί το υπουργείο Εργασίας μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, των τοπικών σχεδίων για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠ ΕΚΟ).Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα, από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προϋπολογισμού 188 εκατομμυρίων ευρώ θα επωφεληθούν 57.400 άνεργοι σε όλη τη χώρα που θα εξασφαλίσουν απασχόληση για πέντε μήνες με επίδομα 625 ευρώ το μήνα.

Εξάλλου, μέσω των ΤΟΠΣΑ και των ΤΟΠΕΚΟ, αναπτυξιακές συμπράξεις που θα δημιουργηθούν από δήμους, αναπτυξιακές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα αναζητήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα ευκαιρίες και δυνατότητες απασχόλησης για ανέργους σε κάθε περιφέρεια.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα κατευθυνθούν σε αυτές τις συγκεκριμένες δυνατότητες απασχόλησης που θα προκύψουν από τις αναλύσεις των τοπικών αγορών. Νωρίτερα θα συμμετέχουν σε καταρτίσεις και επιμορφώσεις, σεμινάρια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, δράσεις εκμάθησης επαγγελματικής ορολογίας σε ξένη γλώσσα και εκπαιδευτική πρακτική άσκηση. Παράλληλα θα υποστηριχτούν ώστε να εκπονήσουν επιχειρησιακά σχέδια και θα τους παραχθεί νομική υποστήριξη σε μια σειρά θεμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα ενθαρρυνθούν να ιδρύσουν οι ίδιοι επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Στα μεν ΤΟΠΣΑ θα συμμετέχουν άνεργοι ενώ στα ΤΟΠ ΕΚΟ άνεργοι που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα trafficking, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, οροθετικοί, άστεγοι, αιτούντες άσυλο, πρώην χρήστες ουσιών, αποφυλακισθέντες και άποροι). Ο προϋπολογισμός των ΤΟΠΣΑ για όλη τη χώρα αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ και των ΤΟΠ ΕΚΟ τα 60. Από τα ΤΟΠΣΑ θα επωφεληθούν συνολικά 30.000 άνθρωποι και από τα ΤΟΠ ΕΚΟ 20.000.
http://www.ota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου