Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Το πρόγραμμα Δάφνη όπλο κατά της βίας

Εκτιμάται ότι μέχρι και το ένα τέταρτο των γυναικών, των παιδιών και των νέων της Ευρώπης έχει πέσει θύμα βίας ενώ το κόστος της συζυγικής βίας έχει υπολογισθεί ότι φθάνει τα 16 δισεκατομμύρια το χρόνο. Η εισηγήτρια του ΕΚ, Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Regina Bastos, που είδε έκθεσή της να εγκρίνεται στις 2 Φεβρουαρίου από την ολομέλεια, μας μίλησε για τη σημασία του προγράμματος "Δάφνη" που έχει σα στόχο την προστασία γυναικών και παιδιών.
Μιλήστε μας λίγο για το πρόγραμμα "Δάφνη"
Δημιουργήθηκε το 1997 με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών, παιδιών και εφήβων. Η επιτυχία του είναι αδιαμφισβήτητη τόσο από την άποψη της αποδοχής του από τα πιο άμεσα ενδιαφερόμενα άτομα όσο και από την άποψη της αποτελεσματικότητας των κονδυλίων που έχουν δαπανηθεί στο πλαίσιό του.

Τι το κάνει τόσο μοναδικό και σημαντικό;
Κατ' αρχήν είναι το μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του είδους του. Η μάχη κατά της βίας παραμένει προτεραιότητα ειδικά καθώς έχουν εμφανισθεί νέες μορφές βίας όπως η κακομεταχείριση των ηλικιωμένων, η βία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις σεξουαλικές επαφές μεταξύ εφήβων και, πιο πρόσφατα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόγραμμα θα διατηρηθεί; Αν ναι, πώς μπορεί να βελτιωθεί;
Το "Δάφνη" δεν καταργείται. Έχει ήδη ενταχθεί εκ νέου στον προϋπολογισμό 2014-2020 αλλά υπό το πρόγραμμα "Θεμελιώδη Δικαιώματα και Ιθαγένεια". Σίγουρα θα προτιμούσαμε να έχει διατηρηθεί η ονομασία "Δάφνη", αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον κι έτσι το σημαντικό τώρα είναι να διασωθούν οι στόχοι που είχε, να παραμείνει σε συγκρίσιμο επίπεδο η χρηματοδότηση και να αυξηθεί η προβολή του. Είναι επίσης απαραίτητο να βελτιωθεί ο επιμερισμός των προγραμμάτων μεταξύ των κρατών μελών και να απλοποιηθούν οι διοικητικές διαδικασίες καθώς και οι διαδικασίες αίτησης για χρηματοδότηση δράσεων. Τούτο για να μπορέσουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται οι μικρότερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην "πρώτη γραμμή" της μάχης,

Είναι, τέλος, πολύ σημαντικό να ενισχυθούν οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στα φαινόμενα βίας. Ιδιαίτερα δε να ευαισθητοποιηθούν οι δομές εκπαίδευσης, τα Μέσα Ενημέρωσης, ο τομέας της Υγείας, η αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου