Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Παρανομίες και δυσλειτουργία στις Σχολικές Δημοτικές Επιτροπές της Λαμίας;

Έντονες διαμαρτυρίες αλλά και σοβαρές καταγγελίες για την έως τώρα λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων,εκφράζουν τα μέλη της Διευθυντές Σχολείων Κοι Γ.Αντωνόπουλος και Π.Τζανετάκης με επιστολή που απευθύνουν προς τις προϊστάμενες αρχές και τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων της Λαμίας.

Στο έγγραφο απαντώντας σε ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής Κου Ηλιόπουλου τον κατηγορούν για αλλοίωση της πραγματικότητας,για παρανομίες, αυταρχική συμπεριφορά χωρίς δημοκρατικές και διαλογικές διαδικασίες,ενώ απευθυνόμενοι προς τον Δήμο Λαμίας του καταλογίζουν ελλειπή προετοιμασία και ενέργειες που αντί να βοηθήσουν και να προάγουν την λειτουργία των σχολείων ,επιτυγχάνουν το αντίθετο καθιστώντας την Λαμία την μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που έως σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει την οργάνωση και την συνολική λειτουργία τους οι Σχολικές Δημοτικές Επιτροπές.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΝ.ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ
Δ/ΝΤΕΣ 3ου ΓΕΛ ΛΑΜΙΑΣ- 2ου ΓΥΜΝ. ΛΑΜΙΑΣ Λαμία 21-2-2012
ΜΕΛΗ ΣΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ
1κ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΜΙΕΩΝ
2.κ.ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Δ/ΝΤΗ
Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ
2.Δ/ΝΤΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
3.ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
4.ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΧ.ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ
5.Δ/ΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ

Ως μέλη της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Λαμιέων αλλά και ως Δ/ντές σχολικών μονάδαν, δεν είχαμε καμμία πρόθεση να απευθυνθούμε προς τις προϊστάμενες αρχές και προς τους συναδέλφους Δ/ντές σχολικών μονάδων για να ενημερώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε ταυτόχρονα, για τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Λαμιέων.Προτιμήσαμε να εργαστούμε άοκνα με προτάσεις και προσωπική εργασία ώστε να προωθήσουμε την απρόσκοπτη, νόμιμη και δημοκρατική λειτουργία της σχολικής επιτροπής και κατ’ επέκταση των σχολικών μονάδων.

Ωστόσο αποτελεί πρόκληση και προσβολή για μας προσωπικά η ανακοίνωση του προέδρου της σχολικής επιτροπής, ειδικά όταν αναφέρεται σε αμφιβολία, επιφυλακτικότητα και διασπορά ψευδών ειδήσεων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της σχολικής επιτροπής και η η οποία ανακοίνωση σε πολλά ακόμη σημεία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Γιαυτό ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα.
25 Φεβρουαρίου 2011 δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ.318 τ.Β ΦΕΚ η Υπουργική απόφαση για την Λειτουργία σχολικών επιτροπών.Ώφειλαν λοιπόν κατά τη γνώμη μας οι Δημοτικές αρχές να έχουν προετοιμαστεί (όπως έκαναν οι περισσότεροι δήμοι ανά την χώρα) ώστε με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχολικής επιτροπής να μπορεί αυτή να λειτουργήσει άμεσα.Αυτό δεν έγινε .Οι παλαιές σχολικές επιτροπές έκλεισαν βιβλία και κάθε δραστηριότητα από 16-11-2011, η δε νέα σχολική επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές μέχρι τέλους του έτους μαζί με την σχολική επιτροπή Α/θμιας εκπ/σης αναζητώντας τρόπο λειτουργίας και ενημέρωση επί της Υ.Α. 8440 και μη λαμβάνοντας καμία απόφαση επί της ουσίας.

Διερωτώμεθα: Δεν θα μπορούσε στο διάστημα αυτό να καλέσει τις τράπεζες να κάνουν προσφορές, να επιλέξει Τράπεζα και να ανοιγούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που προβλέπονται;(υ.α.8440 αρθρ.3 παρ.8 α).Δεν θα μπορούσε να πληρώνονται οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ ώστε να μη φθάσουμε στο σημείο να κόψουν το τηλέφωνο σχολείου;

Με προσωπικές μας ενέργειες και σε συνεργασία με τους Δ/ντές σχολείων συλλέξαμε τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να καταστεί δυνατόν να πληρωθούν οι καθαρίστριες των σχολείων μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Διερωτώμεθα:Αφού πλέον λειτουργεί γραμματεία και τα στοιχεία υπάρχουν γιατί οι καθαρίστριες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τον Ιανουάριο;

Κατά τη διάρκεια των διακοπών ενημερώθηκε ο κ. Αντιδήμαρχος Παιδείας για την κατάσταση και ζητήσαμε να ενεργοποιηθούν όλα τα μέλη της σχολικής επιτροπής, να προετοιμαστούμε ώστε με το άνοιγμα των σχολείων στις 10-01-2012 να είμαστε έτοιμοι ως σχολική επιτροπή να λειτουργήσουμε όπως προβλέπει η σχετική υ.α.

Δεν έγινε τίποτε και έτσι στην επόμενη συνεδρίαση την 15-01-2012 κατέθεσε ο κ. Αντωνόπουλος το συνημμένο υπόμνημα με προτάσεις για τη λειτουργία της επιτροπής και τι πρέπει να γίνει άμεσα.Οι προτάσεις του έγιναν ομόφωνα δεκτές στο σύνολό τους, μόνο που έμειναν ως αποφάσεις.Άλλωστε αυτό φαίνεται και από το Ενημερωτικό Σημείωμα του προέδρου:

9 φορές αναφέρει ότι «αποφασίσαμε» δεν αναφέρει όμως τι υλοποιήσαμε. Δεν έγινε τίποτε οι λογαριασμοί και τα απλήρωτα τιμολόγια γεμίζουν τα γραφεία μας και φθάνουμε στη συνεδρίαση την 16-02-2012.Το μόνο που έχει γίνει μέχρι στιγμής, μετά τρεις μήνες λειτουργίας είναι το άνοιγμα των προσφορών των Τραπεζών προκειμένου να επιλέξουμε σε ποια θα ανοιγούν οι λογαριασμοί της σχολικής επιτροπής.

Δεν είχαν πληρωθεί λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τιμολόγια από τις 16-11-2011

Δεν είχαν πληρωθεί οι καθαρίστριες των σχολείων για τον Ιανουάριο

Δεν είχαν ρυθμιστεί εκκρεμότητες σχετικές με το ΙΚΑ (υποβολή ΑΠΔ, πληρωμή ΙΚΑ καθαριστριών)Ο εξωτερικός λογιστής που προσλήφθηκε προς τούτο δεν μας έκανε καμία ενημέρωση σε τι στάδιο βρίσκεται.Σημειωτέον ότι αναφέρει ο κ. πρόεδρος πως ανατέθηκε έργο σε εξωτερικό λογιστή μετά από συλλογή προσφορών.Τέτοιες προσφορές δεν είδαμε ποτέ και ως ΔΣ δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με την επιλογή του εξωτερικού λογιστή η οποία όπως είχε αποφασιστεί θα ήταν για ένα μήνα.

Δεν υπήρχαν ροές λειτουργικών δαπανών προς τις σχολικές μονάδες.

Από πού λοιπόν αντλεί ο κ. πρόεδρος την εκτίμηση για απρόσκοπτη και αδιάλειπτα ομαλή λειτουργία των σχολείων την περίοδο αυτή;

Μήπως από το γεγονός ότι οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων καλύπτουμε από την τσέπη μας μικροδαπάνες των σχολείων, όπως ταχυδρομικά τέλη, εξοπλισμό φαρμακείων, υλικά καθαριότητας που δεν μας χορηγούνται με πίστωση;

Μήπως ο κ. πρόεδρος έχει την αντίληψη πως θα πρέπει ο κάθε Δ/ντής να επαιτεί να του χορηγηθεί εξουσιοδότηση από τον ίδιο για να κάνει αναλήψεις από τον κεντρικό λογαριασμό της σχολικής επιτροπής για να καλύπτει αυτές τις ανάγκες;

Mήπως ο κ. πρόεδρος θεωρεί αξιοσημείωτο έργο και ως τέτοιο το αναφέρει, το γεγονός ότι ανάθεσε χρέη ταμία σε υπάλληλο του Δήμου παράνομα;Δεν γνωρίζει πως ο ταμίας πρέπει να είναι μέλος του ΔΣ του νομικού προσώπου;

Aναφέρεται πως αποφασίστηκε να συνταχτεί και να ψηφιστεί κανονισμός λειτουργίας της σχολικής επιτροπής.Για ποιο λόγο άραγε τη στιγμή που η Υπουργική απόφαση 8440 προβλέπει με ακρίβεια και σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας της σχολικής επιτροπής και εν πάσει περιπτώσει τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Αναφέρεται ότι αποφασίστηκε η μείωση των μισθωμάτων των κυλικείων.Η αλήθεια είναι πως έγινε συζήτηση, απόφαση όμως δε ελήφθη.

Αναφέρεται επίσης πως εγκρίθηκαν ποσά για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών του 2ου και 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου. Καμία τέτοια απόφαση δεν ελήφθη εκτός αν αποφασίζει μόνος του ο κ. πρόεδρος.Άλλωστε το 2ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο εζήτησαν χρήματα από ΣΑΤΑ για ανάγκες τεχνικής φύσεως μετά από έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και όχι να δαπανηθούν χρήματα που προορίζονται για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.(επισυνάπτω τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας).

Αναφέρεται ακόμα ο κ. πρόεδρος στην αποδεδειγμένα διαλογική και δημοκρατική συζήτηση των θεμάτων.Ό ταν όμως ισχυρίζεται κάτι τέτοιο μάλλον υποτιμά την νοημοσύνη μας.Διότι δεν αποτελεί δημοκρατική διαδικασία η αναίρεση χωρίς καμία συζήτηση ανειλημμένων αποφάσεων ούτε αποτελεί δημοκρατική διαδικασία να ισχυρίζεται ότι αποφασίζουμε ομόφωνα τη στιγμή κατά την οποία παρευρισκόμεθα μόνο 4 μέλη του ΔΣ και τα δύο διαφωνούμε.Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. πρόεδρο πως γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει διαλογική και δημοκρατική συζήτηση, μάλλον ο ίδιος θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για το θέμα αυτό.Επίσης θέλω να τον διαβεβαιώσω πως θα πρέπει να εμπιστεύεται την εκπαιδευτική κοινότητα και να μην διακατέχεται από κανένα σύνδρομο απέναντί της, ειδικά όταν την καλεί να κάνει το καθήκον της.Ας εξασφαλίσει πρώτα τη συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ στις συνεδριάσεις και στα καθήκοντα που απορρέουν από την ιδιότητά τους και μετά να ασχοληθεί με την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία έδωσε δίνει και θα δίνει καθημερινά τον αγώνα της από το μετερίζι που την έχει τάξει η πολιτεία.

Τελειώνοντας θέλουμε να διατυπώσουμε δύο ακόμα ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή:

Αν στα μέλη του ΔΣ, αντί να περιλάβετε καθ’ όλα ευηπόληπτους και άξιους συμπολίτες μας που όμως αντικειμενικά δεν γνωρίζουν το αντικείμενο της επιτροπής και ακόμα οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν να συμμετέχουν στα συμβούλια για τη λήψη αποφάσεων, δεν θα ήταν προτιμότερο και ουσιαστικά παραγωγικότερο να έχετε συμπεριλάβει περισσότερους Δ/ντές σχολικών μονάδων από το να περιοριστείτε στον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό;

Είναι αποδεκτό οι σχολικές επιτροπές του Δήμου Λαμιέων να είναι ίσως οι μοναδικές ανά την Ελλάδα που σήμερα 21-02-2012 δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την οργάνωση και την συνολική λειτουργία τους και αντί να βοηθήσουν και να προάγουν τη λειτουργία των σχολείων, επιτυγχάνουν το αντίθετο;


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου