Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει το σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι προτεινόμενες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το νέο Λύκειο.Οι σημερινοί μαθητές της πρώτης Λυκείου, όταν θα πάνε στην τρίτη τάξη θα δώσουν εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα ενδοσχολικά και σε κοινά θέματα, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τα μαθήματα θα χωρίζονται σε δύο ομάδες. Με την πρώτη ομάδα οι μαθητές θα παίρνουν το απολυτήριο λυκείου, ενώ με την δεύτερη ομάδα, τρία έως πέντε μαθήματα, θα είναι αυτά που θα τους εισάγουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην ύλη της τρίτης λυκείου, για τους μαθητές που σήμερα είναι στην τρίτη γυμνασίου, θα υπάρχει Τράπεζα Θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας, απ΄όπου θα αντλούνται τα θέματα όλων των εξετάσεων.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ο μαθητής να διαγωνιστεί όσες φορές θέλει σε ένα μάθημα μέσα στην ίδια χρονιά, προκειμένου να επιτύχει την εισαγωγή στη σχολή της προτίμησής του. Στις προτάσεις του υπουργείου είναι οι εξετάσεις να γίνονται την ίδια ημέρα και για τις δύο ομάδες μαθημάτων.

Σημειώνεται πως τα πανεπιστήμια θα ορίζουν μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας. Επιπλέον θα υπάρχουν τμήματα χαμηλής ζήτησης, στα οποία θα εισάγονται υποψήφιοι χωρίς εξετάσεις, μόνον με μία αίτησή τους και προφανώς με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου.

Για τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Β' και Γ΄Λυκείου δεν θα υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης, ούτε στο πρόγραμμα σπουδών.

Την πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης, παρουσίασε σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή η επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Βασίλη Κουλαϊδή- που τη συντονίζει-, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Αλέξη Δημαρά, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), Ιωάννη Καζάζη, τον πρώην πρόεδρο του ΣΠΔΕ, Γιώργο Μπαμπινιώτη και την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου.

Επιγραμματικά οι αλλαγές:

Οι μαθητές, που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Α' Λυκείου, θα παρακολουθήσουν στη Β' και Γ' Λυκείου προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών, που θα τους επιτρέπουν τη συμμετοχή στο καινούργιο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Θα πάρουν μέρος σε τελική γραπτή εξέταση που θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων:
Η πρώτη ομάδα θεμάτων θα καθορίζει το βαθμό του απολυτηρίου και
Η δεύτερη ομάδα θεμάτων θα περιλαμβάνει τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα καθορίζει το βαθμό πρόσβασης.
Για τους σημερινούς μαθητές της Α' Λυκείου δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο διοργάνωσης των εξετάσεων.
Στην πρόταση για το νέο σύστημα πρόσβασης, τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα είναι 3- 5, για τα οποία θα έχουν λόγο τα τμήματα των ΑΕΙ, που θα καθορίζουν και το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Να σημειωθεί ότι το ένα μάθημα θα είναι οπωσδήποτε η Νεοελληνική Γλώσσα.
Οι μαθητές θα εξετάζονται σε δύο ομάδες μαθημάτων (για το απολυτήριο και για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση).
Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι μαθητές θα κάνουν επιλογές μαθημάτων και θα διδάσκονται 8 μαθήματα στη Γ' Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα.
Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας μαθημάτων.
Για τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση προτείνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου