Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η επένδυση της Πλατείας Ελευθερίας ( Το Κυβερνείο της Στερεάς)

Του Γιώργου Σμοκοβίτη
Στο κέντρο της ΛΑΜΙΑΣ τι βλέπει ο Λαμιώτης και ο επισκέπτης-τουρίστας; Ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής. Ένα Μεγαλείο της Πόλης. Στο κέντρο της ΄Εδρας μιας ολόκληρης Περιφέρειας. Αλλά σχεδόν εγκαταλειμένο. Τέλεια «βρωμισμένο-λερωμένο-ακαθάριστο» στην όψη του προς τη Μητρόπολη και προς την Ελευθερία.
Τι «ψυχοσύνθεση» υποδηλώνει τι «διάθεση» δημιουργεί;

Στεγάζει την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της δικής μας Περιφέρειας. Στο κέντρο της Ελλάδας. Στην πρωτεύουσα της ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας. Στη Λαμία μας.
Είναι «κληρονομιά ΛΑΜΙΩΤΩΝ». Είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ. Το έχουμε εγκαταλείψει.Δεν το έχουμε φροντίσει έτσι, ώστε και ο επισκέπτης, αλλά και ο … «αρμόδιος» που θα συνεργαστεί ΜΑΖΙ ΜΑΣ σε Κυβερνητικό επίπεδο και «περνά την Πύλη της Στερεοελλαδίτικης Εξουσίας, του Κυβερνήτη ΜΑΣ» να το Σέβεται, να το Τιμά για το Μεγαλείο της ύπαρξής του, της Τέχνης του, που ΤΟ ΤΙΜΟΥΜΕ και εμείς οι ιδιοκτήτες του, ώστε και η εντός του συνεργασία να επηρεάζεται από αυτόν τον επιβαλλόμενο και υποβαλλόμενο Σεβασμό υψηλών αξιώσεων του χώρου ενός ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ των Στερεοελλαδιτών.(Το ίδιο πρέπει να επιβάλλουν και οι αίθουσες Δικαστηρίων, το ίδιο υποβάλει και ο «στολισμένος» χώρος Εκκλησιών μας, που ΔΕΝ τις αφήνουμε ούτε αφρόντιστες, ούτε «αστόλιστες», πολύ περισσότερο «λερωμένες», τουλάχιστον στην όψη τους).
Αμέσως θα το ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΟΥΜΕ τώρα, για να «αφηγείται περήφανο» για τους πολίτες-λαό-ιδιοκτήτες του, ΔΙΚΟ ΜΑΣ είναι, ότι ΔΕΝ το έχουν «εγκαταλείψει στην τύχη του, στη φθορά και στην αδιαφορία γήρανσής του με ασχημοσύνη». Αλλά για να διαφημίζει με τη λάμψη του με την Ομορφιά της Τέχνης του τον Κόσμο της Λαμίας που ΚΟΣΜΕΙ με την ψυχή του και την καλαισθησία του, με την αγάπη για το Ωραίο, με το Μεγαλείο Ελευθερίας Νου και Καρδιάς και ΄Εργων του, την πλατεία της Ελευθερίας του. ΄Ενας ΝΤΟΠΙΟΣ ΛΑΟΣ που θα έχει ανακαινίσει και τιμήσει ένα κόσμημα-στολίδι της Πόλης στο ΚΕΝΤΡΟ της ΕΛΛΑΔΑΣ, στην Πρωτεύουσα της χώρας των ΠΡΩΤΩΝ Ελλήνων και της Περιφέρειας των σύγχρονων Στερεο-Ελλήνων.

Γιατί να χρειάζονται περισσότερα, αφού πιστεύω το Μήνυμα του πολίτη δόθηκε;
Προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο Λαμιέων και το Δημοτικό Συμβούλιο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας, (όλοι στον ίδιο κύκλο της ελευθερίας) το ΑΙΤΗΜΑ να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία ανακαίνισης-προβολής του ΚΥΒΕΡΝΕΙΟΥ της Περιφέρειάς ΜΑΣ.
Και… αντάλλαγμα; Φυσικά το ποικίλο όφελος να ΚΑΛΟΥΜΕ όλους ΕΔΩ στο Κέντρο της ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΣ, γιατί αξίζει η επίσκεψή τους, μεταξύ άλλων, για να δουν ένα ΚΟΣΜΗΜΑ Αρχιτεκτονικής ένα ΣΤΟΛΙΔΙ στο Κέντρο της Ψυχής του ΛΑΜΙΩΤΗ. Του Λαμιώτη που καθημερινά και ο ίδιος θα χαίρεται με την απόλαυση της ψυχής του να ζει την ομορφιά, το μεγαλείο ενός ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ στολιδιού περήφανος, να ωθεί προς τα άνω το επίπεδο της καθημερινότητάς του με «μια ορθόστερνη τσάρκα του Λαμιώτη, μια ομορφόστηθη βόλτα της Λαμιώτισας» στη μεγαλοσύνη της πόλης τους. Στην δική τους πλατεία της Ελευθερίας τους.

Σήμερα ο Πρώτος Κυβερνήτης του θεσμού Περιφέρειας των αιρετών, με το όνομα ΚΛΕΑΡΧΟΣ, εναρμονισμένο με την εικόνα «καλού καγαθού την όψιν και την ψυχήν», εκλεγμένου ως εκλεκτού Λαού, πρώτου αιρετού της Περιφέρειάς ΜΑΣ, έχει κάθε λόγο να υλοποιήσει ένα αίτημα που θα προβάλει το ΚΛΕΟΣ της Αρχής στην Πρωτεύουσα της πρώτης Πατρίδας ΟΛΩΝ των Ελλήνων και της σύγχρονης Περιφέρειας των Στερεο-Ελλήνων, και γι’ αυτό πρώτων μεταξύ όλων των Ελλήνων.
Τεράστια και ποικίλα τα οφέλη Ψυχής και Τιμής αλλά και… «τσέπης» από αξιοποίηση Τουρισμού-Πολιτισμού-Παιδείας όλης της περιοχής μας με «μόρφωση εξωτερικά και εσωτερικά με τον πλούτο της Λαμιώτικης Κοινωνίας μας» που είναι η ΚΑΡΔΙΑ της Στερεοελλαδίτικης Περιφέρειάς μας. Με μια ταυτόχρονη –επιτέλους– αξιοποίηση του κτιρίου των επαγγελματοβιοτεχνών στην άλλη γωνία της πλατείας και με την καλύτερη ριζική ανάπλαση της πλατείας ΛΑΟΥ, ο λαός της Λαμίας θα έχει να απολαμβάνει ένα ΘΑΥΜΑΣΤΟ Κέντρο Πόλης του μακριά από το παρελθόν μιζέριας και υποβάθμισης μιας Πόλης-Πρωτεύουσας στο Κέντρο της Ελλάδας και της Περιφέρειάς ΜΑΣ, τη ΛΑΜΙΑ ΜΑΣ.
Μακάρι. Γιατί όχι; Δεν υπάρχει μόνο γκρεμός. Αλλά και ΑΝΟΔΟΣ στη ζωή μας.

Υ.Γ. Στο παραπάνω πλαίσιο του Κέντρου της Πρωτεύουσας πρέπει να ενταχθεί και η ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου των Δικαστηρίων και η ανάπλαση της πλατείας του Τσολιά με αισθητική απαιτήσεων κι όχι να θυμίζει πλατεία «καμπίσιου χωριού των αρχών του περασμένου αιώνα» όπως είναι ΤΩΡΑ. Είναι τελείως απαράδεκτο σήμερα η Λαμία με εξαίρεση τον ΄Αγιο Λουκά, σε σύγκριση με τη «Θεσσαλική κωμόπολη», να εμφανίζει την όψη Καρδίτσας του 1960!!! Καιρός είναι να θυμηθεί ότι διανύει την εποχή των αρχών της 3ης χιλιετηρίδας. Στη σημερινή κατάστασή της δεν την έφερε η κρίση της λιτότητας, αλλά για να βγει από αυτή ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ από τη στασιμότητά της, αλλιώς θα… αυτοσχεδιάζει μόνο τον επερχόμενο πνιγμό της.
Και ας ενστερνιστούμε ΟΛΟΙ ότι τούτη η πόλη η ιδιαίτερη Πατρίδα μας ΜΠΟΡΕΙ να αναδειχθεί σε «Κορωνίδα-Βασιλίδα των Ελληνίδων Πόλεων της υπαίθρου χώρας», γιατί ΕΔΩ είναι η Πρωτεύουσα, το Κέντρο, η Μάνα Γη των Πρώτων Ελλήνων, «Μήτρα όλων των Ελλήνων».

Και το Πανεπιστήμιο ΜΕΣΑ στην Πόλη είναι ΠΛΟΥΤΟΣ Πνεύματος που αν χαθεί θα έχει χάσει κομμάτι της Καλύτερης Ψυχής της, που το είχε κατακτήσει, γι’ αυτό οι… «αρμόδιοι» και αιρετοί ας μην ψάχνουν «εξιλαστήρια θύματα και άλλοθι αλλού», αλλά τώρα «ας κόψουν το λαιμό τους», είτε με «αυτοχρηματοδότηση», είτε από το Δημόσιο, είτε και από τα δύο, αλλά με ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ θελήσεων και συναποφάσεων όλων και με Γνώση να ΜΕΙΝΕΙ εδώ το Πανεπιστήμιό ΜΑΣ, ώς Πανεπιστήμιο ΣΤΕΡΕΑΣ Ελλάδας.
Και πέστε ότι τα παραπάνω τα ζητά ένας … «ξένος» κι όχι ένας ΛΑΜΙΩΤΗΣ που χωρίς την περηφάνεια για την πόλη του δεν έχει, όση της αξίζει, αξία η ομορφότερη ζωή των αναμνήσεων της «αθώας ηλικίας». Αυτής που όλοι ζήσαμε και θα ζήσουν και οι ερχόμενοι.

Αλλά σε ΠΟΙΑ Λαμία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου