Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Δυόμιση εκατομμύρια υπογραφές κατά της ACTA

Αναφορά που συνοδεύουν 2,4 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών κατά της ACTA κατατίθεται αύριο στο ΕΚ με βασικό επιχείρημα ότι στην προσπάθεια καταπολέμησης της πειρατείας στο ίντερνετ, η ACTA παραβιάζει την ελευθερία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η επιτροπή Αναφορών του ΕΚ που θα παραλάβει το κείμενο θα το εξετάσει πριν εισηγηθεί τη λήψη κάποιας απόφασης όπως η σύνταξη έκθεσης προς την ολομέλεια. ή η παραπομπή του θέματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στις 13:30 ώρα Ελλάδος αναφορά με περισσότερες από 2μ4 εκατομμύρια υπογραφές θα επιδοθεί επισήμως στην επιτροπή Αναφορών του ΕΚ, με την παράδοση να μεταδίδεται μάλιστα απευθείας από την ιστοσελίδα μας. Πίσω από την κίνηση βρίσκεται η διεθνής οργάνωση διαμαρτυρίας Avaaz, που δραστηριοποιείται διεκδικητικά στο ίντερνετ για διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και η ACTA.

Στην επιτροπή Αναφορών
Μετά την παραλαβή της αναφοράς, τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν το κατά πόσον μπορεί ή όχι να γίνει παραδεκτή με βάση τις αρμοδιότητες του ΕΚ, διαδικασία που διαρκεί το πολύ δύο μήνες αλλά σε επείγουσες περιπτώσεις πολύ λιγότερο.

Αν τα μέλη της επιτροπής κρίνουν ότι το ζητούμενο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ τότε η προσφυγή απορρίπτεται αν όμως την κάνει αποδεκτή υπάρχουν διάφορες μορφές δράσης. Έτσι, μεταξύ άλλων, τα μέλη της επιτροπής μπορούν να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε διερεύνηση του ζητήματος, ενδεχομένως σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, να την παραπέμψουν σε άλλη κοινοβουλευτική επιτροπή ή, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις να συντάξουν έκθεση προς την ολομέλεια που εφ' όσον υιοθετηθεί καθίσταται επίσημη θέση του ΕΚ.

"Η παραλαβή της αναφοράς κατά της ACTA θα σημάνει για άλλη μια φορά την ενεργοποίηση του ΕΚ ως βήματος από το οποίο οι πολίτες εκφράζουν τις απόψεις τους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ", σημειώνει η πρόεδρος της επιτροπής, Ιταλίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Erminia Mazzoni, για να συμπληρώσει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία η εικόνα της ΕΕ έχει τρωθεί, είναι σημαντικό να δείξει το ΕΚ ότι ακούει τη φωνή των πολιτών. Η δε απόφαση θα πρέπει, τόνισε, να ζυγίσει και την ελευθερία στο ίντερνετ και τα δικαιώματα των επιχειρήσεων που πέφτουν θύματα "πειρατείας".

Η ACTA, υπενθυμίζεται, είναι διεθνής συμφωνία για την πάταξη της παραχάραξης προϊόντων και την "πειρατεία" στο ίντερνετ αλλά έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σε ότι αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε ισχύ στην ΕΕ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΚ. Από την πλευρά της, η επιτροπή Αναφορών βοηθά στην αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, σε συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές κάθε κράτους μέλους.
http://www.europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου