Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Συμπράξεις- Δήμων και οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών

Ξεκίνησε ….Το πρώτο πρόγραμμα για τις αναπτυξιακές ..Συμπράξεις- Δήμων και οργανώσεων της κοινωνίας Πολιτών. Μέχρι τις 5 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν συσταθεί και να υποβάλουν σχετικό πρόγραμμα. Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο μες την βδομάδα που έρχεται θα πραγματοποιήσει ειδικές συσκέψεις για την σύσταση Αναπτυξιακών Συμπράξεων .Δημοσιεύτηκε η αναμενόμενη πρόσκληση του νέου επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου εργασίας για την απασχόληση, που αφορά τις αναπτυξιακές συμπράξεις μεταξύ μη κερδοσκοπικών Οργανώσεων. Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι οι κόποι ενός ολόκληρου χρόνου κι οι δυναμικές θεσμικές παρεμβάσεις του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ εισακούστηκαν για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να περιέχει αρκετούς νεωτερισμούς αλλά κι ασφαλιστικές δικλίδες με στόχο να περιορίσουν τη διαπλοκή και την απληστία!



Πολύ περιληπτικά, το πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ώστε είτε να αναλάβουν δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε να προσληφθούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις.



Η γεωγραφική εμβέλεια των παρεμβάσεων καλύπτει μόνον την περιοχή πού αιτιολογημένα καλύπτει η κάθε σύμπραξη, οι δε οργανώσεις μπορούν μεν να συμμετέχουν ως μέλη σε περισσότερες της μίας σύμπραξης, δεν μπορούν όμως να έχουν ρόλο διαχειριστή εταίρου παρά μόνον σε μια.



Το ποσόν της χρηματοδότησης φτάνει μέχρι και τις 800.000 χιλιάδες στις δε δράσεις περιλαμβάνεται έρευνα αγοράς της περιοχής - στόχου, επιμόρφωση και συμβουλευτική των ωφελουμένων και δράσεις δικτύωσης τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και μεταξύ των συμπράξεων.



Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και απαιτητικό και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον διαρκή αγώνα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ και στον τομέα της δικτύωσης. Όμως δεν θα πρέπει να επαφιέμεθα στις δάφνες μας γιατί μας περιμένει όλους σκληρή δουλειά. Καταλυτική ημερομηνία υποβολής φακέλου είναι η 5η Μαρτίου, η γραφειοκρατία είναι αμείλικτη και ο φάκελος υποβολής ογκώδης αφού μεταξύ άλλων απαιτείται διαχειριστική επάρκεια και για τις ίδιες τις συμπράξεις.







Για όποιον ενδιαφέρεται παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό της μέχρι τώρα δράσης του Πανελλήνιου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών



Φεβρουάριος 2011

Οι θέσεις του άτυπου ακόμα Πανελλήνιου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΟΚΠ, ακούγονται στη Βουλή. Η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής μας καλεί να καταθέσουμε απόψεις, από κοινού με άλλες συμπράξεις, για το επίκαιρο τότε θέμα των ΜΚΟ, που κατηγορούνταν για κατάχρηση χρήματος. Ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στο κοινοβούλιο το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ υποστήριξε με επιχειρήματα ότι τα χρήματα πρέπει να αναζητηθούν μεταξύ συγκεκριμένων στελεχών ΜΚΟ διασυνδεδεμένων με πολιτικούς.



Απρίλιος 2011

Πραγματοποιείται η πρώτη Πανελλαδική ολομέλεια του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, ως νέο κίνημα ανταποκρινόμενο στην ανάγκη υπέρβασης του πολιτικού πελατειακού συστήματος που συνέθλιβε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας κατακερματίζοντάς τις.

Για μια ακόμα φορά το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ τράβηξε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Την ολομέλεια χαιρέτησε με μήνυμά της η τότε υπουργός εργασίας Λούκα Κατσέλη η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση εθνικού Παρατηρητηρίου υπό την αιγίδα του υπουργείου εργασίας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, όμως το γεγονός ότι τις θέσεις μας υιοθετήθηκαν από το υπουργείο μας έδωσε μεγάλη ώθηση και δυναμική.

Ιούνιος 2011

Σπάμε για πρώτη φορά το στεγανό κράτους – επιτηδείων. Το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ βγάζει στο φως πληροφορίες που αφορούν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που προορίζονταν για τις ΟΚΠ αλλά διανέμονταν εν κρυπρώ.

Για πρώτη φορά απλές, μικρές, γνήσιες ΟΚΠ κατάφεραν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια του Πανελλήνιου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ να καταθέσουν φακέλους διαχειριστικής επάρκειας και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για την κοινωφελή εργασία.



Αύγουστος 2011

Παρέμβαση - καταγγελία στη Βουλή κατά των παραβάσεων της ΓΕΣΕΕ και όλων όσων προσπάθησαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα για τη Κοινωφελή Εργασία.

Μετά από αίτημα βουλευτών, το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ καταθέτει στη Βουλή προτάσεις για την διαφανέστερη διαχείριση του προγράμματος.



Σεπτέμβριος 2011

Καταθέτουμε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής προτάσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 18 του νόμου 4019 για την κοινωνική οικονομία και τις αναπτυξιακές συμπράξεις.



Σεπτέμβριος 2011

Για πρώτη, η φωνή της Κοινωνίας Πολιτών ακούγεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τρεμόπουλος παρακινούμενος από τον θόρυβο τον οποίο δημιούργησε το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ενδιαφέρθηκε, ενημερώθηκε και μετέφερε στην Ευρώπη τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας .



Οκτώβριος 2011

Αρχίζει με πυρετώδεις ρυθμούς και οργάνωση ημερίδων σε διάφορες περιφέρειες με στόχο την ενημέρωση των οργανώσεων για τις επερχόμενες συμπράξεις με παράλληλη προτροπή να αρχίσουν τις μεταξύ τους επαφές.



Νοέμβριος 2011

Η κοινωνική δικτύωση των οργανώσεων αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Πανελλήνιου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ. Αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες που προφέρουν τα social media και ξεκινάει δυναμικά η «Δημοσιογραφία Πολιτών»



Ιανουάριος 2012

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τους αγώνες, τη σκληρή δουλειά και τη σωστή προετοιμασία του Πανελλήνιου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ. Όλα είναι έτοιμα ώστε, με άρμα το νέο πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας για την απασχόληση, οι υγιείς Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών να πραγματοποιήσουν αξιόλογα προγράμματα προς όφελος των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, βοηθώντας σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες και το κοινωνικό σύνολο.



Της Ξένιας Κουτσουγιάννη υπεύθυνης επικοινωνίας του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου



Πληροφορίες: 211 1825967 , 210-8226562 , 6979 241027

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου