Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Θέλουμε έργα και όχι λόγια, κ Δήμαρχε

Παίρνοντας αφορμή από τη χθεσινή παρουσίαση του Δελτίου Τύπου του Δήμου Λαμιέων, παραθέτω αυτό το απόσπασμα από την εισαγωγή του Δελτίου: «Η Λαμία είναι μια φιλόξενη και ζεστή πόλη με πλούσιο πολιτισμό».
Ο άνθρωπος που έγραψε αυτή τη φράση δεν πρέπει, μάλλον, να κατοικοεδρεύει στη Λαμία. Το γράφει πολύ ωραία, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα στους επισκέπτες, όταν την αντικρίσουν.

Ας δούμε όμως πρώτα σε ποιους απευθύνεται, στους Λαμιώτες στους συνδημότες του ευρύτερου δήμου Λαμιέων ή στους επισκέπτες;

- Οι Λαμιώτες, επειδή έχουν υποστεί το μαρτύριο – καψώνι των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αυτής της Δημοτικής Αρχής, και με την σφραγίδα του κ Βούγια, τα προηγούμενα δέκα χρόνια, δεν μπορούν να πιστέψουν τα περί «φιλόξενης και ζεστής πόλης» και γελάνε.
- Οι συνδημότες μας, που ζουν στις Δημ. Ενότητες, νοιώθουν τη «ζεστασιά» σε βαθμό εγκαύματος, όταν την επισκέπτονται και επιστρέφουν μετά χαράς στα σπίτια τους.
- Από τους επισκέπτες ως τουρίστες όμως, όταν ζουν την πραγματικότητα της Λαμίας, δεν άκουσα ποτέ καλή κουβέντα, με εξαίρεση βέβαια το Γοργοπόταμο, τα Λ Υπάτης και την Παύλιανη, αυτά όμως στις επιλογές των τουριστών και πριν ενωθούν με το Δήμο Λαμιέων.
Ακόμη και την περίφημη πλατεία Λαού με τα πλατάνια, τον Άρη, το Διάκο και τα ψητοπωλεία, καταφέραμε να τη δυσφημίσουμε κι αυτή!

Πρώτα στενέψαμε το δρόμο προσέγγισης και είναι δύσκολο στα μεγάλα οχήματα να φτάσουν και να φύγουν από την πλατεία Λαού. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η διαφυγή από την Καραϊσκάκη, η Τρούμαν βέβαια ανοιγοκλείνει κατά πώς αρέσει στον κ Δήμαρχο. Ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος κάνει τη στάση και τη στάθμευση πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Αλλά και όταν κάποιοι καταφέρουν να φτάσουν στην πλατεία Λαού, τι αντιμετωπίζουν; Μια πλατεία γεμάτη σκουπίδια και ιδιαίτερα μπροστά στο άγαλμα του Άρη. Όταν κάποιος έρχεται από μακριά, για να τιμήσει τον πρώτο καπετάνιο του Ε.Λ.Α.Σ., και αντικρίζει αυτή την εικόνα, δύσκολα θα πει καλή κουβέντα για τον τόπο μας (δεν έχουμε πρεσβευτές δηλαδή).

Αυτά βέβαια δεν είναι πρώτη φορά που τα γράφουμε, αλλά φαίνεται πως κάποιος «νέος», που δεν ξέρει την ιστορία, προσπαθεί να μας πείσει ότι είμαστε ωραίοι (έστω και έτσι αξίζει τον κόπο το σημείωμα).

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το «Δ.Τ.», διότι, όταν γίνονταν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ο κ Δήμαρχος είχε δηλώσει πως δεν τον νοιάζει η ταλαιπωρία των Δημοτών που διέρχονται από το κέντρο. Τώρα πώς ζητάει εύσημα της «ζεστασιάς και της φιλοξενίας» δεν μπορώ να το καταλάβω! Ίσως από την υπερβολική καθαριότητα και την εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων. Ίσως από το κλείσιμο του τμήματος της Πλ. Ελευθερίας και την αρχή της οδού Διάκου. Αυτή η σύλληψη είναι πράγματι καταπληκτική. Θυμίζει κάποιες εκθέσεις, που, αν δεν περάσεις από όλα τα εκθέματα, δεν μπορείς να βρεις την έξοδο. Εδώ συνέβη με τις καφετέριες. Ας μετατρέψουμε λοιπόν όλο το κέντρο της Λαμίας σε μια απέραντη καφετέρια, με πεζόδρομους. Ίσως να ήταν μια λύση, τύπου Ντίσνεϋλαντ, που ξέρεις, καμιά φορά μπορεί να πετύχει.

Πρώτα έγινε προσπάθεια να βγουν τα οχήματα έξω από το κέντρο της πόλης (και ιδιαίτερα από κάποια τμήματα δρόμων του κέντρου), μετά όμως ανακάλυψαν πως η κίνηση στις καφετέριες έπεσε και θέλουν πάλι τον κόσμο που έφερναν οχήματα, αλλά μόνο τον κόσμο, τα οχήματα θα τα αναλάβει η Δημ. Αστυνομία. Ίσως να είναι και ένας λόγος υπάρξεως. Αν μπορεί να το κάνει κι αυτό, διότι δεν είμαι τόσο σίγουρος. Είναι γνωστή η μελέτη του κ. Βούγια, που θα έλυνε όλα τα προβλήματα, δεν θυμάμαι αν το προέβλεπε κι αυτό, πως η Δημ. Αστυνομία θα καθοδηγεί τα λεωφορεία στους χώρους στάθμευσης, γιατί δεν θα μπορούν να πάνε μόνα τους. Θυμάμαι όμως πως υπήρχαν σελίδες στα τεύχη των φωτοτυπιών της μελέτης, που αφορούσαν άλλες πόλεις, δεν είχαν μπει στον κόπο ούτε στοιχειώδη έλεγχο να κάνουν οι αθεόφοβοι!

Πάντως υπάρχουν και οι Λαμιώτες που ζουν και ταλαιπωρούνται σ’ αυτήν την πόλη, κύριε Δήμαρχε, και δεν πρέπει να τοις ξεχνάτε. Ως προς τη στόχευση «Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου Λαμιέων» δεν διαφωνούμε, αυτό για να γίνει όμως χρειάζεται πρώτα να αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια που έχει βάλει αυτή η Δημοτική Αρχή και οι προηγούμενες. Και μετά δουλειά, η πόλη πρέπει να λάμπει από καθαριότητα και να γίνει ένας απέραντος κήπος, που θα κάνει ευχάριστη τη διαμονή των επισκεπτών. Αν θέλουμε τα τουριστικά έντυπα να μη γράφουν αρνητικά σχόλια και να μας προτείνουν στους προορισμούς των τουριστών.

Περιττό να πούμε πως πρέπει να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις στάθμευσης, από το Δήμο ή από ιδιώτες. Να υπάρξει δε πραγματική αστυνόμευση, για να σταματήσει αυτό το καθημερινό κυκλοφοριακό μαρτύριο. Απελευθερώστε τους δρόμους από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια από τα εμπορεύματα και τα τραπεζοκαθίσματα, για να μπορούν να μπουν στην πόλη οι τουρίστες και να περιηγηθούν στη Λαμία. Αυτά για αρχή και βλέπουμε μετά, αν υπάρχει διάθεση για ανάπτυξη.

Συνεπώς, θέλουμε συγκεκριμένα έργα και όχι λόγια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ρεύμα επισκεπτών στη Λαμία.

Υ.Γ.: Και με την ευκαιρία, κ Δήμαρχε, αν βρεθεί το σχέδιο πόλης για τον τουριστικό χάρτη της Λαμίας, ενημερώστε μας παρακαλώ, είναι κάτι που πρέπει να το φροντίσετε, αν σας ενδιαφέρει ο τουρισμός. Λείπει χρόνια από τη Λαμία και είπαμε να αναλάβουμε ως εταιρεία γραφικών τεχνών να φτιάξουμε το νέο τουριστικό χάρτη, αλλά το σχέδιο στάθηκε αδύνατον να το προμηθευτούμε από την τεχνική υπηρεσία σας. (Και προς αποφυγή παρεξηγήσεως, χωρίς καμιά επιβάρυνση για το Δήμο)

Σ.Ρ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 18.1.2012

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/1/12, 8:58 μ.μ.

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή