Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Κι αν δεν βουλιάξουμε;

Οι περισσότεροι το έχουν πάρει απόφαση ότι η Ευρώπη πρόκειται να βουλιάξει στο χάος της κρίσης, ότι οι κάτοικοί της θα αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, την ίδια ώρα που οι στρατοκράτες θα ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πριν από δύο χρόνια αυτά τα σενάρια αντιμετώπιζαν την χλεύη του πλήθους. Σήμερα που τα πλήθη είναι πεπεισμένα ότι οι χειρότεροι εφιάλτες τους θα γίνουν πραγματικότητα, μήπως πρέπει να αρχίσουμε και πάλι να σκεφτόμαστε «ανάποδα»;

Ο κόσμος μας είναι αρκετά πολύπλοκος για να προσπαθήσουμε να τον ερμηνεύσουμε μέσα από την διαδικασία του δυισμού. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο και μαύρο, δεν είναι μόνο οι δυνάμεις του καλού και του κακού που συγκρούονται στην αρένα των αγορών και της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας. Πολλές φορές γνωρίζουμε μόνο μία πτυχή της πραγματικότητας και νομίζουμε ότι ξέρουμε τα πάντα. Αυτό και μόνο μπορεί να μας οδηγήσει σε πλάνη...

Σήμερα οι διεθνείς οίκοι ευαγγελίζονται το τέλος της γερασμένης Ευρώπης. Οι αγορές τρέχουν πανικόβλητες να βρουν ασφαλή λιμάνι για τα κεφάλαιά τους και όλα μοιάζουν να είναι έτοιμα να εξελιχτούν σε ένα καταστροφικό σενάριο για την ευρωζώνη.

Αρχίζει και μοιάζει πολύ εύκολο να βγάλει κανείς λεφτά. Σαν να μην χρειάζεται να κουραστεί καθόλου. Αρκεί να πουλήσει Ευρώπη, να ποντάρει στον πλήρη εκμηδενισμό των πάντων. Αρκεί να αποφασίσει να ακολουθήσει το ρεύμα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Προσωπικά έχω πολλές φορές γίνει αποδέκτης των αρνητικών συναισθημάτων που γεννά η υιοθέτηση θέσεων που έρχονται κόντρα σε αυτό που έχουμε μάθει να ονομάζουμε ρεύμα. Άλλες φορές είχε δίκιο κι άλλες άδικο. Αλλά κάθε φορά ο τρόπος με τον οποίον αντιδρούσαν οι «πολλοί» ήταν το ίδιο βίαιος και απορριπτικός. Το 2007 έγραφα για ένα επερχόμενο κραχ. Το 2008 για τους «άρπαγες» που θα εκμηδένιζαν τις αξίες. Το 2009 για την κρίση που θα έφτανε στην Ισπανία και την Ιταλία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αρκετοί φίλοι αντιμετώπισαν σκωπτικά τις θέσεις που εξέφρασα τότε. Υπήρξαν και περιπτώσεις που είχα άδικο κι αυτές ήταν επίσης πολλές. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μετά από τόσες πολλές φορές που έχουμε ματώσει δεν έχουμε μάθει ακόμη να κερδίζουμε από τα λάθη μας, να επιδιώκουμε την συζήτηση για να μπορέσουμε να αντλήσουμε νέες ιδέες, νέες προτάσεις.

Εντάξει! Είναι πολύ πιθανό το πλήθος να έχει δίκιο και να πρέπει να κρυφτούμε όλοι αύριο στα λαγούμια μας. Αυτή είναι η μία πιθανότητα για την οποία είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Έχουμε σκεφτεί και το άλλο ενδεχόμενο; Να αρχίσει η Ευρώπη να βρίσκει τον εαυτό της; Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει κανείς να αλλάξει άρδην στρατηγική. Ή τουλάχιστον να είναι έτοιμος γι΄ αυτό...


Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr



Ποδηλασία με τους «Προβομάστορες»

Ποδηλασία στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού διοργανώνει αυτό το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, ο σύλλογος «Προβομάστορες». Το ραντεβού της ομάδας θα δοθεί στη Λιλαία Φωκίδας στις 09:30 π.μ. και από εκεί θα ποδηλατήσουν στον επαρχιακό δρόμο Λιλαίας -Μαριολάτας.Από τη Μαριολάτα θα ακολουθήσουν δασικούς δρόμους που ανεβαίνουν στις πλαγιές του βορειοδυτικού Παρνασσού και θα καταλήξουν και πάλι στη Μαριολάτα, από όπου στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Λιλαία.

Μέτρια διαδρομή: Β.Δ.2 -Ω.Π.5 -Υ.Δ.500μ.- Μήκος 35χλμ..

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως τις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής.

Για περισσότερες πληροφορίες: Κωστής Πετρόπουλος, τηλ.6974507311, e-mail kostaspetro2003@yahoo.gr.

50.000 ευρώ σε κάθε Δήμο της χώρας για τεχνική βοήθεια

Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, παρέχεται τεχνική βοήθεια στους Δήμους της χώρας προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών δράσεων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά οι ενέργειες αφορούν υπηρεσίες συμβούλων τεχνικής υποστήριξης (ειδικότητες όπως μηχανικοί, λογιστές, νομικοί, γεωτεχνικοί κτλ) για την ωρίμανση έργων που απαιτούν εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε ειδικά θέματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό του δήμου. Η υποστήριξη προς τους φορείς, για τέτοιου είδους ενέργειες, δεν θα μπορεί να ξεπεράσει συνολικά το κόστος των 50.000 ευρώ (συνολικά για 24 περίπου ανθρωπομήνες).

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι Δήμοι θα λάβουν σχετική πρόσκληση προκειμένου να υποβάλλουν αιτιολογική έκθεση και Τεχνικό Δελτίο για την ένταξη των ενεργειών που θα προτείνουν.

Παράλληλα, ο υπουργός καλεί τους Δήμους να ανταποκριθούν το ταχύτερο δυνατόν στη πρόσκληση εφόσον κρίνουν την παροχή τεχνικής βοήθειας απαραίτητη για την αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των έργων.
ota.gr

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου τις ιατρικές επισκέψεις

«Το χέρι στην τσέπη» θα πρέπει να βάζουν οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ όταν επισκέπτονται τους γιατρούς του ασφαλιστικού τους Φορέα μετά την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) να αναστείλουν τις συμβάσεις τους με το ταμείο του Δημοσίου.Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο ΟΠΑΔ οφείλει μόνο στους συμβεβλημένους γιατρούς της Αθήνας περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο ο Σύλλογος ζητά από τους γιατρούς να μην παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε εκτέλεση της σύμβασης τους με τον ΟΠΑΔ και να προχωρήσουν από την 1η Δεκεμβρίου του 2011 σε επίσχεση των ιατρικών συμβάσεων.

Επίσης την ίδια ημερομηνία, οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να αναρτήσουν έξω από τα ιατρεία τους σχετική ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνουν τους ασφαλισμένους ότι θα πρέπει να καταβάλουν τη νόμιμη αμοιβή και να παίρνουν από το γιατρό δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας επισημαίνει ότι η επίσχεση των ιατρικών συμβάσεων είναι δεσμευτική για όλους τους γιατρούς τους οποίους προειδοποιεί ότι η μη εφαρμογή της απόφασης θα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
www.capitalhealth.gr

Αύξηση 30% στις online αγορές σύμφωνα με έρευνα του ELTRUN

Στο 1,7 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν το 2011 οι online αγορές των Ελλήνων καταναλωτών σημειώνοντας αύξηση κατά 30% έναντι του 2010, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την «καταγραφή της συνολικής αγοράς B-C ηλεκτρονικού εμπορίου και την συμπεριφορά των Ελλήνων on-line καταναλωτών».Αυτή την στιγμή 1,5 εκ. on-line Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν κατά μέσο όρο 15 φορές το χρόνο από το Internet, ξοδεύοντας 1.150 ευρώ το χρόνο εκ των οποίων τα 2/3 κατευθύνονται σε Ελληνικά sites. Ο αριθμός και η αξία αγορών των Ελλήνων on-line καταναλωτών είναι πλέον στους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Η ποικιλία και η πυκνότητα των on-line αγορών το 2011 αυξήθηκε σημαντικά ενώ τα best-sellers παραμένουν οι H/Y, ηλεκτρονικά είδη, εισιτήρια ταξιδιών, κρατήσεις ξενοδοχείων, είδη σπιτιού και βιβλία.

Παρ' όλα αυτά οι κατηγορίες που είχαν την μεγαλύτερη αύξηση το 2011 ήταν το έτοιμο φαγητό, καλλυντικά και προσωπική φροντίδα, κοσμήματα και ρολόγια, προϊόντα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση χρήσης και των αγορών από τα sites ημερησίων προσφορών που για το Α΄ Εξάμηνο του 2011 εκπροσώπησαν πλέον το 20% των συνολικών on-line αγορών.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι πέρα από τις κλασικές αγορές, οι Έλληνες on-line καταναλωτές εμπλέκονται ενεργά και σε άλλες ηλεκτρονικές συναλλαγές αφού τα 2/3 πλέον εκπληρώνουν τις τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές λογαριασμών ηλεκτρονικά.

Επίσης 1/3 προσπαθεί να διαχειρισθεί ηλεκτρονικά θέματα ενοικίασης και αγοράς/πώλησης ακινήτων, ενώ υπάρχουν και νέες τάσεις όπου 1/4 πλέον προσπαθεί να βρει ασφάλειες μέσω του Internet ενώ τα ίδια ποσοστά on-line καταναλωτών παίζουν ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η ωριμότητα πλέον των on-line Ελλήνων καταναλωτών διαφαίνεται και από το γεγονός ότι οι βασικοί πλέον παράγοντες εμπιστοσύνης για αγορές από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι η εξυπηρέτηση όταν αγοράζουν και μετά (59%), οι ξεκάθαροι όροι χρήσης (59%), ενώ η ευχρηστία και το καλοσχεδιασμένο site από την πρώτη θέση το 2010 είναι στην τρίτη (με 50%). Ενδιαφέροντες παράγοντες είναι «καλές κριτικές σε blogs/forums» (38%) και πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα (37%). Παρ' όλα αυτά παραμένει ισχυρή η διάθεση για χαμηλές τιμές, αφού το 25% θα αγόραζε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ακόμα και αν δεν κάλυπτε κάποια από τα παραπάνω κριτήρια αν είχε χαμηλές τιμές και καλές προσφορές.
tvxs.gr

Το πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ σε αδιέξοδο

Δεδομένου ότι σήμερα, λιγότερο από δύο μήνες πριν την λήξη του Προγράμματος, δεν έχουμε ακόμα καμιά σαφή ανακοίνωση ή δέσμευση από τα αρμόδια Υπουργεία
( Εσωτερικών ,Εργασίας , Οικονομίας) σχετικά με το μέλλον των Δομών αλλά και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων σε αυτές μετά από 8-10 συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας , τα Σωματεία εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» προκηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 1 και 2 /12/2011 με κινητοποίηση και συμμετοχή όλων των Σωματείων την 2/12/2011 στην Αθήνα. Τόπος συγκέντρωσης των εργαζομένων θα είναι η πλατεία Συντάγματος στις 10:00 ώρα π.μ με τη συμμετοχή όλων των Σωματείων ΒΣΣ Ελλάδας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Άμεση λύση και εξασφάλιση όλων των εργαζομένων ΒΣΣ οι οποίοι είναι μέσω ΑΣΕΠ, με παραμονή στην εργασία τους όπως δικαιούνται μετά από 8-10 χρόνια αδιάλειπτης και συνεχούς προσφοράς, διότι παρέχουν ένα έργο το οποίο είναι μόνιμο, το οποίο έγινε χθες, γίνεται σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί και αύριο.
Δημιουργία Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού που ήδη εργάζεται επί σειρά ετών στις κοινωνικοπρονοιακές δομές (Βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π)
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι στην πλειοψηφία το λιγότερο 6 μήνες φέρνοντας τους εργαζόμενους πλέον σε οικονομική εξαθλίωση και ότι αυτό συνεπάγεται..

Ο προϋπολογισμός 2012 στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2012 για την τοπική αυτοδιοίκηση θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την Τετάρτη. Παράλληλα αναμένεται ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τις συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών.
Επί τάπητος θα βρεθεί ακόμη το νέο χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για το υπό κατάρτιση «οριζόντιο» νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
ota.gr

Οι «ωραίοι» έχουν χρέη και... ατυχία

Ζούσε, ζει... ανάμεσά μας, στην Αυτοδιοίκηση, και χρωστά στο Δημόσιο 400.440,65 ευρώ.
Ο λόγος για τον πρώην δήμαρχο Τυχερού Γιώργο Δημούτση, ο οποίος έπαψε να είναι... τυχερός.
Συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο κατ' εξακολούθηση την περασμένη Τετάρτη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης ως πρώην εκπρόσωπος ανώνυμης εταιρείας κατασκευής τεχνικών έργων.Ο «άτυχος» πρώην δήμαρχου Τυχερού οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
http://www.aftodioikisi.gr/

Ελάτε να "παρατηρήσουμε" μαζί τα πουλιά στο Δέλτα του Σπερχειού

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική ημερίδα που μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας...
ΤΟ ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ – ΥΠΑΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ», Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
09:00-09:15 Συγκέντρωση στα Goody’s (διασταύρωση Ανθήλης)
09:15-09:45 Εισαγωγική ενημέρωση και εξοικείωση με τα όργανα παρατήρησης
09:45-10:15 Περιήγηση και ερμηνεία περιβάλλοντος στην περιοχή του δέλτα του Σπερχειού, εισηγητής: Χριστόπουλος Απόστολος, γεωπόνος-μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας

10:15-13:30 Χωρισμός σε ομάδες-Παρατήρηση πουλιών-Καταγραφή στοιχείων, Χριστόπουλος Απόστολος, γεωπόνος-μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Συλεούνης Στυλιανός, μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης

13:30-14:00 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συζήτηση

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ
lamiareport.gr

Σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Καλούνται τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας σε τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 30/11/2011, ώρα 7μμ, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πλ Ελευθερίας 3 4ος όροφος)

Στόχος μας η αποτίμηση της δράσης μας στη χρονιά που πέρασε - μια χρονιά πλούσια σε εξελίξεις - και ο προγραμματισμός για τη νέα περίοδο.
Αναλυτικά τα θέματα έχουν ως εξής:
• Απολογισμός της δράσης μας την προηγούμενη χρονιά (εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου).
• Προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο
• Οργανωτικά θέματα

Υπενθυμίζεται ότι η συνέλευση είναι ανοιχτή στον καθένα, στα πλαίσια της πάγιας αρχής μας για ανοιχτές διαδικασίες λειτουργίας.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση...

Πριν από λίγες μέρες η είδηση που είχε σημασία ήταν το δημοσίευμα του Ρόιτερ που ήθελε τα ελληνικά διυλιστήρια να στρέφονται στο Ιράν για την προμήθεια αργού, ελλείψει γραμμών πίστωσης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις από άλλες χώρες.Την εβδομάδα που πέρασε η είδηση που είχε σημασία και προδικάζει τις εξελίξεις ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας να ακυρώσει τρία μεγάλα συνέδρια που είχε προγραμματίσει για την Αθήνα το 2012, το 2013 και το 2014, τα οποία θα έφερναν στην Αθήνα πάνω από 20.000 διανυκτερεύσεις...

Αιτία της ακύρωσης, που λογικά αποτελεί πρόκριμα και για άλλες παρόμοιες ακυρώσεις, το περιβάλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων, των κλειστών αεροδρομίων και των λιμανιών που δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό στη χώρα και αποκλείουν μια από τις διεξόδους αποφυγής της κατάρρευσης...


Προσέξτε τι συμβαίνει. Οι συνήθεις «επαγγελματίες» διαδηλωτές που απαρτίζονται κυρίως από τον παρασιτικό κορμό της ελληνικής πολιτικής και συνδικαλιστικής κομματοκρατίας, υπερασπίζονται τα κεκτημένα τους αποκλείοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας πολλάκις εβδομαδιαίως...

Το πρόβλημα με τα κεκτημένα των κομματικών ταξιαρχιών που σιτίζονται από τα δημόσια πρυτανεία προέκυψε όταν η ο τροφοδότης λογαριασμός που είναι η ιδιωτική οικονομία έπαψε να επαρκεί στην χρηματοδότηση της παρασιτικής και αντιπαραγωγικής οικονομίας που διακλαδίζεται περί του ελληνικού δημοσίου. Για αρκετά χρόνια οι ανοιχτές γραμμές δανειοδότησης συντήρησαν την ψευδαίσθηση «Λεφτά υπάρχουν...».

Με τις συχνές κινητοποιήσεις διεκδίκησης διατήρησης των προνομίων που συντηρούσαν τα δανεικά και οι μη έχοντες πλέον φοροδοτική ικανότητα εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που γράφει ένα εκατομμύριο ανέργους, οι συντεχνίες καταστρέφουν και τα τελευταία έσοδα της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία και οι ίδιοι είχαν λαμβάνειν...

Το σκηνικό μοιάζει με την απόλυτη κυριαρχία των παρασίτων επί του οργανισμού του ξενιστή τον οποίο οδηγούν σε θάνατο για να ψοφήσουν και τα ίδια στη συνέχεια.

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αποτελούν παρά ένα βήμα ακόμη προς την κατάρρευση. Καθώς έχουμε διαβεί το σημείο χωρίς επιστροφή, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις των εχόντων κεκτημένα, είτε για θέσεις στο δημόσιο πρόκειται, είτε για κλειστά επαγγέλματα, όταν αντιληφθούν πως αυτά που πίστευαν για δεδομένα δεν ήταν παρά άδεια πουκάμισα...

Και αυτά που έπρεπε να είχαν αποδεχτεί με τις μεταρρυθμίσεις συναινετικά θα τα δεχτούν υποχρεωτικά με τον βίαιο τρόπο που η πραγματικότητα επιφυλάσσει για όσους επιμένουν να την αγνοούν.

2) Δεν έχουν πιάσει πάτο ακόμη...

Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά με επικρατέστερο ακόμη την διατήρηση της ευρωζώνης και της Ελλάδας εντός αυτής. Οι πιθανότητες των άλλων εκδοχών όμως αν και μειοψηφικές έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο καιρό.

Η αλήθεια είναι πως με την εξάπλωση της κρίσης στην ευρωζώνη πολλά θα εξαρτηθούν για το μέλλον της χώρας μας από αποφάσεις που θα παρθούν μακριά από αυτήν.

Εμείς εκεί που έχουμε την δυνατότητα να επιταχύνουμε και να επηρεάσουμε τις εξελίξεις είναι στις μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να προσελκυστούν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Δεν κάνουμε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση και όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο απομακρύνεται ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας εξόδου από την κρίση.

Είτε με δραχμή, είτε με ευρώ, είτε με «κουρκουμπίνια», για να επιβιώσουμε και να ανατάξουμε το βιοτικό μας επίπεδο από εκεί που θα «καθίσει», θα χρειαστούμε, επενδύσεις που ελλείψει χρημάτων θα έρθουν απ’ έξω, ανταγωνιστική οικονομία με εξαγωγικό χαρακτήρα και όχι ισχυρά συνδικάτα του δημοσίου, κλειστά επαγγέλματα, κόμματα που ζουν με δανεικά, υψωμένες γροθιές και ηχηρές ιαχές...

Προς το παρόν όποιος ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές των λίγων επιχειρηματικών ειδήσεων καταλαβαίνει πως συνεχίζεται η έξοδος ελληνικών επιχειρήσεων από τη χώρα. Όταν διαβάζουμε πως η τάδε ή δείνα επιχείρηση σχεδιάζει ή ολοκληρώνει επένδυση στην θυγατρική της τάδε χώρας, σημαίνει πως μειώνει εδώ γραμμές παραγωγής και τις μεταφέρει εκεί.

Αυτό είναι καλό για τους μετόχους αλλά κακό για όσους εργάζονται σε αυτή τη χώρα.

Οπότε ας προσαρμόσουμε την πορεία μας ανάλογα...

3) Σκληρό πόκερ με την αναδιάρθρωση...

Η επιτυχία ή μη της διαδικασίας για το PSI με βάση την απόφαση της 26 Οκτωβρίου θα έχει καθοριστική σημασία για τις περαιτέρω εξελίξεις. Οι πληροφορίες θέλουν μερίδα Hedge Funds να κατέχει ένα 20-30% του ελληνικού χρέους με στόχο να παρεμποδίσουν την εθελοντική αναδιάρθρωση προκειμένου να προκύψει η υποχρεωτική και να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας (CDS).

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να ετοιμάζεται να παίξει το χαρτί του μεγαλύτερου «κουρέματος» από εκείνο που προβλέπει η απόφαση της 26/10 προκειμένου να οδηγήσει την πλειοψηφία στην αποδοχή της εθελοντικής αναδιάρθρωσης.

Γενικώς η αίσθηση που υπάρχει σε κύκλους της αγοράς που παρακολουθούν τις εξελίξεις και είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την σημασία των τεχνικών λεπτομερειών, είναι πως με την έλευση Παπαδήμου, η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να διαπραγματεύεται βάσει σχεδίου, κάτι που δεν υπήρχε πριν λόγω άγνοιας του επιτελείου, πλην του επικεφαλούς του ΟΔΔΗΧ τον οποίο όμως κανείς δεν καταλάβαινε...

Τέλος, στο αν τελικά το PSI θα ολοκληρωθεί, το αν θα είναι και για τα ελληνικά συμφέροντα επωφελές, θα εξαρτηθεί όχι τόσο από το ονομαστικό «κούρεμα» κατά 50%, αλλά από το επιτόκιο που θα συμφωνηθεί για το «κουρεμένο» χρέος...

4) Το πάρτι του κ. Σιούφα…
Δείτε τι πάρτι έγινε μετά το 2004 στη Βουλή. Τα έξοδα της από τα 120 εκατ. το 2003 εκτινάχτηκαν στα 222 εκατ. το 2009.

Μεγαλείο! Ο Σιούφας διπλασίασε το πληθυσμό της Βουλής και τις δαπάνες της.

Και στο τέλος... ζωγράφισε τον εαυτό του και την κόρη του (την οποία διόρισε εκεί) στους τοίχους για να τον θυμούνται.

Γ.Μπιλίνης


Πηγή:www.capital.gr


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αιμοδοσία αύριο το πρωί στη Σπερχειάδα

Αιμοδοσία αύριο το πρωί στη ΣπερχειάδαΤην Τετάρτη 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 και ώρα 9.00 π.μ.θα πραγματοποιηθεί ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ από κινητό συνεργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, στο Δήμο Μακρακώμης, στο Συνεδριακό Κέντρο (απέναντι Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής) Σπερχειάδας.
Η Τράπεζα Αίματος του Δήμου Μακρακώμης σας παρακαλεί και ελπίζει, στην εθελοντική σας προσφορά.
lamiareport.gr

Ξεκίνησε η ανταλλαγή προϊόντων στην Λαμία

Δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών ξεκίνησε χθες στην Λαμία, μετά από πρωτοβουλία ιδιωτών πολιτών.Συνολικά συμμετέχουν πάνω από 100 άτομα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ή και τα προιόντά τους, ώστε να διευκολύνεται η ζωή τους, χωρίς να έχουν το άγχος των χρημάτων. 

Δείτε το video

Γκαζώνω και δεν πληρώνω

Η παραβίαση των κανόνων οδήγησης δείχνει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας

Αν υπάρχει ένας χώρος όπου καθρεφτίζεται ανάγλυφα η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, αυτός είναι ο δρόμος και το πεζοδρόμιο. Το πώς οδηγούμε, πώς συμπεριφερόμαστε ως οδηγοί και πώς η πολιτεία αντιμετωπίζει τις σχετικές παραβατικές συμπεριφορές είναι ενδεικτικά για το τι συμβαίνει και στους άλλους τομείς της κοινωνίας. Κατ’ αντιστοιχία με το χρέος και τα ελλείμματα, είναι γεγονός ότι κατέχουμε μία από τις πρώτες θέσεις, αν όχι την πρώτη, στην Ευρώπη στα τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με τον πληθυσμό μας, παρά τον ισχυρισμό ότι είμαστε πολύ καλοί οδηγοί. Ακόμη και η σημαντική μείωση κατά 15% των ατυχημάτων του πρώτου εξαμήνου του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010 οφείλεται περισσότερο στη μείωση των διανυόμενων χιλιομέτρων. Για την κατάσταση στους δρόμους και στα πεζοδρόμια ευθυνόμαστε όλοι μας. Την πιο σημαντική ευθύνη έχει βέβαια η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, με την απουσία συστηματικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια, την παραβίαση βασικών κανόνων σήμανσης και συγκοινωνιακής τεχνικής, την πλημμελή συντήρηση, τη διαχρονική ελλιπή αστυνόμευση...
Αλλά εξίσου σημαντική ευθύνη έχουμε και όλοι εμείς ως οδηγοί και ως πολίτες. Στον δρόμο οφείλουμε να συμβιώνουμε όλοι αρμονικά τηρώντας τους κανόνες που εμείς έχουμε θέσει. Δυστυχώς, αντί γι’ αυτό, συνήθως ισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου (κατά σειρά: φορτηγά, λεωφορεία, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα, πεζοί). Είναι εξάλλου αξιοπερίεργο το ότι, ενώ σε διάφορες χρονικές στιγμές οι ρόλοι μας αλλάζουν – οδηγός τη μία, πεζός την άλλη –, όταν επιστρέφουμε στον ρόλο του ισχυροτέρου ξεχνάμε τις αρνητικές εμπειρίες που είχαμε με την προηγούμενηιδιότητα. Μπορεί δηλαδή να διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη πεζοδρομίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παρκάρουμε μπροστά σε στάση λεωφορείων αν δεν βρίσκουμε χώρο αλλού. Ομοίως φερόμαστε και στο πλαίσιο της οικονομίας. 


Μπορεί, π.χ., ως πελάτες να μη μας αρέσει όταν κάποιος εστιάτορας δεν μας δώσει απόδειξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι θα είχαμε πρόβλημα να διαπραγματευτούμε την τιμή χωρίς απόδειξη με τον ηλεκτρολόγο αν αυτό μας ωφελούσε ή να αποκρύψουμε κάποιο δικό μας εισόδημα αν ήταν δυνατό.Στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας υπάρχουν διατάξεις που παραβιάζονται καθημερινά χωρίς ποινή. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, π.χ., τα οχήματα δίνουν προτεραιότητα στον πεζό. Στην Ελλάδα, με εξαίρεση τις διαβάσεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Η κατάσταση αυτή δεν διαφέρει απ’ ό,τι συμβαίνει σήμερα με την αναγκαστική επιβολή της άποψης ορισμένων ισχυρών ομάδων που καταφέρνουν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειές τους σε άλλες κατηγορίες πολιτών.
Συχνά θεωρούμε το κράτος «εχθρό» και τις διατάξεις του ΚΟΚ ανούσιες, εισπρακτικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό αναβοσβήνουμε τα φώτα σε διερχομένους από το αντίθετο ρεύμα οδηγούς, όταν παρακάτω υπάρχει Τροχαία. Πολλοί επικροτούν αυτή την πράξη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι ο οδηγός που τρέχει με υπερβολική ταχύτητα μπορεί την επόμενη φορά να συγκρουστεί με τους ίδιους ή το παιδί τους. Η ίδια λογική επικρατεί και στους καταστηματάρχες που σπεύδουν να ενημερώσουν τους γείτονες ότι έχει έρθει το ΙΚΑ ή η Εφορία για έλεγχο στη συγκεκριμένη περιοχή. Προφανώς, υπάρχουν και περιπτώσεις εισπρακτικού χαρακτήρα.

Σε πολλούς δήμους, π.χ., που έχουν εφαρμόσει την ελεγχόμενη στάθμευση, αυτή έχει επεκταθεί και σε περιοχές όπου είτε δεν χρειαζόταν είτε δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η στάθμευση εκεί. Αντιθέτως, δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε μιας θέσης για φόρτωση και εκφόρτωση, με αποτέλεσμα τα οχήματα τροφοδοσίας αναγκαστικά να διπλοπαρκάρουν...
Στους δρόμους κυκλοφορούν και όσοι νομίζουν ότι είναι πιο έξυπνοι από τους υπολοίπους. Αυτοί που θεωρούν τους νομοταγείς χαζούς, έτσι προσπερνούν
την ουρά, κινούμενοι είτε στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης είτε παρεισφρέοντας μπροστά από τους άλλους από μια λωρίδα που κανονικά έπρεπε να στρίψει κ.ο.κ.
Θέμα διαπαιδαγώγησης; Ναι, αλλά και έλλειψη αστυνόμευσης. Είναι γεγονός ότι η Τροχαία έχει περιοριστεί στον ρόλο της διευκόλυνσης της ροής των οχημάτων, υποκαθιστώντας τους φωτεινούς σηματοδότες, χωρίς να εντοπίζει και να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους παραβαί-νουν τους κανόνες. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι σαφές: μπορείς να βρεθείς μπροστά από τους υπόλοιπους αρκεί να το θελήσεις. Την αντίληψη αυτή καλλιεργεί και μια άλλη πρακτική ευρέως διαδεδομένη: η διακοπή της κυκλοφορίας για να περάσουν ανενόχλητοι οι διάφοροι «επίσημοι» και λιγότερο επίσημοι προκειμένου να μετακινηθούν από τη μια πλευρά της πόλης στην άλλη. Οι προαναφερθείσες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές μιας κατάστασης που μας έχει οδηγήσει στην τελευταία σειρά της κατάτα-ξης στην οδική ασφάλεια. Οι προεκτάσεις του προβλήματος αυτού στη διαμόρφωση της νοοτροπίας μας είναι πολλές. Ειλικρινά θεωρώ ότι αν αλλάξει η οδική συμπεριφορά μας, η συμπεριφορά μας στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι θα λύσουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα της κοινωνίας μας.

ο Στράτος Παπαδημητρίου είναι αναπληρωτής καθηγητής Συστημάτων μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η αλληγορία της σάρκας από τον Ντ. Μιχελή στη Δημοτική Πινακοθήκη

Ο Δήμος Λαμιέων, φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής του Ντίνου Ε. Μιχελή με τίτλο: «Η αλληγορία της σάρκας »,στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Λαμιέων «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αινιάνων 6).Διάρκεια έκθεσης : 28 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2011
Ώρες Λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 12.30 & 18.00 - 21.30
Σάββατο 10.00 – 13.00Τα Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 ώρα 19.30 .
lamiareport.gr

Κατανόηση και αυστηρότητα

Tης Ολγας Σελλα

Εχω ζηλέψει αρκετές φορές όσους ζουν στη Θεσσαλονίκη. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μία από αυτές ήταν η χθεσινή μέρα. Να εξηγηθώ: ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε -για πρώτη φορά απ’ ό,τι θυμούνται άνθρωποι που ζουν και ασχολούνται με τα κοινά στην πόλη- μείωση των δημοτικών τελών κατά 7,5% για όλους τους δημότες και από 50 - 75% για όσους επαγγελματίες πλήττονται από τα έργα διάνοιξης του μετρό (μετρόπληκτους τους λένε στη Θεσσαλονίκη). Η ανακοίνωση έλεγε ότι στην απόφαση λήφθηκε υπόψη η δυσχερής θέση των πολιτών από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μείωση έγινε και σε ένα ακόμη τέλος που αφορά όλους τους δημότες και που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει: τα κοιμητήρια.

Χθες άλλη μία είδηση ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Πάλι με απόφαση του δήμου είχε να κάνει. Αυτή τη φορά, η δημοτική αρχή της συμπρωτεύουσας αποφάσισε να βάλει φρένο σε καθημερινές πράξεις ανομίας και αδιαφορίας, που όμως αποβαίνουν σε βάρος άλλων πολιτών. Ετσι, οι 70 επόπτες υγείας που μετέχουν στην αναδιαρθρωμένη υπηρεσία καθαριότητας μπορούν να παρεμβαίνουν με μικρά αλλά διαπαιδαγωγητικά πρόστιμα σε όσους Θεσσαλονικείς θεωρούν ότι τους ανήκει ο δρόμος. Αν π.χ. παρκάρουν δίπλα σ’ έναν κάδο ή αν κλείνουν μια ράμπα με το παρκαρισμένο όχημά τους θα κληθούν να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο. Τα πρόστιμα έχουν μια κλιμάκωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα του επιπλέον προβλήματος που ενδέχεται να δημιουργήσει η πράξη τους σε άλλους πολίτες.

Δύο διαφορετικές αποφάσεις, που μας δείχνουν έναν άλλο τρόπο δράσης μιας εξουσίας. Η κατανόηση, η αλληλεγγύη και ο συνυπολογισμός των δύσκολων συνθηκών καθόρισαν την πρώτη απόφαση και η σταθερότητα σε ό,τι αφορά τα όρια και τους κανόνες συμπεριφοράς στην πόλη καθόρισαν τη δεύτερη απόφαση. Απαραίτητα και τα δύο, σπάνια και τα δύο σε τούτη τη χώρα.

Κάτι τέτοιο δεν αναζητούμε τόσον καιρό από την κρατική εξουσία όταν λέμε να μην κάνει «οριζόντιες περικοπές»; Το ότι κάποιος σκέφτεται και νοιάζεται ψάχνουμε... Και όταν βλέπουμε να καταπατώνται μικρά καθημερινά όρια και να γίνεται η ζωή μας χειρότερη από πράξεις δικές μας, αυτό που μας απελπίζει περίσσότερο δεν είναι ότι δεν υπάρχει κανείς να πει «ώς εδώ»;

Οποιος αναγκάζεται να κάνει σλάλομ καθημερινά σε όλο το μήκος της διπλοπαρκαρισμένης Ιπποκράτους, όποιος βαδίζει στο οδόστρωμα της Ακαδημίας, αφού το πεζοδρόμιο του Πνευματικού Κέντρου είναι κατειλημμένο από παράνομους μικροπωλητές, θα ζήλεψε σίγουρα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έκανε το αυτονόητο: σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη, κοίταξε πώς να αλαφρύνει τους δημότες του, αλλά χωρίς να καταλύσει τις αξίες που έχει για μια ανθρώπινη πόλη. Περιμένουμε αντίστοιχες κινήσεις και από τον Δήμο της Αθήνας...

Μην είμαστε κομπλεξικοί απέναντι στους ξένους

Τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο για τις υπερβολές τους, το λαϊκισμό τους και τις επιλήψιμες διασυνδέσεις τους με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Η κριτική δεν είναι άδικη, τουλάχιστον για ορισμένα απ’ αυτά. Στην Ελλάδα, πάντως, υπάρχει και ένας διάχυτος κομπλεξισμός. Κατά κανόνα πιστεύουμε ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά Δίκτυα Ενημέρωσης είναι σοβαρότερα και εγκυρότερα από τα εγχώρια, διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους πριν τις μεταδώσουν και υπηρετούν την αποστολή τους χωρίς σκοπιμότητες και εξαρτήσεις. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Όποιος έχει την υπομονή να ανατρέξει σε δημοσιεύματα και εκπομπές ξένων Μέσων Ενημέρωσης που αναφέρονται στην Ελλάδα, από το 2009 μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσει πόσο απατηλή είναι η εικόνα που κάποιοι έχουν σχηματίσει γι’ αυτά.
Μέσω των σομόν βρετανικών εντύπων, πολλοί διεθνούς φήμης σπεκουλαδόροι, με το μανδύα του έγκριτου αναλυτή, έπαιζαν και παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η πρώτη σε κυκλοφορία γερμανική «Bild» (5.000.000 ημερησίως) έχει βγάλει την Ελλάδα από την ΟΝΕ από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση. Το περιοδικό «Focus» δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Κακοποίησε ακόμη και την Αφροδίτη της Μήλου για να δείξει πόσο ακαμάτηδες και κουτοπόνηροι είναι οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Η «Monde» προσφάτως είχε δισέλιδο αφιέρωμα με τον τίτλο «έχει θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη;».
Γερμανικά έντυπα δημοσίευσαν πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα στην Ελλάδα. Γνωστοί δημοσιογράφοι σε πολύ γνωστά Μέσα ανακυκλώνουν τη φήμη ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν υπάλληλος της Goldman Sachs. Το επιχείρημά τους είναι «συντριπτικό»: Ο Παπαδήμος είναι φίλος του Μόντι και του Μπράγκι, αυτοί ήταν υπάλληλοι της κακόφημης εταιρείας, συνεπώς και ο τρίτος της ύποπτης παρέας, Λουκάς Παπαδήμος, πρέπει να υπήρξε στέλεχος του συγκεκριμένου ομίλου: Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει!!!
Η Goldman Sachs ενοχοποιείται επίσης -κυρίως από γαλλικά μέσα – για τη βοήθεια που έδωσε στην Ελλάδα προκειμένου να παραχαράξει τα στοιχεία και να ενταχθεί στην Ευρωζώνη με δολιότητες και απατεωνιές. Το γεγονός ότι το περιβόητο swap έγινε το 2001, ενώ η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ με τα στοιχεία του 1999, προφανώς για τους δοκησίσοφους αναλυτές, δημοσιογράφους και συγγραφείς ευπώλητων βιβλίων, είναι μια αμελητέας σημασίας λεπτομέρεια. Όπως άνευ αξίας είναι και το γεγονός (και γι’ αυτό δεν αναφέρεται) ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μηδέ της Γερμανίας και της Γαλλίας εξαιρουμένων, «πείραξαν» επιμελώς τα στοιχεία για να χαμηλώσουν τα ελλείμματά τους, στο όριο που απαιτούσαν οι συνθήκες δημιουργίας της ΟΝΕ.
Κοντολογίς: Η χώρα έχει πολλά στραβά. Το πολιτικό σύστημά μας είναι πολλαπλώς εκτεθειμένο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, άλλο πράγμα η αυτογνωσία και άλλο πράγμα η συμπλεγματική στάση απέναντι στους ξένους. Δεν είναι αθώα και ανιδιοτελή όλα όσα γράφονται για την Ελλάδα. Κάποια αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.
aixmi.gr

"Μπουρλότο" για δημοτικά τέλη και ΕΡΤ, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Η απάντηση του Γκίντερ Έτινγκερ, του Γερμανού επιτρόπου ενέργειας στον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Νίκο Χουντή, έγινε την περασμένη εβδομάδα πρωτοσέλιδο καθώς ουσιαστικά «απαγορεύει» στη ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα σε περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν πληρώσει το φόρο αλλά εξοφλήσει το ρεύμα που κατανάλωσε.Ο κ. Έτινγκερ κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η διακοπή της παροχής ηλεκτροδότησης, δεν μπορεί να συναρτάται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις. «Μπορείτε να βάζετε και άλλους φόρους στους λογαριασμούς ρεύματος, όμως εάν ο καταναλωτής πληρώνει το ρεύμα και όχι τους φόρους, δεν μπορείτε να διακόψετε την παροχή» είναι το μήνυμα που περνάει ο κ. Έτινγκερ, με βάση βεβαίως τα όσα προβλέπουν οι κοινοτικοί νόμοι.

Η απάντηση του Επιτρόπου, ωστόσο, και κυρίως η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί ανάβει στην κυριολεξία «φωτιά» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που ως γνωστόν περιλαμβάνουν εκτός από το έκτακτο χαράτσι, τα δημοτικά τέλη και το τέλος ΕΡΤ.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι στο παρελθόν, είχαν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες που ναυάγησαν στην πορεία, για τη μη πληρωμή των δημοτικών τελών ή του τέλους ΕΡΤ στους λογαριασμούς ρεύματος. Έτσι ενώ σήμερα κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 60% είναι ρεύμα και το 40% δημοτικά τέλη και τέλη ΕΡΤ, ο πελάτης της ΔΕΗ είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τη δημόσια τηλεόραση και τους δήμους για να συνεχίσει να έχει ρεύμα.

Αυτό όμως, με βάση την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Έττινγκερ δεν είναι σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία: ό,τι ισχύει για το έκτακτο τέλος στα ακίνητα που είναι μια φορολογική υποχρέωση, ισχύει και για τα δημοτικά τέλη, ή το τέλος ΕΡΤ, που αποτελούν υποχρεώσεις άσχετες με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για τη διακοπή της παροχής της υπηρεσίας.

ΕΡΤ

Ειδικά μάλιστα για το τέλος της ΕΡΤ, τα επιχειρήματα είναι ακόμη πιο ισχυρά με δεδομένο ότι το τέλος αυτό το πληρώνει όποιος έχει ρεύμα και όχι όποιος βλέπει τηλεόραση (πχ στη Μ. Βρετανία το αντίστοιχο τέλος για το BBC πληρώνεται μόνο από τους κατόχους τηλεοράσεων). Επίσης ένα ακόμη επιχείρημα εναντίον του τέλους ΕΡΤ είναι ότι οι δημόσιες τηλεοράσεις ανά τον κόσμο καλύπτουν τα έξοδά τους είτε μέσω τελών (BBC) ή μέσω διαφημίσεων και μόνο η ελληνική ΕΡΤ έχει την πρωτοτυπία να έχει και διαφημίσεις και τέλος που επιβάλλεται σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το εάν βλέπουν τηλεόραση ή όχι.

Η νομική άποψη

Με την άποψη ότι ανοίγει μείζον θέμα, ευρύτερα σε σχέση με το ζήτημα της προβληματικής συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο της διακοπής παροχής μιας κοινωφελούς, ζωτικής σημασίας για τον πολίτη, υπηρεσίας, όπως αυτής της παροχής ηλεκτροδότησης, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με ετερογενούς προέλευσης οικονομικές υποχρεώσεις, συντάσσονται έγκριτοι νομικοί. Ο δικηγόρος Δρ. Αντώνης Μεταξάς, λέκτορας ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζει στο Capital.gr ότι το βασικό σημείο της απάντησης που διετύπωσε ο επίτροπος Oettinger συνδέεται με την αναφορά του ότι "οι διατάξεις της οδηγίας 2009/72/ΕΚ σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές του υποχρεώσεις». «Η διακοπή της παροχής ενός τέτοιου βασικού αγαθού ζωτικής σημασίας για κάθε πολίτη, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, παρουσιάζεται από νομική άποψη εξόχως προβληματική όσον αφορά τη συμβατότητά της με βασικές παραδοχές του ευρωπαϊκού δικαίου. Η εξάρτηση της συνέχισης της παροχής μιας κοινωφελούς υπηρεσίας με τη δυνατότητα του πολίτη να ανταποκριθεί σε απολύτως ετερογενείς προς την εν λόγω υπηρεσία οικονομικές υποχρεώσεις (φορολογικές υποχρεώσεις, δημοτικά τέλη, τέλη υπέρ τρίτων κλπ.) είναι εξόχως προβληματική”, προσθέτει ο κ. Μεταξάς, σημειώνοντας επίσης ότι η έννοια της κοινωφελούς καθολικής υπηρεσίας, η οποία έχει ευρύτερη αντανάκλαση και κατοχύρωση και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θίγεται καταφανώς μέσα από τη συγκεκριμένη προσέγγιση. "Σαφώς πλήττεται ο εννοιολογικός πυρήνας της κοινωφελούς καθολικής υπηρεσίας, αλλά και οι θεσμικές και νομικές του κατοχυρώσεις", καταλήγει ο κ. Μεταξάς, ο οποίος προσθέτει ότι το ενωσιακό δίκαιο παρέχει και συγκεκριμένες νομικές βάσεις για τη στοιχειοθέτησης και σχετικής ευθύνης του Δημοσίου σε περίπτωση υιοθέτησης μιας τέτοιας αντιβαίνουσας στο ενωσιακό δίκαιο ρύθμισης. Με απλά λόγια εάν κάποιος προσβάλει τη συγκεκριμένη υποχρέωση μπορεί να ζητήσει από το Δημόσιο αποζημίωση.


Πηγή:www.capital.gr



Εισαγγελέας για τα site της ντροπής!

Θα παρέμβει άραγε και για την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας?
 Δημόσιες υπηρεσίες και επιμελητήρια 
σπατάλησαν χιλιάδες ευρώ
Oι χρυσές ιστοσελίδες βρίσκονται στο στόχαστρο του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη.
Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλου στην οποία έκανε λόγο για «λίστες ντροπής» καταγγέλλοντας ότι διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και επιμελητήρια σπατάλησαν χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία ιστοσελίδων, ενώ στην πραγματικότητα κόστιζαν ελάχιστα χρήματα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ιστοσελίδα του ΙΚΑ φέρεται να κόστισε 2,2 εκατομμύρια ευρώ!
Ενδεικτικά επίσης για τις ιστοσελίδες των εφετείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης δαπανήθηκαν 1.406.363 εκατ. ευρώ, του ΥΠΕΞ 1.291.150 εκατ. ευρώ, της Βουλής 1.120.000 εκατ. ευρώ και για το διαδικτυακό τόπο του ΝΑΤ 900.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας ανάλογος ιστότοπος δεν μπορεί να κοστίζει περισσότερα από 10.000 ευρώ .

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο φέρνει απομόνωση και κατάθλιψη

Τάση στην απομόνωση και την εσωστρέφεια εκδηλώνουν τα άτομα που είναι εθισμένα στο Διαδίκτυο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ξένες μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο παρουσιάζουν συννοσηρότητα σε ποσοστό 60% με υψηλές συχνότητες εμφάνισης άγχους, κατάθλιψης και κατάχρησης ουσιών. Την τελευταία πενταετία, αρκετές έρευνες συσχέτισαν την κατάθλιψη με τον εθισμό στο Διαδίκτυο στον εφηβικό πληθυσμό , αναφέρει ο ψυχίατρος παίδων και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος σε ανακοίνωσή του στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας , το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Η Maressa Hecht Orzack, διευθύντρια του προγράμματος υπηρεσιών για τον εθισμό στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Χάρβαρντ, αναφέρει ότι συνήθως οι ασθενείς της κλινικής της έχουν ένα τουλάχιστον άλλο πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, κοινωνική φοβία, διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής» επισημαίνει ο κ. Σιώμος.

Επικαλούμενος στοιχεία ξένων μελετών αναφέρει ότι το 54% όσων πληρούσαν τα κριτήρια για τον εθισμό στο Διαδίκτυο είχαν ένα προηγούμενο (πριν τη χρήση του διαδικτύου) ιστορικό κατάθλιψης, ενώ άλλοι είχαν για χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο στη Ελλάδα στην κυρίως ομάδα των εθισμένων εφήβων που ανήκουν τα αγόρια, η κατάθλιψη αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα πρόγνωσης του εθισμού.

«Με δεδομένο την ταχύτατη εξάπλωση του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στους εφηβικούς πληθυσμούς, οι ψυχίατροι παιδιών και εφήβων οφείλουν να εξετάζουν σε βάθος τη σχέση των νέων με το διαδίκτυο και πως αυτή αλληλεπιδρά με ψυχικές διαταραχές, για την παροχή ποιοτικότερης και αποτελεσματικότερης φροντίδας υγείας» υπογραμμίζει.

Ωστόσο, όταν όμως η χρήση των υπολογιστών γίνεται με ένα ξεκάθαρο στόχο μπορεί να βοηθήσει στην όξυνση ανάλογων γνωστικών δεξιοτήτων.

«Η περιήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει σε ενεργοποίηση ευρύτερων νευρωνικών δικτύων και κατά συνέπεια και αιμάτωση περιοχών του εγκεφάλου.

Άτομα με ελλείμματα γνωστικών δυνατοτήτων και ηλικιωμένοι μπορούν να βοηθηθούν από δομημένα προγράμματα όπου υπάρχει σαφής στοχο-κατευθυνόμενη δράση, όπως απλά videogames.

Η περιήγηση πρέπει να περιέχει όσο το δυνατό πιο ιεραρχικά δομημένο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να διανθίζεται από γραφήματα και εικόνες οι οποίες όμως συνάδουν άμεσα με το θέμα και δεν συσχετίζονται μέσω ενδιάμεσων συνειρμών» επισημαίνει ο ψυχίατρος- αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Γεώργιος Φλώρος, σε ανακοίνωσή του με θέμα «Αναδιαμόρφωση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου μετά τη χρήση Η/Υ και Διαδικτύου. Η επίπτωση στην εκπαίδευση και στις γνωστικές λειτουργίες μελλοντικών γενεών».

Το περιβάλλον του ηλεκτρονικού υπολογιστή , σύμφωνα με τον κ Φλώρο, πρέπει να απομονώνει και να εμφανίζει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη δράση και όχι άλλα ερεθίσματα.

«Η εξάσκηση θα αποδώσει καλύτερα όταν γίνεται συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όπου το άτομο δεν έχει ταυτόχρονα εξωτερικά ερεθίσματα και είναι ξεκούραστο. Εφόσον έχουμε ένα ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό μας όταν περιηγούμαστε στο διαδίκτυο είναι σκόπιμο να αυτοπεριορίζουμε το βάθος της αναζήτησης μας «μακριά» από το αρχικό σημείο. Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με ένα ξεκάθαρο στόχο, γνωστικά απαιτητικό, μπορεί να βοηθήσει στην όξυνση ανάλογων γνωστικών δεξιοτήτων» καταλήγει ο κ Φλώρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Προσοχή: Ο διπλανός μας δεν έχει να φάει

Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί το οικονομικό δράμα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία κλπ), άλλα μικρά ανθρώπινα δράματα εξελίσσονται γύρω μας: Ίσως μέσα στις οικογένειές μας, στον κοινωνικό μας περίγυρο, στο διπλανό μας διαμέρισμα ή λίγα τετράγωνα και γειτονιές πιο εκεί, πίσω από κλειστές πόρτες. Φοβόμαστε τη χρεοκοπία της χώρας και της Ευρωζώνης, όταν δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά ήδη ζουν τη δική τους χρεοκοπία.
Όλοι είμαστε μάρτυρες αδιεξόδων ή θύματα από το καταστροφικό τσουνάμι:
*Σοκαρίστηκα από το ρεπορτάζ του «Εθνους» για τους νέο-άστεγους με lap top. Ο συνάδελφος Γιάννης Φώσκολος γράφει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς τα άτομα που δεν έχουν πού να μείνουν στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25% και είναι οι άνθρωποι τη διπλανής πόρτας. Μεροκαματιάρηδες που έχασαν τη δουλειά τους, οικογενειάρχες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
«Εμφανίζονται με lap top στο χέρι και ζητούν φαγητό και στέγη», δηλώνει ο κ. Αποστολόπουλος από το Ίδρυμα Αστέγων όπου καταφτάνουν άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν μια αξιοπρεπή ζωή και τώρα ζουν στην εξαθλίωση. Ο ίδιος υπολογίζει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο, σε αποθήκες, εγκαταλελειμμένα κτίρια και ξενώνες είναι περίπου 20.000, ενώ πολλοί περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
*Το κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει γίνει επωδός σε πολλά νοικοκυριά. «Δεν πλήρωσα την έκτακτη εισφορά, δεν πλήρωσα τις ασφάλειες του αυτοκινήτου, δεν πλήρωσα αυτό, δεν πλήρωσα το άλλο, δεν έχω», λένε συνάδελφοι μας, φίλοι μας.
*Τα ενοικιαστήρια πληθαίνουν. Έτσι και αδειάσει ένα διαμέρισμα δύσκολα ξανανοικιάζεται. Αναρωτιέσαι, πού πάει όλος αυτός ο κόσμος, αφού πληθαίνουν τα «ενοικιάζεται» και στις φθηνότερες περιοχές. Κατεστραμμένοι και άνεργοι μαζεύουν τα κομμάτια τους και αναζητούν τρόπους επιβίωσης εδώ και εκεί, επιστρέφοντας στα χωριά, στο πατρικό…
*Διαμερίσματα, ακόμη και σε καλές περιοχές, είναι χωρίς ρεύμα! Τους το είχαν κόψει πριν από το ειδικό τέλος γιατί η χρεοκοπία της οικογένειας ήρθε νωρίτερα.
*Πολλές πολυκατοικίες ψήφισαν στις συνελεύσεις τους να μην αγοράσουν φέτος πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, γιατί οι ένοικοι στην πλειονότητά τους δεν θα έχουν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα.
*Περίπου 500.000 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εργαζόμενο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
*Το 25% των καταναλωτικών δανείων και το 12% των στεγαστικών δεν εξυπηρετούνται, δραματική η εικόνα και με τις κάρτες, παρά τις ρυθμίσεις που γίνονται.
*Μεγάλες και μικρές εταιρείες βάζουν λουκέτα και αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλά ζευγάρια.
*Οι ακάλυπτες επιταγές πηγαίνουν κι έρχονται διότι και να σφραγιστούν δεν βγαίνει τίποτα, ενώ όσο μένουν στα χέρια μπορεί και να εξοφληθεί έστω ένα μικρό μέρος.
*Δεν πρόκειται για εικόνες ασιτίας, αλλά αυξάνονται τα παιδιά που δεν τρέφονται κανονικά, σε πολλά σχολεία.
Δεν ξέρω πού θα βγάλει όλος αυτός ο κυκεώνας. Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Η απόγνωση κορυφώνεται. Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ούτε και ελπίδα όταν η κρίση προκαλεί ένα τέτοιο ευρωπαϊκό ντόμινο. Κι όταν δεν βήχουν απλώς στην Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Παρίσι, αλλά πάσχουν από πνευμονία, στην Ελλάδα μπαίνουμε στην εντατική και είναι άγνωστο αν και πότε θα βγούμε…
aixmi.gr

Νικητάρειος Άθλος και στην Λαμία

Οκτώ συμβολικές διαδρομές και εκδηλώσεις προς τιμήν του Νικηταρά σχεδίασε και υλοποιεί ο υπερμαραθωνοδρόμος και πολυνίκης Γιάννης Κούρος.
Ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου από την Τουρκολέκα τόπο καταγωγής του Νικηταρά και σήμερα βρίσκεται στην Φθιώτιδα.Αναλυτικά το πρόγραμμα που υλοποιεί την 7η μέρα της πορείας του στα σημεία όπου ο αγωνιστής του 1821 σχεδίασε και υλοποίησε τις μεγάλες μάχες κατά των Τούρκων:

11:30 Υπάτη Φθιώτιδας
13:30 Λαμία (Ζητούνι)
16:30 Αγ. Μαρίνα Φθιώτιδας
17:00-18:00 Στυλίδα
(Διανυκτέρευση Αθήνα)

Νωρίτερα την 5η μέρα πορείας του, το Σάββατο, βρέθηκε στην Βοιωτία και χθες Κυριακή, έγιναν παρουσία του εκδηλώσεις στην Αράχωβα.
lamiafm1.gr

Περί ασθενών του δημοσίου!


Να συστηθώ. Νέος παθολόγος που άνοιξα το ιατρείο μου πριν από 20 μήνες. Και δε χρειάζονται λεπτομέρειες, αρκεί η αναφορά...Αριστούχος Πανελληνίων 19.900 μονάδων, Πτυχίο Ιατρικής με Άριστα, Διδακτορικό με Άριστα ομόφωνα από το Σώμα, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Αθήνα, με εργασίες, δημοσιεύσεις κι ανακοινώσεις, ελληνικές και ξένες, υποψήφιος Λέκτορας.
Παιδί εργατών και όχι γόνος κάποιου Καθηγητή, νομίζω ότι έχει τη σημασία του κι αυτό.
Τo θέμα όμως είναι ότι κάποιους, λίγο τους ενδιαφέρουν τα επιστημονικά προσόντα και θα σας το αποδείξω. Στο ζουμί λοιπόν. Έκανα κι εγώ λοιπόν με το που ξεκίνησα, την περίφημη σύμβαση με το Δημόσιο, και να το ιατρείο μου λοιπόν γεμάτο από τους ασθενείς του. 20 ευρώ η επίσκεψη εκ των οποίων τα 4 κρατηθέντα (20% φόρος) σύνολο λοιπόν 16 ευρώ η επίσκεψη και απ΄τα οποία δεν έχω πάρει έως τώρα ΟΥΤΕ ΜΙΑ απ’ το κράτος! Κι αφού λοιπόν είδα κι απόειδα με το να μην πληρώνομαι σχεδόν 2 χρόνια τώρα, είπα τέρμα η σύμβαση με το Δημόσιο κι από δω και στο εξής να πληρώνομαι κανονικά απ’ τον ασθενή και να κάνουν οι ίδιοι τις διαδικασίες για επιστροφή των χρημάτων τους.
Δε νομίζω να’ ταν και τόσο παράλογη αυτή η αναγκαστική μου επιλογή, μιλάμε και για επιβίωση πλέον.
Οι απαντήσεις λοιπόν των ασθενών (και κάποιων με Πανεπιστημιακή γνώση που λογικά περίμενες και κάποια κατανόηση) ήταν οι εξής:
«Τι λε ρε γιατρέ που θα μπω εγώ σ' αυτήν την διαδικασία, να μην τα πάρω ποτέ πίσω απ’ το ταμείο»! Δηλαδή δεκάρα δεν δίνουν για το αν θα πληρωθείς εσύ ποτέ γι’ αυτό!
«Καλά ρε γιατρέ, πληρώνω ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το μήνα, και μου λες τώρα ότι πρέπει να πληρώσω απ’ την τσέπη μου»?
Βέβαια όταν τους έκανες θέμα να προσέξουν στο μηνιαίο εκκαθαριστικό τους ΠΟΣΑ πληρώνουν το μήνα για την περίθαλψή τους και μ’ έκπληξη έβλεπαν πως ήταν 30 με 50 ευρώ(ανάλογα με την προϋπηρεσία του καθενός) και πως τα νούμερα που έλεγαν ήταν για σύνταξη, φόρος κλπ. και όχι για ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ όπως πίστευαν, τότε το παίζαν αδιάφοροι! Τους εξηγείς μετά ότι θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στο ταμείο μαζί με την απόδειξη και θα τους τα επιστρέψουν στο ακέραιο.

Γελάσαμε μέχρι δακρύων!
Εννοείται λοιπόν ότι αυτοί οι ασθενείς δεν ξαναήρθαν στο ιατρείο μου! Και τώρα τι να πούμε, για το πώς σ’ έβλεπαν πριν και πως σε βλέπουν τώρα? Με κοιτάζουν στο δρόμο κι αλλάζουν γωνία, αναγκάζονται να πέσουν πάνω σου κι όλως τυχαία χτυπάει το κινητό, γυρίζουν τη ματιά τους αλλού, σκύβουν να δέσουν κάνα κορδόνι(οι σκηνές που περιγράφω είναι πέρα για πέρα αληθινές και φυσικά κωμικοτραγικές) κι όλα αυτά γιατί άραγε?

Δεν νομίζω να τους έκανα και κάνα τρομερό κακό! Αλλά αυτοί μάλλον ξέρουν! Αλλά ξέρω κι εγώ! ΝΤΡΟΠΗ το λένε το συναίσθημα και κάτι είναι κι αυτό. Ενώ πριν… γιατρέ μου και γιατρέ μου, και τι θα’ κανα χωρίς εσένα, μ’ έσωσες με τη διάγνωσή σου και τα φάρμακα που μου’ δωσες, ρε γιατρέ μου ο Θεός να σ’ έχει καλά, πήγαινα στον άλλο τόσο καιρό και προκοπή δεν έβλεπα, και πατώντας στο Google τ’ όνομά σου ρε γιατρέ, σε πόσες εργασίες σε βλέπω, κλπ, κλπ, κλπ.

Και το πιο αστείο. Σε φωνάζουν σ’ επίσκεψη κατ’ οίκον ( εδώ η αμοιβή του Δημοσίου είναι πλουσιοπάροχη, 25 ευρώ μείον 20% βέβαια, τα είπαμε αυτά) Και δεν γνωρίζουν ότι εσύ πλέον δεν έχεις σύμβαση( ή κάποιοι το γνώριζαν κι έκαναν το κορόιδο). Κι αφού τελειώνεις με την εξέταση, σου πετάνε κυριολεκτικά στη μούρη το βιβλιάριο για να κόψεις το μαγικό χαρτάκι που θα πληρωθείς απ’ το Δημόσιο! Και τους εξηγείς ευγενικά, ότι ξέρεις, δεν έχω πια σύμβαση με το Δημόσιο κι ότι εσύ πρέπει να μου δώσεις την αμοιβή μου, εγώ θα σου κόψω την απόδειξη και θα τα πάρεις εσύ απ’ το ταμείο σου.
Χαχαχα, τι είπατε? Πως?! Γελάσαμε πάλι! Και ξαφνικά έντρομοι κάποιοι ανακάλυπταν ότι δεν έχουν λεφτά μαζί τους! ( λες και βγήκαν στο δρόμο και ξέχασαν το πορτοφόλι σπίτι!).

ΚΙ ΟΜΩΣ! Τραγικό γεγονός! Για να μην σχολιάσω τα σπίτια τους! Νομίζω τελικά δεν έχω ξαναδεί καλύτερα σπίτια απ’ των Δημοσίων υπαλλήλων! Παθαίνεις πλάκα με το που μπαίνεις μέσα! Κατά τ’ άλλα η σκέψη και μόνο να πληρώσουν στο γιατρό έστω και μόνο για μια επίσκεψη κατ’ οίκον, μόνο λιποθυμία δεν τους έφερνε! Το ότι έχουν πετάξει ένα κάρο λεφτά για να το φορτώσουν με ότι πιο σικ υπάρχει, εκεί είχαν λεφτά!

Όμως παρόλα αυτά -κι εδώ θέλω να εστιάσω- έμεινε ένας σεβαστός αριθμός αξιόλογων ασθενών στο ιατρείο μου που δεν τους τρομοκρατούσε η σκέψη να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αλλά τους τρομοκρατούσε περισσότερο η σκέψη να εμπιστευτούν τη ζωή τους κάπου αλλού, που δεν γνώριζαν, και που θα τον επέλεγαν ΜΟΝΟ με οικονομικά κριτήρια και όχι βάση ικανοτήτων ενός επιστήμονα.
Και συγκεκριμένα: «Ε όχι ρε γιατρέ, πως θα πάω αλλού?! Εντάξει εννοείται ότι ήταν καλύτερα όσο είχες τη σύμβαση αλλά δεν μπορώ ούτε να το διανοηθώ ν’ αλλάξω τον γιατρό μου για 20 ευρώ. Ούτε πιο πλούσιος θα γίνω κι ούτε το θεωρώ ηθικό. Και σε τελευταία ανάλυση, το κράτος σε ανάγκασε αφού δε σε πληρώνει. Κι εγώ να σου πω την αλήθεια, αν δεν πληρωνόμουν απ’ την υπηρεσία μου, δεν θα έκανα το χομπίστα! Θ’ άραζα να κοιτάω το ηλιοβασίλεμα!
Και ρε γιατρέ είδες πολλούς να παίζουν με την υγεία τους?».

Φυσικά το τελευταίο μια ψυχανάλυση τη χρειάζεται! Αυτά είχα να πω για τους συγκεκριμένους ασθενείς του Δημοσίου που δεκάρα δεν δίνουν για τις επιστημονικές σου γνώσεις, παρά μόνο να κάνουν την δουλειά τους στο τζάμπα! Κι από συνάδελφό μου, επίσης άξιο επιστήμονα συνέβηκε το ίδιο όταν άφησε το ΤΕΒΕ. Λαγοί μου έλεγε γίναν οι περισσότεροι ασθενείς του, ενώ πριν σ’ ανέβαζαν στα ουράνια! Να ξέρουν όμως, ότι κατά βάθος, ένας σοβαρός και άξιος επιστήμονας δεν τους θέλει τέτοιους ασθενείς στο ιατρείο του.

Και παρεμπιπτόντως, κάνω κι έκκληση στους συναδέλφους μου να λύσουν τις συμβάσεις τους.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Κι όσο αναφορά και για το καινούργιο σύστημα του ΕΟΠΥΥ κι εκεί κανένας γιατρός να μην πέσει στην παγίδα του. Και μετά μιλάμε για άξιους επιστήμονες που θέλουν κάποιοι, «τάχατις», να μείνουν στην Ελλάδα και που μέσα σε θλίψη ικετεύουν, «καθίστε ρε παιδιά εδώ, που και αμείβεστε καλά και που αναγνωρίζουμε και την αξία σας»!

Χαχαχα! Ίσως τελικά αποδειχθεί το πιο τραγικό ανέκδοτο στη σύγχρονη Ελλάδα!

ΠΗΓΗ: http://stithoskopio.blogspot.com

Κοινωνικό Παντοπωλείο από τον Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη

Κίνηση ΜΑΤ του Γκιουλέκα στον Μπουτάρη. Σε λίγες ημέρες δημιουργείται ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο σε συνεργασία με την Δημοτική Παράταξη ¨Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη¨ από τη αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ¨Μ.Α.Ζ.Ι.¨ - «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα», υπό την προεδρία του Κώστα Γκιουλέκα. Σε ανακοίνωση του ο φορέας μεταξύ άλλων τονίζει:
"Θεωρούμε ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη με ό,τι είδους υποστήριξη μπορεί ο καθένας μας να συνδράμει. Δεκτά τα τρόφιμα και ο ρουχισμός.

Η ανακοίνωσή μας στο διαδίκτυο είχε πάνω από 100.000 αναγνώσεις και στο facebook, αναδιανεμήθηκε σε πάνω από 1.000 λογαριασμούς και συγκέντρωσε χιλιάδες θετικά σχόλια.

Παρακαλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη μας συνάντηση, η οποία θα περιλαμβάνει παρουσίαση των ιδρυτικών μελών και γενική ενημέρωση επί των δράσεων της Μ.Α.Ζ.Ι. με εκτενή αναφορά στο νέο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης".
otanews.gr

Τα «αυτονόητα» της Δημοκρατίας...

Ένα από τα ανέκδοτα που είχα ακούσει στην Αμερική την δεκαετία του ’80 (εποχή, ακόμα, «ψυχρού πολέμου») έλεγε το εξής: «Αν θέλεις να τρελάνεις στ’ αλήθεια έναν Σοβιετικό πολίτη, φέρ’ τον στην Αμερική και βάλε τον να ψωνίσει σε ένα σούπερ-μάρκετ.Δεν θα ξέρει τι να κάνει, αφού θα είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που θα κληθεί να επιλέξει ελεύθερα!» Αυτό μου έφερε τότε στο νου μια μεταφορική έκφραση από ένα ποίημα του Σπύρου Ζερβού, καθηγητή μου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σπουδαίου μαθηματικού: Έγραφε κάπου για «το σούπερ-μάρκετ της ελευθερίας»...

Πηγαίνω ακόμα πιο πίσω... Ήταν πρωί στις 24 Ιουλίου 1974. Η τραγωδία της Κύπρου είχε μόλις γράψει τον αιματηρό επίλογο της εφτάχρονης χούντας, και στην Ελλάδα ανέτελλε και πάλι το πολίτευμα που η ίδια αυτή χώρα γέννησε. Βγαίνοντας στο δρόμο –γυμνασιόπαιδο τότε- αντίκρισα ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για μένα: παντού εφημερίδες που για πρώτη φορά τις έβλεπα, έγραφαν για ελευθερία, για Δημοκρατία, για τον Καραμανλή και τους άλλους πολιτικούς που θα αναλάμβαναν –χωρίς, επιτέλους, να φορούν γαλόνια!- τις τύχες της χώρας... Πόσο μεγάλο δώρο φάνταζε τότε η τόσο αυτονόητη και κατοχυρωμένη σήμερα ελευθερία του τύπου!

Δεν υπάρχει, όμως, μεγαλύτερος εχθρός των αγαθών της ελευθερίας από το αυτονόητο! Θα αρκούσε και μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς απόδειξη: Σκεφτείτε πόσες θυελλώδεις ερωτικές σχέσεις, πολλές εκ των οποίων μάλιστα καλούνται να υπερνικήσουν κοινωνικά εμπόδια ή οικογενειακές απαγορεύσεις, «ξεφουσκώνουν» και τελικά διαλύονται μέσα σε ένα γάμο ή μια ελεύθερη συμβίωση. Ο λόγος προφανής: θεωρώντας πλέον καθένας από τους δύο εραστές τον άλλον ως δεδομένο, παύει να αποδύεται στον καθημερινό αγώνα να κατακτήσει τον ερωτικό εταίρο του εξ αρχής με επιστράτευση του καλύτερου εαυτού του. Κι αυτή η καθημερινή ανανέωση της βεβαιότητας του «ανήκειν» είναι που αναζωογονεί τη σχέση και την καθιστά βιώσιμη!

Σε επίπεδο κοινωνίας, κύριος εκφραστής της ελευθερίας ενός λαού είναι το δημοκρατικό πολίτευμα (στις διάφορες θεσμικές παραλλαγές του). Το πολίτευμα αυτό, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα: όπως ένα ποδήλατο, για να διατηρεί την ευστάθεια και την ισορροπία του θα πρέπει διαρκώς να βρίσκεται σε κίνηση, ποτέ σε στάση! Με άλλα λόγια, η στατική αντίληψη της Δημοκρατίας ως δεδομένου και μη διαπραγματεύσιμου αγαθού είναι το μικρόβιο που απειλεί περισσότερο την ύπαρξή της. Η Δημοκρατία δεν είναι ποτέ «αυτονόητη»: κατακτάται καθημερινά σαν να μην υπήρχε την προηγούμενη μέρα!

Εδώ υπάρχει όμως ένα λεπτό σημείο που, δυστυχώς, τείνουμε να το παραβλέπουμε. Το «σούπερ-μάρκετ της ελευθερίας» -για να θυμηθώ τον καθηγητή Ζερβό- δεν χαρίζει τα αγαθά του, αλλά τα προσφέρει με ένα τίμημα: την πιστή τήρηση των υποχρεώσεών μας απέναντι στο πολίτευμα. Κι επειδή το ίδιο το πολίτευμα δεν προσωποποιείται, μιλάμε ουσιαστικά για τις υποχρεώσεις μας απέναντι στον συνάνθρωπο και την ίδια την κοινωνία. Με το χέρι στην καρδιά, σε ποιο βαθμό τηρήσαμε αυτή την απαράβατη αρχή ως πολίτες, ως κοινωνικές ομάδες, ως λαός; Πότε παραμερίσαμε το προσωπικό ή στενά ομαδικό συμφέρον μας προκειμένου να μη βλάψουμε τον άλλον ή τους άλλους που βρίσκονταν σε λιγότερο προνομιακή θέση; Πότε είπαμε «δεν πειράζει, βρε αδερφέ, ας κάνω λίγο πιο πίσω στις αξιώσεις μου για να ζήσουν και οι άλλοι!»;

Δημοκρατία και κοινωνικός ή πολιτικός εγωκεντρισμός είναι έννοιες ασύμβατες. Αυτή την απλή επιταγή, δυστυχώς, την ξέχασαν οι Έλληνες όταν χωρίστηκαν σε ομάδες οργανωμένων συμφερόντων: Πολιτικά κόμματα που εύχονταν την αποτυχία του κυβερνώντος αντιπάλου –άρα, την καταστροφή της ίδιας της πατρίδας- προκειμένου να έρθουν αυτά στην εξουσία... Συνδικαλιστικοί φορείς που διεκδικούσαν όλο και περισσότερα από όλο και πιο άδεια κρατικά ταμεία, χρησιμοποιώντας τους ταλαιπωρούμενους πολίτες ως όμηρους ενός στυγνού εκβιασμού... Άνθρωποι που πλούτισαν εύκολα χωρίς ποτέ να αποδώσουν τα οφειλόμενα στο κράτος, αφήνοντας τον μη-προνομιούχο εργαζόμενο να σηκώνει το βάρος της εθνικής οικονομίας...

Το τραγικό σφάλμα όλων των παραπάνω είναι πως θεώρησαν τη Δημοκρατία σαν σούπερ-μάρκετ απ’ το οποίο θα μπορούσαν να ψωνίζουν παντοτινά δωρεάν, αφού κάποιοι άλλοι θα καλούνταν πάντα να πληρώσουν το λογαριασμό! Αυτό το σούπερ-μάρκετ, όμως, δεν άντεξε άλλο και τελικά χρεοκόπησε. Τώρα το πήραν κάτι στυγνοί Γερμανοί επιχειρηματίες που προσφέρουν κακοπληρωμένη δουλειά (κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί) σε εξαθλιωμένους εργάτες, πρώην πολίτες μιας πρώην ιστορικής και ένδοξης χώρας, που έκαναν το λάθος να πιστέψουν πως το μεγαλύτερο δώρο τους στην ανθρωπότητα –η Δημοκρατία- και η ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια που το πολίτευμα αυτό προϋποθέτει αλλά και διασφαλίζει, ήταν αξίες δεδομένες και «αυτονόητες». Η ελευθερία, όμως, δεν είναι ποτέ αυτονόητη αν δεν ανανεώνει κανείς καθημερινά το δικαίωμα να την απολαμβάνει. Έτσι ακριβώς όπως και οι ερωτικές σχέσεις!
enet.gr

Αισιόδοξες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανώς λιγότερο ευαίσθητες στο αυξανόμενο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, που δεν ανατρέπουν μεν τη γνωστή εικόνα της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά πάντως υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος και ότι η θερμοκρασία μέσα στον 21ό αιώνα θα αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Πρίνστον, Κορνέλ κ.α., με επικεφαλής τον Ανδρέας Σμίτνερ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", χρησιμοποίησαν παλαιοκλιματολογικά δεδομένα, ενώ τα προηγούμενα κλιματολογικά μοντέλα είχαν χρησιμοποιήσει κυρίως μετεωρολογικά στοιχεία των τελευταίων 150 ετών για να εκτιμήσουν το μέτρο ανταπόκρισης (δηλαδή την ευαισθησία) της θερμοκρασίας και γενικότερα του κλίματος σε σχέση με το αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συνεχώς συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και έχει σήμερα πια σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης.

Μελετώντας την εξέλιξη των επιφανειακών θερμοκρασιών κατά το αποκορύφωμα της τελευταίας παγετωνικής περιόδου, πριν από περίπου 21.000 χρόνια, δηλαδή σε μία περίοδο που οι άνθρωποι δεν επηρέαζαν το κλίμα με τις δραστηριότητές τους και όταν το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα ήταν πολύ πιο λίγο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο μόνο 2,2 βαθμούς Κελσίου πιο χαμηλή από τη σημερινή.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η θερμοκρασία τότε θα έπρεπε να ήταν ακόμα πιο κρύα. "Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στο κλίμα είναι μικρότερη από ό,τι νομίζαμε",είπε ο Σμίτνερ.

Με βάση αυτή τη νέα εκτίμηση για μικρότερη "κλιματική ευαισθησία", οι ερευνητές προχώρησαν σε νέες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή. Έτσι, εκτίμησαν ότι, με δεδομένο τον διπλασιασμό του διοξειδίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά του, η θερμοκρασία του πλανήτη μας έως το 2100 αναμένεται να αυξηθεί από 1,7 έως 2,6 βαθμούς Κελσίου (κατά μέσο όρο 2,4 βαθμούς), δηλαδή αρκετά λιγότερο από τους 2 έως 4,5 βαθμούς (κατά μέσο όρο 3 βαθμούς) που έχει προβλέψει, από το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Αυτή η διαφορά μεταξύ των 2,4 βαθμών και των 3 βαθμών Κελσίου, αντανακλά τη διαφορετική εκτιμώμενη ευαισθησία της θερμοκρασίας στο διπλασιασμό του διοξειδίου.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι οι νέες ηπιότερες εκτιμήσεις τους δεν υποτιμούν καθόλου την απειλή από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ούτε προωθούν την άποψη ότι αυτή δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρό τρόπο. Όπως όμως είπε ένας από τους ερευνητές, ο παλαιοκλιματολόγος Αντονί Ροσέλ-Μελέ του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, η νέα μελέτη δείχνει ότι μια μεγάλη κλίμακας υπερθέρμανση του πλανήτη, που θα οδηγήσει σε σοβαρές καταστροφές, θα απαιτήσει τελικά μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με την έως τώρα εκτιμώμενη και, άρα, τέτοιες καταστροφικές συνέπειες δεν θα πρέπει να αναμένονται στο εγγύς μέλλον. "Έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας", τόνισε.

Μέχρι πάντως το κάπως πιο αισιόδοξο "μήνυμα" της νέας έρευνας να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, αρκετοί επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί να την αποδεχθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, είναι μια εναλλακτική κοινωνική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, όπου οι αγρότες και οι καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία βασισμένη στην αμοιβαία εμπι-στοσύνη.Βασικό στοιχείο σε όλες τις μορφές της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, είναι ο αυξημένος βαθμός συμμετοχής των καταναλωτών στις δραστηριότητες μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιπλέον οι καταναλωτές, τις περισσότερες φορές, χρηματοδοτούν εξ αρχής τον προϋπολογισμό μιας γεωργικής εκμετάλλευσης για το σύνολο της παραγωγικής περιόδου, με σκοπό να προμηθεύονται γεωργικά προϊόντα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλές φορές τα καλλιεργούμενα προϊόντα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι συν-αποφασίζονται σε συνελεύσεις, χτίζοντας έτσι μια ισχυρή σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού.
Το σύστημα έχει πολλές παραλλαγές για το πώς ο γεωργικός προϋπο-λογισμός υποστηρίζεται από τους καταναλωτές και με ποιο τρόπο αυτοί στη συνέχεια παραλαμβάνουν τα τρόφιμα. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως οι καταναλωτές λαμβάνουν άμεσα, γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας (βιολογικά/βιοδυναμικά) και οι γεωργοί διασφαλίζουν εξαρχής τους απαραίτητους πόρους τόσο για τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες, όσο και για τη διαβίωσή τους χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες.
Βασικός σκοπός για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “CSA for Europe” είναι οι καλλιεργητές και οι καταναλωτές να γνωριστούν με την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων καθώς και μέσω επισκέψεων σε αγροκτήματα που λειτουργούν με αυτές τις αρχές σε άλλες χώρες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα έξοδα μετακίνησης και υπάγεται στα προγράμματα Grundtvig για την εκπαίδευση ενηλίκων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχει ο Οργανισμός ΔΗΩ μαζί με άλλες εφτά οργανώσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι:
Αυστρία (ATTAC),
Γαλλία (URGENCI),
Γερμανία (Gute Erde Kattendorf),
Ηνωμένο Βασίλειο (Soil Association),
Ουγγαρία (Tudatos Vasarlok Egyesulete).
Σλοβακία (Centrum pre trvaloudrzatelne alternativy),
Τσεχία (PRO-BIO)
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Οργανισμό ΔΗΩ (210-8224384, Ανδρέας Γεωργακάκης ) ή με email στο a.georgakakis@dionet.gr

ΔΗΩ

Η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα, τιμή δεν έχει;

Του Πασχου Mανδραβελη
Κατ' αρχήν θα περίμενε κανείς ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά θα χαρακτηριζόταν «κανιβαλισμός» από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες συνιστώσες του σοβιετικού ιδεώδους στην Ελλάδα. Δυστυχώς, και οι εγχώριοι βιομήχανοι φαρμάκων θεωρούν τον ανταγωνισμό μια «ανελέητη διαδικασία για την επίτευξη χαμηλών τιμών»! Κάποιος, λοιπόν, πρέπει να τους πει τα νέα, ή να τους υπενθυμίσει αυτό που ξέχασαν επειδή βρίσκονται τόσα χρόνια σε καθεστώς κρατικής δίαιτας: η αγορά δεν είναι δεξίωση όπου οι αγοραστές απλώς δίνουν λεφτά στους πωλητές. Η αγορά είναι ορθολογική διαδικασία. Ο πωλητής προσπαθεί να βγάλει όσο περισσότερα λεφτά μπορεί βελτιώνοντας τα προϊόντα ή μειώνοντας το κόστος παραγωγής και ο αγοραστής προσπαθεί να εξοικονομήσει όσο περισσότερα λεφτά μπορεί αγοράζοντας τα φθηνότερα. Αν αυτό θεωρείται «κανιβαλισμός», τι να κάνουμε; Οι άνθρωποι που είναι στην αγορά το γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Καιρός είναι να το μάθουν και οι φαρμακοβιομήχανοι, ή έστω να μπουν στην αγορά για να το μάθουν.

Η καταχώριση της «Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας», που δημοσιεύτηκε στον κυριακάτικο Τύπο (20/11/2011) αναφέρεται στις εκπτώσεις άνω του 90% που πέτυχε το υπουργείο Υγείας με τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων. Ταυτοχρόνως, όμως η ανακοίνωση-καταχώριση βρίθει αντιφάσεων. Μας λέει ότι «το 75% των διαγωνισμών έχουν κερδίσει μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων χωρίς επενδύσεις στην Ελλάδα», ενώ παρακάτω αναφέρει ότι τα δικά τους φάρμακα εξάγονται σε 80 χώρες του κόσμου συμπληρώνοντας διθυραμβικά ότι «η «τιμή» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των 8.500 εργαζόμενών της αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σηκώνουμε καθημερινά τη σημαία του ελληνικού φαρμάκου σε απαιτητικές αγορές».

Τι ακριβώς μας λένε οι φαρμακοβιομήχανοι; Ανταγωνίζονται με επιτυχία σε 80 αγορές του κόσμου ή επιδίδονται σε κανιβαλισμό σε 80 χώρες του κόσμου; Και πώς επιτυγχάνουν στο εξωτερικό αυτό που δεν μπορούν να επιτύχουν στο εσωτερικό; Σ' αυτές τις 80 χώρες δεν δραστηριοποιούνται «μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων»; Μόνο την Ελλάδα έχουν στο στόχαστρό τους; Ή μήπως οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι δίνουν στο εξωτερικό ακόμη χαμηλότερες τιμές από τους «μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων» και καταφέρνουν να «κανιβαλίσουν» καλύτερα στις εκεί αγορές; Κι αν κάνουν αυτό στο εξωτερικό, γιατί δεν το κάνουν στην Ελλάδα, για να γλιτώσουν και το κόστος των καταχωρίσεων με τα παράπονά τους;

Μέσα στα ηρωικά και πένθιμα που γράφουν οι φαρμακοβιομήχανοι στην ανακοίνωση-καταχώρισή τους αναφέρουν και το εξής: «Στην πατρίδα μας η «τιμή» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται υπό συνεχή, πιεστική και εκβιαστική διαπραγμάτευση και αυτό για όσους αντιλαμβάνονται το φαινόμενο της υποκατάστασης, δεν είναι προς όφελος ούτε της ανάπτυξης, ούτε της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.» Βεβαίως, εμείς οι αδαείς δεν μπορούμε να μετρήσουμε την ««τιμή» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»· ξέρουμε απλώς ότι τα φάρμακα ήταν μια από τις βασικές συνιστώσες της ελληνικής χρεοκοπίας. Αλλά πάλι, πότε η αγορά δεν ήταν «συνεχής, πιεστική και εκβιαστική διαπραγμάτευση» και πότε ακριβώς το έμαθαν οι φαρμακοβιομηχανίες; Κι εκτός αυτού, πώς δεν συγκρατείται η φαρμακευτική δαπάνη όταν επιτυγχάνονται εκπτώσεις της τάξεως του 90%;

Το μεγαλύτερο πάρτι που μας οδήγησε στη χρεοκοπία ήταν αυτό που έγινε στον χώρο της Υγείας. Αυτό είναι λογικό διότι η Υγεία αποτελεί προνομιακό χώρο άσκησης λαϊκισμού και οι υψηλότερες δαπάνες -άσχετα αν τις καρπώνονται λίγοι και έχουν πενιχρά αποτελέσματα- αποτελούν τεκμήριο άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κλαυθμούς και οδυρμούς που υπήρχαν πριν από το 2004 για τη διαβόητη «λίστα» από την οποία έδιναν φάρμακα τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπήρξε μέγας κλαυθμός και από τον τύπο και από συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέρ των ακριβών φαρμάκων. Ετσι η νέα τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην κατάργησή της. Αυτός ήταν ένας βασικός παράγων που συνετέλεσε στον διπλασιασμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από 2,43 δισ. το 2004 σε 5,09 δισ. το 2009.

Υποσημείωση της ιστορίας που ποτέ δεν διευκρινίστηκε επαρκώς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (7/10/2006): «Σοβαρό θέμα για τον τέως υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη ανακύπτει από την αποκάλυψη ότι τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν μέρος των εξόδων προεκλογικής του εκδήλωσης. Η εκδήλωση έγινε στις 17 Φεβρουαρίου του 2004 και λίγες μέρες μετά ο κ. Κακλαμάνης έγινε υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση της «Ε» για την ουσία του θέματος και περιορίστηκε να πει ότι είναι «αστειότητες, που εντάσσονται στο προεκλογικό παιχνίδι»».

Στα ύψη οι δαπάνες

Μπορεί οι χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών για την εκλογή του μετέπειτα υπουργού Υγείας να είναι «αστειότητες» δεν είναι όμως διόλου αστείες οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα που είχαν αρχίσει να καλπάζουν και πριν από τον κ. Κακλαμάνη. Σύμφωνα με δύο εκθέσεις που παρέδωσε στον κ. Λοβέρδο τον Ιανουάριο του 2010 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής στο London School of Εconomics, κ. Ηλ. Μόσιαλος, προέκυπτε έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ την περίοδο 2001-2009. Στο ΙΚΑ η αντίστοιχη δαπάνη αυξήθηκε πάνω από 400% και από 583 εκατ. ευρώ το 2000 άγγιξε τα 2,4 δισ. ευρώ το 2009. Στον ΟΓΑ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 450% και από 279 εκατ. ευρώ το 2000 ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ το 2009. «Η τρομακτική αυτή αύξηση δεν συμβαδίζει με παράλληλη αναβάθμιση του επιπέδου Υγείας του ελληνικού λαού», σχολίασε τότε στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μόσιαλος. Οπως επεσήμανε: «Τα τελευταία εννέα χρόνια κερδίσαμε περίπου ενάμιση χρόνο του προσδόκιμου ζωής· ήμασταν το 2000 η 4η χώρα στον ΟΟΣΑ, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, ενώ το 2009 βρεθήκαμε στη 14η θέση». Δηλαδή», εξηγεί, «παρά την τρομακτική αύξηση της δαπάνης δεν κερδίζουμε ως λαός σε χρόνια ζωής». Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο «αν είχαμε λογική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της τάξεως του 50%, θα είχαμε εξοικονομήσει πάνω από ένα έως ενάμισι δισ. ευρώ στους δύο ασφαλιστικούς οργανισμούς ΙΚΑ και ΟΓΑ».

Φυσικά στον «κανιβαλισμό» της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης -από 2,43 δισ. το 2004 σε 5,09 δισ. το 2009- δεν συμμετείχαν μόνο οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες. Οι εκπτώσεις όμως που επέτυχαν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί δείχνουν ότι υπήρχε μεγάλο περιθώριο εξοικονόμησης της σπατάλης, αυτό που η «Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας», βάφτισε «κανιβαλισμό».

Η μάχη του ωραρίου στα φαρμακεία

Στο μέτωπο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η «απελευθέρωση» που νομοθέτησε για τα φαρμακεία ο κ. Λοβέρδος είναι εφάμιλλη της «απελευθέρωσης» που επιχείρησε να κάνει ο κ. Ρέππας στα ταξί. Δεν άλλαξε τίποτε και οι νέοι φαρμακοποιοί πρέπει να περιμένουν χρόνια και να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Μια χαραμάδα απελευθέρωσης άνοιξε ο υπουργός Υγείας, που θα μπορούσε να απορροφήσει έστω μικρό μέρος των ανέργων φαρμακοποιών, αλλά και αυτή καρκινοβατεί. Επειτα από χρόνιες αντιπαραθέσεις του κ. Λοβέρδου με τους συλλόγους φαρμακοποιών για τον αριθμό των φαρμακείων που εφημερεύουν, και μετά την κάθετη άρνηση των μεγαλοφαρμακοποιών (που διαφεντεύουν τους φαρμακευτικούς συλλόγους) να προσθέσουν έστω ένα μικρό αριθμό φαρμακείων στον κατάλογο, ο υπουργός Υγείας έκανε ένα μικρό αλλά λογικό βήμα. Απελευθέρωσε το ωράριο των φαρμακείων για τα απογεύματα που αυτά είναι κλειστά.

Οσοι τόλμησαν να ανοίξουν, βρήκαν τον μπελά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της φαρμακοποιού Κ.Κ. από την Καρδίτσα, η οποία τόλμησε να εφαρμόσει τον νέο νόμο. Στην επιστολή γνωστοποίησης στον σύλλογο ότι προτίθεται να ανοίγει τα Σάββατα, η απάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου ήταν κάθετη «Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχετε τη δυνατότητα επιλογής ωρών εργασίας βάσει της υπουργικής απόφασης... [διότι] η διάταξη ΦΕΚ 2251/2011 αντίκειται στις διατάξεις περί προστασίας της δημόσιας υγείας του Συντάγματος». Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ιωάννης Γκορτσίλας και ο γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος όρισαν εαυτούς ad hoc συνταγματικό δικαστήριο και κατέρριψαν ένα νόμο; Ή τον καινοφανή ισχυρισμό τους ότι τα περισσότερα ανοιχτά φαρμακεία αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στα δικαστήρια αφού με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννης Γκορτσίλας αποκαλύπτει ότι ο Φ.Σ. «έχει ήδη προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια (καταγγελίες, μηνύσεις, εξώδικα και ετοιμασία αγωγών αποζημιώσεων) κατά των υπευθύνων του φαρμακείου για παραβίαση των καθορισμένων εφημεριών... διότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, οι φαρμακοποιοί «λειτουργοί», υπηρέτες της πρωτοβάθμιας προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ ο Φαρμακευτικός μας Σύλλογος Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο ο νομοθέτης έχει δώσει πληθώρα διαδικασιών και ευθυνών».

Βεβαίως, από μεγάλα λόγια περί κοινωνικών αγαθών έχει χορτάσει η χώρα και γι' αυτό κινδυνεύει να πεινάσει από την έλλειψη άλλων πραγματικών αγαθών. Αλλά σε ένα έχει δίκιο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι ο νομοθέτης έχει δώσει «πληθώρα διαδικασιών και ευθυνών». Οπότε το ερώτημα στον υπουργό Υγείας είναι απλό: ώς πότε θα το ανέχεται η πολιτεία αυτό;
http://www.kathimerini.gr

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Παζάρι Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας στην Λαμία

Την Δευτέρα 28-11 από τις 17.00 έως τις 22.00 στο "Εν Αριστοτέλους" (Πρώην "Ουζου Μέλαθρον" στην οδό Αριστοτέλους 3,Πλατεία Λαού στην Λαμία),θα πραγματοποιηθεί το πρώτο παζάρι του δικτύου Αλληλεγγύης και Αχρήματης Ανταλλακτικής Οικονομίας Φθιώτιδας

Όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να γίνουν μέλη στο δίκτυο ανταλλακτικής και αχρήματης οικονομίας μπορούν να προσέλθουν για να παρακολουθήσουν την διαδικασία από κοντά . Απαραίτητη προϋπόθεση να φέρουν μαζί τους την ταυτότητα τους .

Για υποβολή προτάσεων και επικοινωνία μπορείτε να στείλετε e-mail στο
info@tem-fthiotidas.gr

Συλλογή των απορριμμάτων με το σύστημα «πόρτα –πόρτα»

Ενημέρωση αναφορικά με τη μέθοδο συλλογής των στερεών αποβλήτων «από πόρτα σε πόρτα», πραγματοποίησε ο Δήμος Ευρώτα, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, στο Πνευματικό Κέντρο Απιδιάς.Ειδικότερα, παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας της εν λόγω μεθόδου, ενώ ταυτόχρονα επισημάνθηκαν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του προγράμματος. Την επομένη, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η διανομή των κάδων απορριμμάτων, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος.
Οι πολίτες που παρέστησαν στη συνάντηση πληροφορήθηκαν σχετικά με τη συλλογή των Αστικών Στερεών Αποβλήτων «πόρτα – πόρτα», στόχος της οποίας είναι η διαλογή στην πηγή και τα μηδενικά απόβλητα. Απώτερος σκοπός, δε, της ανωτέρω πρωτοβουλίας, είναι η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης της ανακύκλωσης και της ανάκτησης, επιτυγχάνοντας, τελικά, τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η βασική πρόταση είναι, να γίνεται διαλογή στο σπίτι, σε επίπεδο παραγωγής απορριμμάτων. Διαλογή στο σπίτι σημαίνει, ότι διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στο σπίτι, σε σακούλες (το κάθε είδος σε διαφορετική σακούλα) και τα μεταφέρουμε στα σημεία που ορίζονται κάθε φορά από το Δήμο.

Ο Δήμος Ευρώτα, μαζί με 20 άλλους Δήμους της Ιταλίας, υπογράφει συμβόλαιο φιλίας με την Κοινότητα του Capannori, ενός Δήμου με τα ίδια γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Δήμου μας.

Πρόκειται για Δήμους που διαχειρίζονται εδώ και 9 χρόνια τα απορρίμματά τους και έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία στη διαλογή και τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων, ενώ θα μας καθοδηγήσουν στην τελική αντιμετώπιση, τηρώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις της Κοινοτικής οδηγίας, εναρμονιζόμενοι με τις αρχές σεβασμού του περιβάλλοντος.

Το σύστημα συλλογής «πόρτα – πόρτα» στοχεύει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, καθώς και τη δημιουργία ειδικών χώρων συλλογής ανακυκλώσιμων προϊόντων που τις ονομάζουμε οικολογικές νησίδες. Με το πρόγραμμα αυτό αυξάνεται η διαφοροποίηση των προϊόντων με εκλεκτικό διαχωρισμό από το σπίτι.

Πηγή:peloponnisiaki

Δεν τα κατάφερε στη Σύρο ο Γυμναστικός...

Η ομάδα της Λαμίας έχασε στο τάι μπρέικ από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και έχασε την πρόκριση για τον αυριανό τελικό του Final-4...Ο Γ.Σ. Λαμία ηττήθηκε, με 3-2 σετ στο τάι μπρέικ, από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στον πρώτο ημιτελικό Final-4, που έληξε πριν λίγο στη Σύρο.Τα σετ: 25-16, 21-25, 25-21, 22-25 και 10-15.Τώρα ο Απόλλωνας περιμένει τον νικητή του 2ου ημιτελικού, που γίνεται τώρα, μεταξύ του οικοδεσπότη Φοίνικα και της Κηφισιάς, για να τον αντιμετωπίσει στον αυριανό τελικό του Volleyleague Cup 2011, που θα γίνει στις 18:30 το απόγευμα.
lamiareport.gr

Οι μεγάλοι οφειλέτες της Λαμίας-Δείτε τη ''Μαύρη Λίστα''

Αρκετοί επώνυμοι Λαμιώτες καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας βρίσκονται στην επικαιροποιημένη ''μαύρη λίστα'' των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου(πάνω από 150.00 ευρώ) η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών (δείτε εδώ).

Οι κατάλογοι θα ανανεώνονται κάθε τρεις μήνες και όποιος μπει στη λίστα θα μπορεί να βγει μόνο εφόσον εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές του, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης.

Να σημειωθεί πως η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε την τελευταία εβδομάδα σε δεκάδες συλλήψεις πασίγνωστων επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα.