Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η παραπληροφόρηση;

Τυχαία ή κατευθυνόμενη, μικρή ή εκτεταμένη, η παραπληροφόρηση τείνει να μεγαλώνει παράλληλα με το ποσοστό των πολιτών που αποφεύγει να «ενημερωθεί» από τα «παραδοσιακά» μέσα, τα -πλέον χωρίς καμία αιδώ- κατευθυνόμενα και προπαγανδιστικά τηλεοπτικά κανάλια. Πόσες φορές έπεσε στην αντίληψη σας κάποιο άρθρο στο διαδίκτυο που με μια δεύτερη ανάγνωση «φωνάζει» ότι πρόκειται περί απάτης / διαστρέβλωσης των γεγονότων / λειψής πληροφορίας; Από τα λεγόμενα chain letters (θυμηθείτε τον πλοίαρχο εκείνου το περίφημου αμερικανικού πολεμικού πλοίου που κάνει την γκάφα να διατάξει τον ισπανικό φάρο στα βράχια να φύγει από μπροστά του και παίρνει μια απίθανη ειρωνικότατη απάντηση) μέχρι «ειδήσεις» κατασκευασμένες εκ του μηδενός, τον …τηλεοπτικό πόλεμο του CNN στο Ιράκ, τα κουτσά-στραβά-ανάπηρα-τυφλά παιδάκια που τους λείπει ένα αυτί και ένα χέρι και χρειάζονται αίμα, ή αν προωθήσουμε το e-mail εκείνο θα τους δοθεί ένα ευρωσέντ ανά e-mail και η λίστα δεν τελειώνει σε ένα άρθρο.

Στις «ελαφριές» περιπτώσεις, η μέγιστη ενόχληση που μπορεί να προκληθεί είναι να «ρίξουμε κανά καντήλι» και να απαντήσουμε στους φίλους που μας τα αποστέλλουν ότι το κουτσό-στραβό-ανάπηρο-καθυστερημένο παιδάκι χρειάζεται αίμα εδώ και 8 χρόνια, από τότε που ήρθε για πρώτη φορά αυτό το e-mail στα εισερχόμενα μας! Η στυγνή ηλεκτρονική πραγματικότητα των ημερών μας, είναι ότι είμαστε εν δυνάμει άπιστοι και καχύποπτοι σε οτιδήποτε, εκτός αν συμβεί μπροστά στα μάτια μας. Μα βέβαια, πώς να δηλώσω με σιγουριά, «ναι αυτό είναι αληθινό», γνωρίζοντας ότι οι απανταχού ευκαιριακοί αλλά και μόνιμοι δυνάστες μας κάνουν τα πάντα να ελέγξουν το -έως τώρα- αχειραγώγητο διαδίκτυο; Προσθέστε επιπλέον την -μονίμως τείνουσα στο άπειρο- ανθρώπινη βλακεία, παίρνουμε ως αποτέλεσμα ένα μίγμα εν δυνάμει εκρηκτικό, με εξόφθαλμα ψέματα, συγκεκαλυμμένα ψέματα, βλακεία2, διαφημίσεις και ορισμένες φορές μια -κατά το δυνατόν- αντικειμενική περιγραφή της πραγματικότητας.

Ως λογική συνέχεια και συνέπεια της προηγούμενης παραγράφου, αναρωτιέστε τι γίνεται στα …«σοβαρά περιστατικά». Προ ολίγων ημερών, κυκλοφόρησε ένα άρθρο από τον ιστότοπο www.newsbomb.gr που τιτλοφορείται «Δήμαρχος βαφτίζει τουρκικό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου» (θα το βρείτε εδώ: http://www.on-news.gr/2011/06/blog-post_5121.html) και βεβαίως αστραπιαίως αναπαράχθηκε από διάφορους ενημερωτικούς ιστότοπους, όπως το on-news, ιστολόγια, κ.α. Περιληπτικά, αναφέρει ότι ο Δήμαρχος Αρριανών Ροδόπης, Μεχμέτ Χαλίλ, προσέλαβε τον Μολλά Αλή Ραμαδάν ως κάποιου είδους υπάλληλο, ο οποίος είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας της σχολής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και σε παρένθεση αναγράφει Σμύρνη Τουρκίας. Κατόπιν, αρχίζει η αλυσιδωτή αντίδραση για τον «Σάλο» που έχει προκληθεί, από ιστότοπους αδιάφορους, ιστότοπους εθνικιστικού ή θρησκευτικού παραληρήματος, ιστολόγια, παρατίθεται ακόμα και στο tromaktiko.

Λοιπόν; Λοιπόν τυγχάνει να είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, (Μυτιλήνη Λέσβου Ελλάδας) το οποίο δεν έχει «σχολή επικοινωνίας», πόσο μάλλον τμήμα Δημοσιογραφίας. Επιπλέον, λίγο νοτιανατολικότερα, στη Σμύρνη, εδρεύει το «Αιγαίου Πανεπιστήμιο», η τουρκιστί EGE ŰNİVERSİTESİ, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ, και ναι, έχει Σχολή Επικοινωνίας. Πολύ παράλογο λοιπόν, τούρκος που διορίστηκε από τούρκο να σπούδασε σε τουρκικό πανεπιστήμιο.. όχι;

Το επόμενο «βήμα» θα ήταν να διαβάσουμε και άρθρο που θα προτείνει να τους απαγορεύσουμε να χρησιμοποιούν την λέξη «Αιγαίο» για να δηλώσουν αυτήν την κοντινή θάλασσα που σε ένα μικρό ποσοστό την μοιράζονται μαζί μας. Μέσα σε όλη την θάλασσα της παραπληροφόρησης με τα μεγάλα κύματα της ανθρώπινης βλακείας, βρέθηκε μια φωνή να αναδείξει το διαστρεβλωμένο γεγονός, η οποία.. πνίγηκε στη «φουσκοθαλασσιά». Εν τω μεταξύ, το κατά τα άλλα πραγματικά αξιόλογο «εργαλείο» στα χέρια απλών πολιτών, tromaktiko, έχει ήδη αναπαράγει την είδηση, με αποτέλεσμα έως και εκατομμύρια συμπολιτών μας (εντός και εκτός Ελλάδας παρακαλώ) να μαθαίνουν για τον «σάλο» που προκλήθηκε. Δεν τους κατηγορώ που αναπαρήγαγαν την «είδηση», υποθέτω ότι δεν είναι σε θέση να φιλτράρουν εκατοντάδες άρθρα, απόψεις, ειδήσεις, καθημερινά. Με μερικούς συνειρμούς, δεν θέλουμε να φανταστούμε που θα μπορούσε να καταλήξει η ατυχής ή σκόπιμη αυτή προπαγάνδα, άλλωστε ζούμε στην εποχή που δεν χρειάζεται να δολοφονηθεί ένας πρίγκιπας Φερδινάνδος για να προκληθούν μαζικά αλυσιδωτά γεγονότα, ένα «γκρουπ» στο facebook αρκεί.

Είναι καιρός να επιστρατεύσουμε εκτός από μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση της ανοησίας που κυκλοφορεί στα νερά του διαδικτυακού ωκεανού, μια πιο σώφρονα πρακτική «φιλτραρίσματος» των ειδήσεων ή και απόψεων. Κάποιοι γράφοντες και ιστολόγια, παρέχουν το ονοματεπώνυμο και την ταυτότητα τους και έτσι μπορούμε να σταθούμε κριτικά απέναντι τους, στην χειρότερη περίπτωση θα σκεφτόμαστε «μα καλά τώρα αυτός ποιου εφοπλιστή ή εργολάβου παπαγαλάκι είναι;». Εν τάξει, μπορεί το newsbomb.gr και άλλα «τέρατα ειδήσεων» να μην δίνουν ευθαρσώς στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας όντας μαζικά εργαλεία διαφήμισης και προπαγάνδας, έχετε όμως στη διάθεση σας την κοινή λογική και το google.. πληκτρολογήστε καμιά λέξη κλειδί, δεν κοστίζει παρά μερικά δευτερόλεπτα επιπλέον!

Του Λευτέρη Τσουρή, Γεωγράφου


http://www.tvxs.gr

Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της Δι@ύγειας

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με τα όσα δημοσιεύθηκαν για υπολειτουργία της Δι@ύγειας και ειδικότερα του δικτυακού τόπου et.diavgeia.gov.gr, δόθηκαν εξηγήσεις από την αρμόδια ομάδα υποστήριξης του συστήματος, σύμφωνα με τις οποίες: Παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις εξαιτίας ενεργειών αναβάθμισης του λογισμικού του συστήματος, ώστε οι εφαρμογές επισκόπησης και αναζήτησης πράξεων και αποφάσεων του Προγράμματος Δι@ύγεια να είναι πιο γρήγορες.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι κατά το χρονικό διάστημα που εμφανίστηκαν καθυστερήσεις, αυτές αφορούσαν μόνο στη δημοσιοποίηση των καταχωρημένων πράξεων στους δικτυακούς τόπους ειδικού σκοπού των φορέων, ενώ η εφαρμογή καταχώρισης των αναρτητέων πράξεων λειτουργούσε κανονικά.

Τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν και το σύστημα της Δι@ύγειας λειτουργεί πλέον κανονικά.
http://e-aftodioikisi.gr

Εγκαταλείπει και με το νόμο η Γερμανία την πυρηνική ενέργεια

Οι Γερμανοί βουλευτές, τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και της αντιπολίτευσης, ψήφισαν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του νόμου για την παύση λειτουργίας των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας. Ο νόμος αυτός, καθιστά τη Γερμανία τη μεγαλύτερη ως τώρα οικονομική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Η επικεφαλής των Πρασίνων μάλιστα, πρότεινε το «όχι» στην πυρηνική ενέργεια να εγγραφεί στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Πεντακόσιοι δεκατρείς βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου που προβλέπει ότι ο τελευταίος από τους 17 γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πάψει να λειτουργεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Κατά του νόμου, ψήφισαν 79 βουλευτές, ενώ 8 απείχαν.

Συνολικά τέθηκαν σήμερα προς ψήφιση οκτώ νόμοι, οι οποίοι αφορούν στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Πρόκειτια για ένα πρόγραμμα εθνικής ενότητας", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε κι αυτός μια "ιστορική", όπως την χαρακτήρισε, ημέρα, αν και επέκρινε την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ: "Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή από πεποίθηση, εσείς μόνον από καιροσκοπισμό", δήλωσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συντάχθηκαν με το σχέδιο της Μέρκελ, όπως και οι Πράσινοι.

"Το ναι που ψηφίζουμε σήμερα είναι ένα ναι μεν, αλλά...", δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ, λέγοντας ότι είναι "υπερήφανη και επίσης λίγο συγκινημένη βλέποντας αυτό που κατάφερε ένα (αντιπυρηνικό) κίνημα που επί χρόνια υφίστατο αρνητικές διακρίσεις, ακόμη και ποινικοποιήσεις". Η ίδια ζήτησε το "όχι" στην πυρηνική ενέργεια να εγγραφεί στο Σύνταγμα της Γερμανίας.

Η Μπούντεσρατ (η Άνω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) πρόκειται να εξετάσει τα νομοθετικά κείμενα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία.

enet.gr

Διακοπές; 112!

Οι διακοπές είναι διακοπές, το ξαφνικό μπορεί να συμβεί όμως το 112 είναι πάντα παρόν. Είναι ο ενιαίος αριθμός κλήσης εκτάκτου ανάγκης. Αχρείαστο βέβαια, αλλά καλύτερα που υπάρχει: ο ένας ενιαίος αριθμός σε όλα τα κράτη μέλη που συμπληρώνει, χωρίς να τους καταργεί, τους εθνικούς αριθμούς όπως το 100 ή το 166 για αστυνομία, ασθενοφόρο και κάθε άλλη επείγουσα ανάγκη..

Στην ολομέλεια του Ιουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα, θα παρουσιασθεί η έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ (Σοσιαλιστές) Συλβάνας Ράπτη, για το βαθμό λειτουργίας του 112, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και το πάντοτε ακανθώδες θέμα της επαρκούς χρηματοδότησής του. Εξετάζονται επίσης οι λεπτομέρειες της χρήσης του, όπως ο χρόνος αναμονής στις κλήσεις, οι γλώσσες στις οποίες είναι προσβάσιμο σε κάθε χώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός εκείνου που καλεί και άλλα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ήδη το 112 έχει σώσει ζωές αλλά επισημαίνεται και ότι ακόμα δεν έχει μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Όπως σημειώνει η ίδια η κ. Ράπτη, είναι κρίσιμο αυτό να γίνει πραγματικότητα διαφορετικά το 112 απλώς δεν θα μπορέσει να ωφελήσει όσο θα μπορούσε.

Μεταξύ άλλων συστήνεται έτσι και η χρήση μετάφρασης για να διευκολυνθεί η χρήση του από όλους παντού και τονίζεται η ανάγκη εγγυημένης πρόσβασης στη χρήση του από άτομα με αναπηρία.

Η σωματική άσκηση βελτιώνει και τους βαθμούς των μαθητών

Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες που υποστήριζαν ότι "νους υγιής εν σώματι υγιεί".

Οι μαθητές και φοιτητές που ασκούνται σωματικά σε τακτική βάση, δεν βελτιώνουν μόνο την φυσική υγεία τους, αλλά και τη νοητική, καθώς τείνουν να παίρνουν καλύτερους βαθμούς στις εξετάσεις σε σχέση με τους αγύμναστους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες) υπό τον δρα Γουίλιαμ ΜακΚάρθι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής "The Journal of Pediatrics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές κάλεσαν γονείς και καθηγητές να λάβουν υπόψη τους τη θετική επίδραση της φυσικής άσκησης στις σχολικές επιδόσεις των μαθητών. Όπως είπαν, "για άριστη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι καλό ο μαθητής να κάνει αεροβική άσκηση και να έχει υγιή σωματότυπο".

Οι αμερικανοί επιστήμονες σύγκριναν στοιχεία για τη σωματική κατάσταση και το βάρος χιλιάδων μαθητών σε σχέση με τις επιδόσεις τους σε διαγωνίσματα μαθηματικών και γλώσσας. Διαπίστωσαν ότι όσοι μαθητές είχαν ανώτερη φυσική κατάσταση και κανονικό βάρος, πέτυχαν βαθμούς πάνω από το μέσο όρο. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σημείωσαν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ. Οι ερευνητές φρόντισαν να απομονώσουν άλλους παράγοντες, όπως το εισόδημα των γονιών, το φύλο, την εθνικότητα κ.α.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και οι μελλοντικές μελέτες (που, όπως είπαν, είναι ανάγκη να γίνουν) επιβεβαιώσουν τη συσχέτιση ανάμεσα στη φυσική και τη νοητική υγεία, τότε το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να επενδύσει σοβαρά στην αναβάθμιση της σωματικής εκπαίδευσης των μαθητών, ώστε, πέρα από την υγεία, να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ακτινοβολία του κινητού καταστρέφει τα παιδιά!

Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη προειδοποίηση για τους κινδύνους από τη συνεχή χρήση του κινητού τηλεφώνου η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επανέρχεται, αναφερόμενη ειδικά στα μικρά παιδιά και στο τι σημαίνει για την υγεία τους να μιλούν από το κινητό.

Σύμφωνα με έρευνες, στις οποίες βασίστηκε η ΠΟΥ, τα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες συγκριτικά με τους ενηλίκους να εμφανίσουν καρκίνο εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο παιδικός εγκέφαλος απορροφά διπλάσιες ποσότητες ακτινοβολίας.

Οπως αναφέρει στα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ο καθηγητής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Ρόμπερτ Μπαν, ο εγκέφαλος δέχεται υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων όταν κρατάμε το κινητό κοντά στο αφτί. «Οταν το χρησιμοποιείται από παιδιά, παρατηρείται διπλάσια εναπόθεση ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων στον εγκέφαλό τους και δεκαπλάσια στον μυελό των οστών του κρανίου τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτς, ο οποίος συνιστά να μένουν μακριά από κινητά τηλέφωνα τα παιδιά.

«Η χρήση εξοπλισμού hands-free μειώνει την έκθεση του εγκεφάλου στην ακτινοβολία, αλλά μπορεί να την αυξάνει σε άλλα μέρη του σώματος» εξηγεί. Ηδη στη Γαλλία έχουν απαγορευτεί οι διαφημίσεις κινητών τηλεφώνων προκειμένου να περιοριστεί η χρήση τους από παιδιά.

Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφορικά με τα κινητά κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτά είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» κατατάσσοντάς τα στη μεσαία θέση της κλίμακας δραστηριοτήτων που προκαλούν καρκίνο, κάτω από το κάπνισμα και τα σολάριουμ και πάνω από τον μόλυβδο και την ουσία DDT που υπάρχει στα εντομοκτόνα, για τα οποία υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες.

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν ύστερα από τη μελέτη είκοσι ενός αξιόπιστων επιστημονικών ερευνών που πραγματοποιηθήκαν σε δεκατέσσερις χώρες. Η ΠΟΥ ωστόσο επισημαίνει την ανάγκη διεξαγωγής περισσότερων ερευνών αναφορικά με τους κινδύνους που κρύβει η χρήση κινητών τηλεφώνων για την υγεία μας προκειμένου η επιστημονική κοινότητα να μπορέσει να εξαγάγει σαφέστερα συμπεράσματα.Espressonews.gr

Γιατί πρέπει να ψηφίσουν όλοι οι έμποροι

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία γενική συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου. Τότε μαζί με την πρόσκληση είχε αποσταλεί στα μέλη και μια επιστολή όπου συνοψιζόντουσαν ορισμένες σκέψεις γιατί κρίνονταν απαραίτητη η συμμετοχή όλων. Και τότε είχε προηγηθεί μια μεγάλη κινητοποίηση που είχε συσπειρώσει το σύνολο των εμπόρων με μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων που ξεπέρασε το 95%. Μια κίνηση που έδειχνε πως όταν θέλουμε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Δυστυχώς στη συνέλευση ήρθαν πολύ λίγοι αν και η πρόσκληση συνοδευόταν από την παράκληση «..Συνάδελφοι αν δεν πολεμήσουμε όλοι μαζί δεν πρόκειται να αφήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά μας. Αν δεν τους αντιπαραθέσουμε την αριθμητική υπεροχή μας, δεν πρόκειται να μας υπολογίσουν. Αν δε μας δουν όλους μαζί, δε θα συνειδητοποιήσουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τους παχυλούς μισθούς τους, τα προνόμια και τα οφίτσιά τους….», λόγια που 3 μήνες αργότερα παραμένουν ιδιαίτερα επίκαιρα!

Σήμερα έχοντας στην πλάτη μας ένα επιπλέον, πιο επώδυνο μνημόνιο, με την ύφεση να έχει φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ ακόμα και για αφρικανική χώρα, την υποκατανάλωση να φτάνει στα όρια της μη κατανάλωσης και την κυβέρνηση να νομοθετεί καινούριους φόρους, νομίζω ότι επιβάλλεται να δείξουμε και πάλι τη δύναμή μας. Κατά την τελευταία κινητοποίησή μας δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας ζήτησαν ακόμα πιο δραστικά μέτρα (άρνηση καταβολής ΦΠΑ, ΟΑΕΕ, κλεισίματα εθνικών οδών, εφοριών και άλλα πραγματικά ενδιαφέροντα), ποιος όμως γνωρίζει ότι κι όταν ακόμα προτείνουμε τέτοιες κινητοποιήσεις στα τριτοβάθμια όργανα απλά μας λένε ότι δε γίνονται!

Δυστυχώς ακόμα και στο συνδικαλισμό (μάλλον πρωτίστως εκεί) η φωνή σου μετράει από τους πόσους έχεις μαζί σου! Σε αυτές τις δύσκολες εποχές λοιπόν χρειάζεται και πρέπει να έχουμε ένα σύλλογο δυνατό. Είναι κρίμα στις εκλογές να ψηφίζουν 188 άτομα όταν μπορούν αν ψηφίσουν 300! Αυτό σημαίνει περισσότερους εκπροσώπους στην Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση σε συνεργασία με τους άλλους εμπορικούς συλλόγους δυνατή φωνή στην ΕΣΕΕ.

Μόνο με τη συμμετοχή μπορούμε να φέρουμε προγράμματα στο σύλλογο και τα μέλη μας, αλλά και να πιέσουμε τοπικούς και άλλους άρχοντες να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα των εμπόρων και να τα λύσουν.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δύναμη μας που είναι η συμμετοχή στα κοινά.
Πολλές φωνές είναι καλύτερες από τις 11 φωνές του συμβουλίου.
Στηρίξτε και ελέγξτε το συμβούλιο του συλλόγου με την ψήφο σας.
Ελάτε όλοι σήμερα στα γραφεία του συλλόγου Όθωνος 3 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και ψηφίστε για το καλό του συλλόγου που είναι και για το δικό σας συμφέρον. Σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά η συμμετοχή.

Κυριάκος Καραγιάννης
Πρώην Ειδικός γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας

Πέρασε το μεσοπρόθεσμο με την συναίνεση των πολιτών!!



 

Έρχεται το «δεύτερο κύμα» μετατάξεων στις αιρετές περιφέρειες

4.000 υπάλληλοι των σημερινών αποκεντρωμένων διοικήσεων (τέως κρατικών) πρόκειται να μεταταγούν το αμέσως προσεχές διάστημα στις αιρετές περιφέρειες, καθώς μέχρι τις 5 Ιουλίου οι περιφερειάρχες θα πρέπει να εκδώσουν τις πράξεις κατάταξης των υπαλλήλων, που μετατάσσονται σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, εξαιτίας της εκχώρησης και νέων αρμοδιοτήτων στις αιρετές περιφέρειες, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Πρόκειται για τις αρμοδιότητες προγραμματισμού και ανάπτυξης, διαχείρισης υδάτων, καθώς και μελετών, κατασκευής και συντήρησης οδών, συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λιμενικών έργων, οι οποίες περνούν στα χέρια των 13 αιρετών περιφερειών από μεθαύριο.
http://www.aftodioikisi.gr

Υπάρχει τεχνικό πρόβλημα με τον Blogger με αποτέλεσμα την αδυναμία αναρτήσεων και φωτογραφιών.

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές στα πανεπιστήμια

Στο αυριανό, άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αναμένεται να παρουσιάσει το νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ενόψει και της συζήτησής του στη σύνοδο των πρυτάνεων, την Παρασκευή και το Σάββατο στο Βόλο. Στη σύνοδο θα γίνουν οι τελικές «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή. Ήδη, οι πρυτάνεις ακονίζουν τα ξίφη τους. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρυτάνεις των τριών αρχαιοτέρων πανεπιστημίων (Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλος και ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος) κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για «συντονισμένη προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία ότι έχει διαμορφωθεί ήδη το νομοθετικό πλαίσιο».
Μάλιστα, επιτίθενται και στα ΜΜΕ σημειώνοντας ότι σε «σειρά οργανωμένων δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων προτείνονται μέτρα, με τα οποία υποτίθεται ότι έχουν συμφωνήσει τα πανεπιστήμια ή αν, αντίθετα, συμβεί να μη συμφωνούν, διατυπώνεται ευθέως ή υπαινικτικά η απειλή ότι πρόκειται να υποστούν κυρώσεις.
Τα σημεία
Χθες, η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου στο ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, εισπράττοντας τη θετική ανταπόκριση των περισσότερων βουλευτών. Κριτική ασκήθηκε, πάντως, για τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, αλλά και για τη δυνατότητα χορήγησης πτυχίου σε τρία χρόνια (δηλ. με συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων) αντί 4 ετών σήμερα (εκτός πολυτεχνικών και γεωπονικών σπουδών που απαιτούν φοίτηση 5 ετών, καθώς και ιατρικών που απαιτούν 6 έτη). Ο βουλευτής Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τριετή προπτυχιακό τίτλο στα πανεπιστήμια.
Η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα στέγασης των φοιτητών του ΑΠΘ. Η τοποθέτηση της κ. Καϊλή προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Παιδείας η οποία φέρεται να διερωτήθηκε πώς γίνεται ο πρύτανης του ΑΠΘ να έχει εξαγγείλει πρόγραμμα στέγασης των αστέγων στη συμπρωτεύουσα και να μην έχει λάβει μέτρα για τους φοιτητές. Ο βουλευτής Ιωαννίνων, Μιχάλης Παντούλας τόνισε την ανάγκη αλλαγών στα πανεπιστήμια ιδιαίτερα σ΄ αυτήν την εποχή, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα ότι «εάν δεν αντιδράσουν οι καθηγητές, σημαίνει ότι δεν ξεβολέψαμε κανέναν?».
Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Θεσμοθετείται Συμβούλιο, την πλειοψηφία του οποίου θα έχουν καθηγητές του ιδρύματος (θα εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ) και εκπρόσωπος φοιτητή (θα εκλέγεται από το φοιτητικό σύλλογο της σχολής), οι οποίοι και θα επιλέγουν τα εξωτερικά του μέλη, άτομα που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται δημόσια προκήρυξη και η τελική επιλογή θα γίνεται από το Συμβούλιο. Ριζικές αλλαγές δρομολογούνται και στον τομέα της χρηματοδότησης. Τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτούνται από την πολιτεία βάσει προγραμματικών συμφωνιών. Μέρος της χρηματοδότησης (περίπου 5%) θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα κατανέμεται με βάση δείκτες, όπως αριθμός αποφοίτων, αριθμός αλλοδαπών φοιτητών, βραβεία.
Χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στα μαθήματα γενικής παιδείας είχαν οι φετινοί υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α΄), που διεκδικούν το 20% των θέσεων στα ΤΕΙ (6.504 θέσεις).
Στη Νεοελληνική Γλώσσα εξετάστηκαν 17.634 υποψήφιοι, από τους οποίους πάνω από 10 βαθμολογήθηκαν οι 3.927 (22,26% έναντι 31,55% πέρυσι). Στα Μαθηματικά, από τους 17.386 διαγωνιζόμενους, πάνω από τη βάση έγραψαν οι 4.211 (29,97% από 30,77% πέρυσι).
Προτάσεις στο τραπέζι
Aλλαγή του τρόπου διοίκησης των πανεπιστημίων.
Θεσμοθετείται Συμβούλιο, την πλειοψηφία του οποίου θα έχουν καθηγητές του ιδρύματος και εκπρόσωπος φοιτητών.
Το Συμβούλιο θα επιλέγει μέλη εκτός Ιδρύματος, άτομα που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό, κοινωνικό βίο.
Για τη θέση του πρύτανη θα γίνεται δημόσια προκήρυξη.
Tα AEI θα χρηματοδοτούνται από την πολιτεία βάσει προγραμματικών συμφωνιών.
Mέρος της χρηματοδότησης (περίπου 5%) θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και θα κατανέμεται με βάση δείκτες, όπως αριθμός αποφοίτων, αριθμός αλλοδαπών φοιτητών, βραβεία κ.ά.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για δυνατότητα χορήγησης πτυχίων σε τρία χρόνια.
Της Χαράς Καλημέρη
http://www.imerisia.gr

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Για να σωθεί το Δημόσιο εξοντώνουν την αγορά....

Επικρατεί στη χώρα μια απαράδεκτη παρεξήγηση. Γίνονται τα πάντα προκειμένου να μην χρεοκοπήσει το κράτος. Και στον σκοπό αυτό θυσιάζεται η κοινωνία. Σε οικονομικό αδιέξοδο η χώρα έφτασε με ευθύνη του δημόσιου τομέα. Αυτός έφαγε ουσιαστικά τα λεφτά. Και υπερδιογκώθηκε βασανίζοντας ουσιαστικά τους πολίτες με νέους φορείς, εγκρίσεις, άδειες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κανονισμούς. Για να δικαιολογήσει κυρίως την ύπαρξη, τον όγκο και τα έξοδά του.

Μπροστά στην προοπτική της χρεοκοπίας τώρα επιβαρύνεται δυσβάστακτα ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας. Για να μην χρεοκοπήσει το κράτος. Που μας οδήγησε με το μέγεθος και τις πράξεις του στο χείλος του γκρεμού. Εν τούτοις όλα σχεδόν τα κόμματα ομονοούν πως το Δημόσιο δεν πρέπει να πειραχτεί στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας. Παρά τις συστάσεις των δανειστών μας για δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οι πολιτικές αρχές επιμένουν σε μέτρα αύξησης των εσόδων. Που καταλήγουν βέβαια σε εξοντωτικές φορολογικές επιδρομές.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ολη η προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας εστιάζεται την ανάγκη αποφυγής του ενδεχομένου αδυναμίας του κράτους να πληρώσει κατά κύριο λόγο μισθούς. Στον δημόσιο τομέα βέβαια. Γιατί παντού αλλού οι αμοιβές καταβάλλονται από ιδιωτικές πηγές. Εξοντώνεται λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας οδηγούμενος σε αδυναμία να εκπληρώσει στόχους και υποχρεώσεις. Με αποτέλεσμα εκτεταμένη ιδιωτική χρεοκοπία και αυξανόμενες απολύσεις. Κανένας όμως δεν αποφασίζει να αρχίσει νε περικόπτει δαπάνες στο δημόσιο. Που είναι και ο υπεύθυνος της κρίσης αλλά και ο ουσιαστικά ωφελούμενος από τις θυσίες.

Το σύνηθες επιχείρημα για την άρνηση περικοπών στο κράτος είναι η ενδεχόμενη ανεργία. Μα αυτοί που συνέχεια απολύονται στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι άνεργοι; Γιατί αυτών των ανθρώπων τις δυσκολίες τις ξεπερνάμε; Και είμαστε έτοιμοι να τους θυσιάσουμε στο όνομα της διάσωσης της κρατικής γραφειοκρατίας; Για κάθε θέση εργασίας που διασώζεται στο δημόσιο θυσιάζονται δύο στον ιδιωτικό τομέα! Αυτό που συμβαίνει είναι σε κάποιο βαθμό παράλογο. Για να αποφύγουμε την χρεοκοπία του κράτους (που συμβολίζεται με την αδυναμία πληρωμής μισθών) εξοντώνουμε με την βαριά φορολογία τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Αρνούμενοι παράλληλα να επιβάλουμε μεγάλες περικοπές στο κράτος – από κατάργηση υπηρεσιών και φορέων μέχρι απολύσεις.  

Περίπου 4 δις στοχεύουν να εξασφαλίσουν φορολογώντας τους ιδιώτες. Και μόνο 400 εκ. από περικοπές στο κράτος!!

Πασχίζουμε λοιπόν να σώσουμε το κράτος εξοντώνοντας την αγορά.  

Δεν είναι λογικότερο, για την διάσωσή του, το ίδιο το κράτος να υποστεί και τις μεγαλύτερες θυσίες; Το κράτος όμως έχει σύμμαχο σ’ αυτή την πάλη την πολιτική τάξη. Που έχει πλημμυρίσει τον δημόσιο τομέα με στρατούς κομματικών στελεχών. Κάθε περικοπή λοιπόν φορέων και προσωπικού έχει άμεσο πολιτικό κόστος. Που καμία πολιτική παράταξη δεν είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό και το δημόσιο εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο.

Με την φορολογική επιδρομή μάλιστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση (και που κάποιοι μάλιστα ανίδεοι αποκαλούν «νεοφιλελεύθερη») από πουθενά δεν προκύπτει πως θα εξασφαλισθεί η διάσωση της οικονομίας. Η χρεοκοπία με βάση την λογική αυτή είναι αδύνατον να αποτραπεί. Με την ιδιωτική οικονομία όμως να έχει εν τω μεταξύ συνθλιβεί. Και με το μέγεθος του κράτους ανέπαφο. Αν πρόκειται να φθάσουμε λοιπόν στην κατάρρευση, γιατί να μην οδηγηθούμε εκεί με την ιδιωτική οικονομία ισχυρότερη και το κράτος ψαλιδισμένο; Εκεί νομίζω πως βρίσκεται η ουσία των προβλημάτων μας αλλά και οι δυνατότητες μας για μελλοντική ανάκαμψη.

Αν η προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας στοχεύει να αποτρέψει απλά την στάση πληρωμών του κράτους και να διαλύσει την κοινωνία και την ιδιωτική οικονομία δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πρέπει να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Η λύση είναι απλή και στηρίζεται στην λογική. Κατάργηση των επικείμενων φορολογικών επιβαρύνσεων και αντικατάσταση των ποσών που, κατ’ εκτίμηση, επρόκειτο να εισπραχθούν με δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό και οι δανειστές μας θα είναι ικανοποιημένοι και η χρεοκοπία θα αποφευχθεί. Διαφορετικά, ανάμεσα στην χρεοκοπία του κράτους και στην χρεοκοπία της κοινωνίας, προτιμότερη είναι η πρώτη.

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Τα social media και ποιος κερδίζει από αυτά

Οι κοινωνικές σελίδες στο Διαδίκτυο έχουν γνωρίσει πρόσφατα μια πλατιά δημοσιότητα, μιας και παίζουν ενεργό ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις. Προχθές οι διαμαρτυρίες της τυνησιακής και αιγυπτιακής νεολαίας, χθες οι «αγανακτισμένοι» στην Μαδρίτη, σήμερα οι ανάλογοι της Πλατείας Συντάγματος, χρησιμοποιούν ιδίως το Facebook αλλά και το Τwitter σαν χώρους ανταλλαγής πληροφοριών.Ένας τρίτος χώρος παίζει εξίσου ουσιαστικό ρόλο κυρίως στην διάδοση εικόνων, το YouTube, το οποίο επιχειρησιακά ανήκει στην Google.Σε πρώτη ματιά και οι τρεις αυτοί χώροι φαίνονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, αλλά είμαστε πράγματι τόσο αφελείς να πιστεύουμε ότι μια εταιρία προσφέρει αφιλοκερδώς στρατιές υπολογιστών και «σκληρής» μνήμης, καθώς επίσης και το ανάλογο λογισμικό για να αποθηκεύουμε και να ψάχνουμε ό,τι σκαρφιστεί η φαντασία μας;

Φυσικά και όχι!

Η Google, για παράδειγμα, το 2010 είχε τζίρο 29,3 δισ. δολάρια, ενώ η Facebook «μόνο» 2 δισ. δολάρια. Έσοδα που προέρχονται φυσικά από έξυπνα τοποθετημένες διαφημίσεις η από άλλης μορφής εμπορευματοποίηση της διαδικτυακής κίνησης.

Αυτά τα πράγματι εντυπωσιακά νούμερα ταιριάζουν με μιαν άλλη σημαδιακή εξέλιξη: το 2010 τα έσοδα από διαφημίσεις στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ υπερέβησαν τα 25 δισ. δολάρια και ήταν αισθητά ανώτερα από τα περίπου 20 δισ. δολάρια διαφημίσεων που συγκέντρωσαν τα έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενδιαφέρον όμως είναι να συγκρίνει κανείς τα έσοδα στο Διαδίκτυο (περίπου 15% των συνολικών εσόδων από διαφημίσεις στις ΗΠΑ) με το γεγονός ότι το 31% του χρόνου που αφιέρωσε ο μέσος Αμερικανός στα ΜΜΕ ήταν αφιερωμένος στο ιντερνετικό σερφάρισμα. Μαντέψατε σωστά, οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο θεωρούνται «φθηνιάρικες»!

Ο Κρις Αντερσον, επικεφαλής της TED Conferences (πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική συνδιάσκεψη στην οποία μετέχουν στελέχη από καινοτόμες εταιρείες των κλάδων της υψηλής τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του design) μάζεψε στοιχεία από εταιρείες ερευνών όπως οι Nielsen, Forrester Research και Yankee Group και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα έντυπα μέσα εισπράττουν ένα δολάριο ανά ώρα κατανάλωσης ΜΜΕ, η τηλεόραση εισπράττει 0,25 δολάρια και το Διαδίκτυο μόλις 0,10 δολάρια!

Γιατί άραγε αυτές οι τεράστιες διαφορές; Η εξήγηση βρίσκεται στην ίδια την φύση του Διαδικτύου. Προσφέρει καταρχάς «άπειρες» δυνατότητες τοποθέτησης διαφημιστικών καταχωρήσεων οπότε, σύμφωνα με τον νόμο προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές συμπιέζονται.

Κατά δεύτερο εξίσου σημαντικό λόγο, μια διαφήμιση αντιφάσκει με την αίσθηση του χρήστη, ότι έχει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων στην διαδικτυακή του περιήγηση. Επειδή από μόνος του δεν κλικάρει τις διαφημίσεις, αυτές «ανοίγουν» συχνά από μόνες τους! Αυτό ίσως εξοργίζει πολλούς ανάμεσα μας, αλλά θεωρείται από τους διαφημιστές μια δίκαιη ρύθμιση σε ένα χώρο όπου βασιλεύει το «δωρεάν»!

Μπορεί η σημερινή κατάσταση να φαίνεται προβληματική, δείχνει όμως και ποιο περιθώριο κέρδους υπάρχει αν εξελιχθούν βελτιωμένες μορφές διαφήμισης.
Εδώ και χρόνια αυτό είναι το κεντρικό θέμα της εξέλιξης του λογισμικού της Google. Παρακολουθώντας τις διαδικτυακές κινήσεις του χρήστη διαμορφώνεται το καταναλωτικό του προφίλ και κατ΄αυτόν τον τρόπο μπορούν να τοποθετηθούν επιλεγμένες διαφημίσεις που θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Μόνο που στην προσπάθεια τους αυτή οι ειδικοί «ξέχασαν» να ρωτήσουν εμάς, τους καταναλωτές, αν συμφωνούμε σε αυτού του είδους την διαδικτυακή κατασκοπεία! Πρόκειται για μια νομικά μετέωρη κατάσταση, την οποία τόσο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission) όσο και το Κογκρέσο θεωρούν απαράδεκτη, γι' αυτό και πιέζουν τους διαδικτυακούς τόπους να την αλλάξουν. Απειλείται όμως έτσι το ίδιο το θεμέλιο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ιντερνετικής κοινωνικής δικτύωσης.

Η κοινωνική «τρόικα»

Η Facebook είναι νεότερη από την Google και χρειάζεται φυσικά περισσότερο χρόνο για να φθάσει σε ανάλογη κερδοφορία. Υπολογίζεται ότι σήμερα η Facebook κερδίζει γύρω στα 3 δολάρια ανά χρήστη ετησίως - διαθέτει όμως περί τα... 600 εκ. χρήστες παγκοσμίως!.

Η Google κερδίζει γύρω στα 25 δολάρια ανά χρήστη ετησίως.
Πέρα από τον εντυπωσιακό αριθμό χρηστών, στην περίπτωση του Facebook έχουμε το πλεονέκτημα ότι το προφίλ των χρηστών το προσφέρουν «στο πιάτο» τα ίδια τα μέλη της κοινότητας, που φιλότιμα καταχωρούν τις προτιμήσεις τους, καταγράφουν τα σπορ και τις ταινίες που τους αρέσουν, αποκαλύπτουν τους αγαπημένους τόπους διακοπών και τα χόμπι τους κλπ.

Πρόκειται για έναν πληροφοριακό θησαυρό ανυπολόγιστης αξίας, που χρειάζεται όμως ακόμη το κατάλληλο λογισμικό για να αξιοποιηθεί. Εκτός και αν ο νομοθέτης (το Κογκρέσο εν προκειμένω) ψηφίσει έναν «σύρτη» ιδιωτικών δεδομένων, οπότε το όλο επιχειρησιακό μοντέλο αυτής της εταιρίας κινδυνεύει να καταρρεύσει!
Η τρίτη της παρέας, Twitter, έχει πραγματικά τον πιο δύσκολο στόχο, μιας και κανείς διαφημιστής δεν μπορεί να φαντασθεί κάποιον τρόπο για να εισχωρήσει διαφημιστική προπαγάνδα σε μικρομηνύματα! Όπως χαρακτηριστικά λεει ο Πίτερ Χίρσμπεργκ, διευθυντής της διαφημιστικής εταιρίας Reimagine Group, «αν την ώρα που «κελαηδάω» (tweet σημαίνει κελάηδημα) με διακόψει κάποιος με διαφημιστικό μήνυμα, πρέπει να μου προσφέρει κάτι συγκεκριμένο, αλλιώς θα τον μισήσω»!

Έλα όμως που ένα μεγάλο μέρος της διαφημιστικής δραστηριότητας ασχολείται με το brand making δηλαδή την δημιουργία καλής εικόνας μιας συγκεκριμένης εταιρείας στον καταναλωτή...

Μήπως όμως «ξεχάσαμε» κάποιον άλλο διαδικτυακό παίκτη; Αναφερόμαστε στην Apple και στο μαγικό κόσμο των iPhone και iPad με τις αμέτρητες «εφαρμογές» (Apps). Στις Apps, που στις περισσότερες περιπτώσεις προσφέρονται δωρεάν ή με ελάχιστο αντίτιμο, διακρίνουν οι ειδικοί ένα ιδιαιτέρως προσοδοφόρο διαφημιστικό «μονοπάτι». Θα είναι άραγε πάλι ο Στιβ Τζομπς αυτός που θα γελάσει τελευταίος κόβοντας το πιο χοντρό κομμάτι από την ιντερνετική διαφημιστική πίτα;

* Ο κ. Αλκης Παρασκευόπουλος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Βερολίνο

Στάση πληρωμών Δήμων προς προμηθευτές

Παύση πληρωμών προς τους προμηθευτές και τους εργολάβους έχουν στην ουσία κηρύξει δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα, καθώς ενώ οδεύουμε στο β΄ εξάμηνο του 2011 ακόμη δεν έχουν καταβληθεί παρά ελάχιστα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή, χρήματα που κατευθύνονται σε επενδυτικές δαπάνες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η σχετική ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας (Ανάπτυξης) και Οικονομικών που προβλέπει κατανομή 600 εκατ. ευρώ για τη ΣΑΤΑ του 2011 υπεγράφη στις 2 Μαίου 2011. Ωστόσο, το ποσό ή μέρος του δεν εκταμιεύθηκε ποτέ καθώς το υπουργείο Οικονομίας που έπρεπε να το καταβάλει δήλωνε αδυναμία!
Το πρόβλημα έχει διογκωθεί, καθώς ούτε το 2010 δόθηκε η τελευταία από τις τέσσερις δόσεις με αποτέλεσμα οι δήμοι να έχουν να πάρουν τέτοιου είδους κονδύλια από την προεκλογική περίοδο, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2010. Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κάθε είδους προμηθευτές ή εργολάβους στους οποίους όχι μόνο οφείλουν χρήματα από πέρυσι αλλά οι συγκεκριμένοι χρεωστικοί λογαριασμοί συνεχώς φουσκώνουν, καθώς υπάρχουν δαπάνες ανελαστικές.
Παχατουρίδης: Κρυβόμαστε από τους προμηθευτές
Κι αυτό γιατί πρόκειται για χρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι δήμοι μεταξύ άλλων για επισκευές σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, έργα οδοποιίας (κατασκευή ή επισκευή δρόμων), αποκαταστάσεις καταστροφών, δημιουργία ή επισκευή κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, παιδικές χαρές), πυροπροστασία (καθαρισμός δασών και περιαστικών χώρων πρασίνου) αλλά και για προμήθειες για τους παιδικούς σταθμούς (τρόφιμα κλπ).
«Για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια που είμαι στην αυτοδιοίκηση δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ αν και τελειώνει το πρώτο εξάμηνο, ενώ δεν πήραμε και την τελευταία δόση του 2010», λέει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Και προσθέτει με έμφαση: «Κρυβόμαστε από τους προμηθευτές και τους εργολάβους. Στο τέλος θα πάμε φυλακή. Αν δεν είναι αυτό παύση πληρωμών, τότε τι είναι;»
Υπ. Ανάπτυξης: Τα 600 (εκατ. ευρώ) να γίνουν 400
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τον καθαρισμό των δασών ή των περιαστικών χώρων πρασίνου, καθώς ακόμη οφείλουν χρήματα από πέρυσι. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναγκάστηκε την Παρασκευή πριν ακόμη δημοσιευθεί το Π.Δ. για τη σύσταση του υπουργείου να δώσει στους δήμους 23 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 600 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ. Παράλληλα πολλοί δήμοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ξεκινήσουν τις επισκευές των σχολικών κτιρίων για το σχολικό έτος 2011-2012 αλλά να μην βρίσκουν διαθέσιμους εργολάβους, καθώς ήδη τους οφείλουν χρήματα από πέρυσι. Όσο για την κατάσταση σε παιδικές χαρές, δρόμους με λακκούβες κλπ, σε πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές και μάλιστα μικρών παιδιών.
Όμως, η «υπόθεση ΣΑΤΑ» δεν σταματά εδώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr ήδη υπάρχουν εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομίας τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει η ΚΥΑ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου να μειωθούν σε 400 με 430 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά τη γνωστή υπουργική ρήση «δεν θα υπάρχει σάλιο»....
http://www.aftodioikisi.gr

Οι φοίνικες στην περιοχή Τσαλτάκη μνημείο εγκατάλειψης και αποτυχημένων επιλογών

Απαντώντας στην ακόλουθη ερώτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, ο Κος Δήμαρχος απάντησε πως ο κάθε φοίνικας κόστισε 3.000 ευρώ (από κοινοτικά προγράμματα) ενώ απέφυγε να δεσμευθεί για την πιθανή απομάκρυνση-αντικατάστασή τους.
Πάγια θέση μας είναι πως κάθε ευρώ που ξοδεύεται στην Λαμία θα πρέπει να αποδίδει το πολλαπλάσιο στον δημότη και όχι να γίνονται έργα βιτρίνας τα οποία να παρατιόνται στην τύχη τους, θυμίζοντας καθημερινά τις αποτυχημένες επιλογές και ενέργειες κάθε λογής ''υπεύθυνων'' της Δημοτικής Αρχής.

Ερώτηση για τους ξερούς φοίνικες σε δημοτικό πάρκο της περιοχής Τσαλτάκη

Σε δημοτικό πάρκο στην περιοχή Τσαλτάκη – Μαρινόπουλου έχει φυτέψει ο Δήμος, πριν περίπου έξι χρόνια, αρκετούς φοίνικες. Η εικόνα όμως που παρουσιάζουν σήμερα είναι απογοητευτική. Όλοι σχεδόν έχουν ξεραθεί. Το πιο πιθανό είναι να έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι. Αυτό, σύμφωνα με γραπτές πληροφορίες στο διαδίκτυο, ήρθε στη χώρα μας με την εισαγωγή φοινίκων, χωρίς πιστοποιητικά, που έκαναν εργολάβοι το 2004 για την Ολυμπιάδα.Από τότε έχει εξαπλωθεί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στους φοίνικες σε πολλές περιοχές, που εκτός από την περιβαλλοντική διάσταση, έχει και οικονομική, αφού πρόκειται για ακριβά δέντρα.

Θέλουμε να μας πληροφορήσετε:
-Πόσο ήταν το κόστος προμήθειας και φύτευσης των φοινίκων
-Αν έχει απασχολήσει τις υπηρεσίες του Δήμου η σημερινή τους εικόνα
-Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για την οργανωμένη απομάκρυνση αυτών των δέντρων

1.728.365 ευρώ στον Δήμο Λαμιέων για προνοιακά επιδόματα

Με το ποσό των 1.728.365,74 ευρώ επιχορηγείται ο Δήμος Λαμιέων από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω των ΚΑΠ, αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους αυτών για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο έτους 2011.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τον αναλυτικό πίνακα .

Μεσοπρόθεσμο:Τι φέρνει στην αυτοδιοίκηση

Αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων που φτάνει τα 1,3 δις μέχρι το 2015 προβλέπει για την Αυτοδιοίκηση το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συζητείται και αναμένεται να ψηφισθεί (;) από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου στο σκέλος των δαπανών στόχος είναι να μειωθούν κατά 755 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015 με την «επαν-αξιολόγησή» τους, κυρίως σε ότι αφορά τα έξοδα για μισθούς που μόνο για φέτος πρέπει να περικοπούν κατά 219 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 το ύψος των περικοπών πρέπει να φτάσει τα 476 εκατ. ευρώ. Μεγάλη μείωση που αγγίζει τα 829 εκατ. ευρώ προβλέπεται για το 2015 και για το κονδύλι που αφορά τα «Λοιπά έξοδα».

Παράλληλα στο σκέλος των εσόδων η αύξηση που προβλέπεται φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ με το μεγάλο μέρος να προέρχεται από τέλη, διόδια και την εκμετάλλευση της περιουσίας (500 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από τη προβλεπόμενη φορολογική συμμόρφωση μετά τη θέσπιση φορολογικής ενημερότητας για δημοτικούς φόρους.

Παράλληλα στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται ότι το ποσό των ΚΑΠ των δήμων και περιφερειών που εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ' έτος το ποσό των 5,2 δις. ευρώ

Σχέδιο νόμου «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»


5.2 Τοπική αυτοδιοίκηση
Η αναμόρφωση του κράτους μέσω της ενίσχυσης της αποκέντρωσης, καθώς και η επανίδρυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος. Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», μεταφέρθηκαν σημαντικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση.

Οι στατιστικές του προγράμματος «Καλλικράτης» είναι οι εξής:

-1.034 OTA (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) α΄βαθμού συγχωνεύτηκαν σε μόνο 325 δήμους.
-76 νομοί και επαρχίες συγχωνεύτηκαν σε 13 Περιφέρειες με αιρετή διοίκηση. Επιπλέον, οι 13 Περιφέρειες περιορίστηκαν σε 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
-Τα σχεδόν 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων συγχωνεύθηκαν σε λιγότερα από 1.500.
-Οι αμειβόμενες θέσεις των αιρετών αξιωματούχων περιορίστηκαν σε 16.657 από 30.795.
-Τα περίπου 60.000 διοικητικά μέλη των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού περιορίστηκαν σε λιγότερα από 20.000.
-Ο αριθμός των οργανικών θέσεων στις Περιφέρειες περιορίστηκε σε 30.000. -Ταυτόχρονα, ακολουθώντας μια πολιτική εφαρμοσμένη από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού με σύμβαση από τους δήμους και τις νομαρχίες και τις συμβάσεις έργου, σημαντικές εξοικονομήσεις επιτεύχθηκαν, που ήδη ανέρχονται σχεδόν στο 50% των θέσεων, συγκρινόμενες με το 2009. Για το έτος 2011 οι θέσεις αυτές έχουν οριστεί κατ' ανώτατο όριο σε 8.458.

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έχει καθορίσει:

-τον ανεξάρτητο έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού τους, με την ίδρυση μιας Ανεξάρτητης Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
-το λογιστικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεών τους,
-την υποχρέωση να απεικονίζουν τα έσοδα, τις δαπάνες, τα στοιχεία ισοζυγίου, τα στοιχεία καθαρής θέσης, τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού τους σε μια Κεντρική Βάση Δεδομένων που προσφέρει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και να έχουν άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά τους στοιχεία. Για την εξασφάλιση πραγματικά αξιόπιστων προϋπολογισμών, έχει προβλεφθεί και εφαρμόζεται μια διαδικασία υποχρεωτικής επανεξέτασης του προϋπολογισμού στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα έσοδα των 6 πρώτων μηνών είναι χαμηλότερα συγκρινόμενα με αυτά των αρχικών προβλέψεων.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δράσης που υποστηρίζει τους Δήμους και τις Περιφέρειες στοχεύει στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, τη συνεχή αξιολόγηση των Δήμων και των Περιφερειών και τη δημιουργία αυτοδιοικούμενων φορέων με μεγαλύτερη διαφάνεια και πόλους δημιουργίας συνθηκών για την ανάπτυξη.

Το βασικό σενάριο

Παρά τον παραπάνω μετασχηματισμό, στο βασικό σενάριο, το ενοποιημένο ισοζύγιο της τοπικής κυβέρνησης αναμένεται να είναι αρνητικό (έλλειμμα) καθ' όλη την περίοδο 2011-2015, εξαιτίας της ίδιας της διαδικασίας αναδιοργάνωσης καθώς και του ύψους των ανεξόφλητων οφειλών (περίπου 900 εκατ. ευρώ) και του χρέους (περίπου 2 δισ. ευρώ) τα οποία είχαν σωρευτεί πριν την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».

Το Πρόγραμμα ΜΠΔΣ

Οι αποδόσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα προσαρμοσθούν βάσει της επικαιροποίησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής (ΠΟΠ) με στόχο να έχουν οι ΟΤΑ ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Ο δημοσιονομικός στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ΜΠΔΣ ύψους περίπου 1.355 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2012-2015, περιλαμβάνει αυξήσεις στα έσοδα και μειώσεις στα έξοδα:

Επαναξιολόγηση δαπανών ΟΤΑ που στοχεύει σε εξοικονόμηση 755 εκατ. ευρώ.
Παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων από διόδια, τέλη, δικαιώματα, καθώς και εκμετάλλευση της περιουσίας των ΟΤΑ λόγω οικονομιών κλίμακας στα συστήματα είσπραξης εσόδων με τη συγχώνευση των τοπικών διοικήσεων. Η αύξηση εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2012-2015.
Παρεμβάσεις πολιτικής που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων κατά, τουλάχιστον, 100 εκατ. ευρώ έως το 2015 από τη φορολογική συμμόρφωση μετά τη θέσπιση φορολογικής ενημερότητας για δημοτικούς φόρους.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012 - 2015»


Άρθρο 38
Δημοσιονομικές ρυθμίσεις

4.Το συνολικό ποσό των προβλεπόμενων στα άρθρα 259 και 260 του ν. 3852/2010 Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων και Περιφερειών που εγγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ' έτος το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων διακοσίων εκατομμυρίων (5.200.000.000) ευρώ.
aftodioikisi.gr

«Άρρωστη η ελληνική πόλη»

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι ελληνικές πόλεις πάσχουν από διαφόρων ειδών ασθένειες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απουσία ενός ζωτικού κυκλοφορι(α)κού συστήματος: των ποδηλατοδρόμων. Για το μείζον αυτό θέμα, μιλάει ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θάνος Βλαστός, που έχει μελετήσει τη δημιουργία ποδηλατόδρομων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, ενώ αναφέρεται στο ελπιδοφόρο παράδειγμα της Καρδίτσας.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Γιατί οι ελληνικές πόλεις δεν χαμογελούν; Τι θα πρέπει να διεκδικήσει ο Έλληνας πολίτη του 21ου αιώνα, για μια βιώσιμη πόλη;

Η ελληνική πόλη είναι άρρωστη. Η πτώχευση ξεκινάει πρώτα από αυτήν αφού είναι η πηγή της οικονομικής μηχανής. Πρώτη σε όλα. Ρύπανση, θόρυβος, ατυχήματα, παραμορφώσεις του αστικού τοπίου, παχυσαρκία, και για να υπάρχει κάποια ελπίδα τζόγος. Ο δρόμος, ο κατ΄εξοχήν τόπος επικοινωνίας αφαιρέθηκε από τον κάτοικο. Δεν μπορείς να περπατήσεις, να κάνεις ποδήλατο, να ανοίξεις το παράθυρο.

Τμήματα της κοινωνίας έχουν εκτοπιστεί ή εγκλωβιστεί στα διαμερίσματα: είναι οι πιο ευάλωτοι και αυτοί που έχουν τη λιγότερο δυνατή φωνή. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Όλα τα παραπάνω προβλήματα είναι και στοιχήματα για την αυριανή ελληνική πόλη. Ο Έλληνας γνωρίζει πώς είναι η υγιής και πολιτισμένη πόλη. Προς το παρόν παραμένει κολλημένος σε αυτά που ξέρει και που νομίζει ότι έχει βολευτεί. Αρνείται να φανταστεί το διαφορετικό. Στις νεότερες γενιές βρίσκεται η ελπίδα...

Πόσο εφικτό είναι να αφαιρεθεί χώρος από τα ΙΧ για τα ποδήλατα και για περισσότερα πεζοδρόμια, έτσι όπως έχουν δομηθεί οι ελληνικές πόλεις;

Η ελληνική πόλη φτιάχτηκε ανυποψίαστη για το αυτοκίνητο και τώρα δεν το χωράει. Ακριβώς επειδή οι δρόμοι της είναι στενοί πρέπει να στηρίξει τη λειτουργία της σε μέσα και τρόπους μετακίνησης που καταναλώνουν τον λιγότερο χώρο. Το περπάτημα, το ποδήλατο, η δημόσια συγκοινωνία...
Το να αρνούμαστε την πραγματικότητα της ελληνικής πόλης συντηρώντας το μύθο ότι είναι κάτι σαν την αμερικανική, για κουρσάρες, δεν οδηγεί πουθενά. Ας σοβαρευτούμε.

Πώς βλέπετε τις Θεσσαλικές πόλεις; Γιατί δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Καρδίτσας;

Η Καρδίτσα έχει κάποια μοναδικά πλεονεκτήματα. Είναι μικρή, δεν έχει διαμπερείς ροές, η παράδοση του ποδηλάτου είχε παραμείνει ζωντανή. Οι υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορούν να ακολουθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση. Ας υπάρξει άμιλλα για τον πολιτισμό.

Μπορείτε να αναφερθείτε στη δική σας εμπειρία από το παράδειγμα αυτής της πόλης καθώς υπήρξατε ο εμπνευστής και αυτός που έκανε πράξη αυτό τον σχεδιασμό;

Υπήρξαν αντιδράσεις κατά την κατασκευή των ποδηλατόδρομων στην Καρδίτσα. Κάμφθηκαν γιατί ο τότε Δήμαρχος τους έκανε σημαία του, ήταν συνεχώς με τα συνεργεία στο δρόμο και δεν κουραζόταν να εξηγεί στους κατοίκους το πόσο σημαντικό θα ήταν για την πόλη να χτίσει πάνω στην παράδοσή της. Και έτσι η Καρδίτσα απέκτησε ταυτότητα και έγινε σε όλη την Ελλάδα γνωστή.

«Αν ζούσαμε στην Ελβετία, ο ποδηλατόδρομος θα κόστιζε ελάχιστα: θα σχεδιάζαμε απλώς μια λευκή γραμμή και... όλοι θα τον σέβονταν!». Τι εννοείτε με αυτή τη δήλωση; Είναι θέμα και νοοτροπίας των πολιτών για να προχωρήσουν κάποια πράγματα στην ελληνική κοινωνία;

Είναι παράνοια πλούσιες χώρες της Ευρώπης να φτιάχνουν δεκάδες χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων χαράσσοντας άσπρες γραμμές στο οδόστρωμα, σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστα χρήματα και εμείς εδώ να ξοδεύουμε απίστευτα χρήματα και να προχωράμε τα έργα σαν χελώνες επειδή υποχρεωνόμαστε να θωρακίζουμε τους ποδηλατόδρομους γιατί αλλιώτικα κανείς δεν θα τους σεβαστεί.

Ωστόσο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι άλλο. Είναι επείγον να γίνουν πολλά για το ποδήλατο και με τους σημερινούς ρυθμούς και την οικονομική αδυναμία αυτό αποκλείεται. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ακολουθήσουμε και εμείς το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να επιμείνουμε στον τομέα της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των οδηγών. Το ποδήλατο είναι ένα στοίχημα πολιτισμού πού πρέπει να το αναλάβουμε».

Δ. Λάρισας: Μέτρα κατά του παρεμπόριου

Σε καθημερινούς ελέγχους για την αντιμετώπιση του παρεμπόριου προχωράει o Δήμος Λαρισαίων Περιφέρεια Θεσσαλίας, με κλιμάκια ελέγχου που αποτελούνται από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, όπως αποφασίστηκε σε πανθεσσαλική σύσκεψη.
Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων στη σύσκεψη ήταν ότι ο εμπορικός κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω του παράνομου εμπορίου και αυτό είναι πλέον γεγονός.
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να απειλείται την ομαλή λειτουργία της αγοράς και η βιωσιμότητα των νομίμων επιχειρήσεων.

Το διαπιστούμενο έλλειμμα εξαιτίας του μεγεθυνόμενου παρεμπόριου ζημιώνει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές με ανάλογη ζημία στην εθνική οικονομία.
Καταστήματα κλείνουν και πλήττεται ευθέως η ανταγωνιστικότητα, ενώ ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση. Παράλληλα, το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο και στάσιμο, προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στη γενική εικόνα των πόλεων, στην ομαλή λειτουργία του στεγασμένου εμπορίου, στις λαϊκές αγορές και στους κατόχους νόμιμης αδείας υπαίθριους πωλητές.
«Στόχος μας πρέπει να είναι η εξεύρεση βιώσιμων λύσεων λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις επικίνδυνες ισορροπίες των αδικημάτων που δημιουργούνται απ' το παραεμπόριο», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει τις δυσκολίες που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες.

aftodioikisi.gr

Στ. Μάνος: Επιστροφή στην πολεοδομία της χούντας

Ο εφαρμοστικός νόμος του κ. Βενιζέλου δεν περιλαμβάνει μόνο φορολογικές ρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνονται στο ένα από τα 4 κεφάλαια του νομοσχεδίου.

Και αν, εκεί που φτάσαμε, τα φορολογικά είναι έστω κατεπείγοντα, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για το κεφάλαιο 3 που εισάγει τον θεσμό της επιφάνειας ούτε βέβαια για το κεφάλαιο 2 που αναφέρεται στον περίεργο όρο πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακινήτων.

Με την πολεοδομική ωρίμανση το νομοσχέδιο εννοεί την παράκαμψη κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής έγνοιας στο όνομα της εύκολης πώλησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται περί αίσχους.
Ανάλογη αναίσθητη και ακαλλιέργητη αναπτυξιακή πολιτική της ακίνητης περιουσίας άσκησε η δικτατορία και άφησε πίσω της εκτρώματα και δυσλειτουργικές πόλεις..

Η εμπειρία της χούντας ώθησε τη μεταπολίτευση να περιλάβει στο Σύνταγμα τη διάταξη που υποχρεώνει το Κράτος να προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η πρώην υπουργός κ Μπιρμπίλη, επί των ημερών της οποίας εκπονήθηκε η αθλιότητα περί πολεοδομικής ωρίμανσης, οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Πτυχίο στα τρία χρόνια προβλέπει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στα τρία χρόνια με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού μορίων δίνει, μεταξύ άλλων, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, οι βασικές αρχές του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ από την Άννα Διαμαντοπούλου. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν, όμως, κάποιοι από τους βουλευτές.

Η υπουργός Παιδείας, αναφερόμενη στις διατάξεις του Νόμου Πλαισίου, ο οποίος θα παρουσιαστεί την Πέμπτη σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο στην Σύνοδο πρυτάνεων στον Βόλο, τόνισε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την αποδοχή τους από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Όσον αφορά το θέμα του ασύλου, η υπουργός ανέφερε ότι οι νέες διατάξεις σχετικά «θα είναι πιο προσγειωμένες στις ακαδημαϊκές ελευθερίες» και θα δίνουν τη δυνατότητα στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να κρίνουν οι ίδιες για την καλύτερη διαφύλαξη της διακίνησης των ιδεών. Συγκεκριμένα, η απουσία σχετικής με το άσυλο διάταξης θα οδηγήσει στην απάλειψη της νομικής του υπόστασης.

Τι προβλέπει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια

-Δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στα τρία χρόνια με τη συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων.
-Κατάργηση των λογαριασμών για έρευνα στα ΑΕΙ και δημιουργία νέου κοινού υπερολογαριασμού, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.
-Η κρατική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια θα δίδεται μέσω ανεξάρτητης αρχής, ενώ προβλέπεται ειδικό μπόνους 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση για τους πρώτους της αξιολόγησης.
-Θεσπίζονται χορηγίες και έδρες ιδιωτών, έτσι ώστε τα ΑΕΙ να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.
-Τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν συμφωνίες με γνωστούς καθηγητές του εξωτερικού για να διδάξουν στα προγράμματά τους.
-Όσον αφορά τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, αυτά θα αποτελούνται από 15 μέλη: οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου και επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί).
-Στο εξής οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δεν θα εκλέγονται αλλά θα διορίζονται από το ΔΣ μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ολοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.
-Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων αν και παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, θα περιορίζεται σε 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.
-Κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα, καθώς οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή και θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
-Όσον αφορά τις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Τέσσερεις από αυτούς θα είναι έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και τρεις ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω «τηλεδιασκέψεων».
-Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του ο μισθός του θα μειώνεται στο 65% και θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάσει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.

Οι επιφυλάξεις βουλευτών της ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ

Τις επιφυλάξεις τους, όμως, εξέφρασαν βουλευτές της ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής και καθηγητής Κ. Καρτάλης δήλωσε ότι διαφωνεί με την άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ μέσα σε 12 μήνες από την ψήφιση του και ζήτησε μεταβατική περίοδο πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, η οποία προβλέπει διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε περίπτωση καθυστέρησης.

Ο ίδιος, ακόμη, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη θέσπιση τριετούς προπτυχιακού κύκλου και για τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών από το νέο Συμβούλιο Διοίκησης των ΑΕΙ.

Το θέμα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ έθιξε η βουλευτής Εύα Καϊλή, κάνοντας ακόμη λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις οι οποίες και θίγουν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων, απάντησε η υπουργός, αναφέροντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις με συνταγματολόγους.

tvxs

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τα διάβασες; Άστα ελεύθερα

Μία πρωτοβουλία του περιοδικού «City» που στοχεύει στην δημιουργία βιβλιοθηκών σε κάθε φυλακή της χώρας. «Τα διάβασες; Άστα ελεύθερα». Με αυτή την μικρή φράση, το περιοδικό προτρέπει τον κόσμο να χαρίσει τα βιβλία που έχει ήδη διαβάσει και να δώσει στους φυλακισμένους την ευκαιρία να βιώσουν και εκείνοι τα μαγικά συναισθήματα που μπορεί να σου χαρίσει ένα βιβλίο.

Την ώρα που η πολιτεία παραμένει στην αδράνεια όσον αφορά την οργάνωση και τις δραστηριότητες των φυλακών, χωρίς καμία σκέψη και πρωτοβουλία, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία μέσω αυτής της προσπάθειας να αποδείξουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Απλώς, αρκεί να το θέλουμε. Σίγουρα δεν γίνεται να μετατραπεί σε πάρκο η φυλακή, η «χωματερή» των ανθρώπινων ψυχών, όπου στοιβάζονται μαζί μικροοφειλέτες του ΙΚΑ, άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις κάποιου δανείου μαζί με διαρρήκτες και φονιάδες. Ακόμη και στη χωματερή μπορεί να ανθίσει ένα λουλούδι αν του δώσεις νερό και φως.

Το περιοδικό «City» ξεκίνησε την πανελλήνια εκστρατεία συγκέντρωσης βιβλίων με στόχο την δημιουργία βιβλιοθηκών στις φυλακές συμβολικά από την έκθεση Θεσσαλονίκης που έκλεισε φέτος 30 χρόνια.

Μία πρωτοβουλία που αξίζει να βρει αρκετούς υποστηρικτές. Αρκεί να σκεφτείτε πόσο ωραίο θα ήταν να νιώσουν και αυτοί οι άνθρωποι, τα συναισθήματα που σου προκαλεί η ανάγνωση ενός βιβλίου. Το ταξίδι που σε πάει. Τα μέρη και τις εικόνες που σου δημιουργεί στο μυαλό. Ότι βιβλίο έχετε διαβάσει, αφήστε το ελεύθερο… ακόμα και μέσα σε μία φυλακή.

Πληροφορίες: www.cityportal.gr
e-mail: ss@cityportal.gr
τηλ.: 2310288277

Χρήστος Γιανναράς: Οι πολιτικοί μας είναι απατεώνες!!

Ακούστε στο βίντεο τον Χρήστο Γιανναρά να θεωρεί ως κύρια αιτία για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας το σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο παράγει αμόρφωτους πολίτες με έλλειμα κριτικής σκέψης, με αποτέλεσμα να εκλέγονται ''απατεώνες πολιτικοί''.

Η μεγάλη πλημμύρα της ελληνικής φοροδιαφυγής σχηματίζεται από τις σταγόνες εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων

Το Σάββατο ψώνισα από τη λαϊκή από 5 διαφορετικούς εμπόρους και παραγωγούς ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μου έκοψε απόδειξη.Την ίδια μέρα αγόρασα από ταβέρνα φαγητό για το σπίτι και δεν μου έδωσε απόδειξη. Σήμερα ψώνισα από τη λαϊκή από δύο παραγωγούς και δεν μου έδωσαν απόδειξη…
Ζώντας τη παραπάνω κατάσταση θυμήθηκα τα γραφόμενα από το Πάσχο Μανδραβέλη στο άρθρο του με τίτλο : «Μύθοι και εμπόδια του μνημονίου» που δημοσιεύτηκε στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ «...αυτό που θέλουμε πάντα να ξεχνάμε είναι πως στην Ελλάδα η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν γίνεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, διότι: α) δεν έχουμε και πολλές και β) έχουν οργανωμένα λογιστήρια। Αυτές συνήθως φοροαποφεύγουν με τριγωνικές συναλλαγές ή κανονίζουν νομότυπα να πληρώνουν λιγότερους φόρους, εκβιάζοντας το πολιτικό σύστημα ότι θα πάνε... Βουλγαρία ή άλλους φορολογικούς παράδεισους Η μεγάλη πλημμύρα της ελληνικής φοροδιαφυγής σχηματίζεται από τις σταγόνες εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων."
Όλο το άρθρο εδώ:
http://goo.gl/ixB8n .

Το πάρε-δώσε του Μεσοπρόθεσμου

Tου Πασχου Μανδραβελη

Σύμφωνοι! Να χειροκροτήσουμε όλοι τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και να συμπαρασταθούμε στον μεγάλο αγώνα που κάνει για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο και για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Να συμφωνήσουμε επίσης ότι ορθώς πήρε το ασφαλιστικό της ταμείο 710 εκατομμύρια ευρώ (μόνο πέρυσι) και να συμφωνήσουμε ότι φέτος πρέπει να πάρει άλλα τόσα. Πριν, όμως, τα πάρουν, πρέπει ταυτόχρονα να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να τα δώσουμε. Διότι, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, ούτε Ρώσοι ούτε Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το ασφαλιστικό της ΔΕΗ. Εμείς πρέπει να το κάνουμε, οπότε ας βάλουμε αυτό το κονδύλι στο Μεσοπρόθεσμο.


Να συμφωνήσουμε επίσης ότι μας αρέσει ο σιδηρόδρομος. Επειδή, δε, ανέκαθεν υπήρξαμε οικολόγοι και κιμπάρηδες, αποφασίσαμε το 2010 να δώσουμε στον ΟΣΕ 917 εκατ. ευρώ. Κι αυτά πρέπει να μπουν στον λογαριασμό του Μεσοπρόθεσμου, διότι εμείς χαιρόμασταν να βλέπουμε τα τρένα (έστω άδεια) να περνούν και όχι οι Ταϊλανδοί. Οπότε ας βάλουμε κι αυτό το κονδύλι στο Μεσοπρόθεσμο, συν τα 156 εκατομμύρια του 2011 (αν εφαρμοστεί καταλεπτώς το Μνημόνιο).

Είχαμε συμφωνήσει παλαιότερα ότι θέλαμε εθνικό αερομεταφορέα κι ας μας κόστιζε περί τα 350 εκατ. τον χρόνο. Στα δέκα χρόνια που συζητούσαμε αν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή, φεσωθήκαμε περί τα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στο χρέος, αυτό το οποίο τώρα δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Μπράβο μας και μαγκιά μας να θέλουμε την Ολυμπιακή κρατική. Μόνο που οι «μαγκιές» δεν αναδιαρθρώνονται. Πληρώνονται.

Προς τι, λοιπόν, ο κλαυθμός και ο οδυρμός των ΜΜΕ για «τσουνάμι φόρων», τη «φοροκαταιγίδα», «χαράτσια» (ή «Αγριότητα», όπως πρωτοσέλιδα έσκουζε την Παρασκευή η «Αυγή»); Δεν ξέρουν ότι «όλα εδώ πληρώνονται» και ότι όσα δεν κόβουμε σήμερα στο σκέλος των δαπανών εμφανίζονται την επομένη στο σκέλος των φόρων; Και άντε να θεωρήσουμε ότι ο δικομματισμός έχει την πελατεία να ικανοποιήσει και γι’ αυτό διστάζει να κόψει τις δαπάνες. Οι τηλεπερσόνες ποιον θέλουν να ικανοποιήσουν και σκούζουν και στην περικοπή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων;

Η βασική ιδεολογική νίκη της παλαβής Αριστεράς είναι ότι μας έπεισε ότι πραγματικά υπάρχει ένας άλλος κόσμος που μπορούμε να δαπανούμε χωρίς να πληρώνουμε φόρους. Οτι η δημοσιονομική αρετή κρύβεται στην καταπολέμηση μιας μεταφυσικής σπατάλης, η οποία ποτέ δεν προσδιορίζεται αλλά πάντα είναι κάτι άλλο από αυτό που προτείνεται. «Να ιδιωτικοποιήσουμε τον ΟΣΕ που χάνει (στην καλύτερη περίπτωση) 150 εκατ.;». «Οχι, διότι είναι φιλικός στο περιβάλλον. Αλλού είναι οι σπατάλες». «Να κλείσουν τμήματα ΤΕΙ, στα οποία δεν πατάει σπουδαστής;». «Οχι, διότι η παιδεία είναι το μέλλον». «Να συγχωνεύσουμε κάποια από τα 24 πανεπιστήμια που υπάρχουν στη χώρα;». «Οχι, διότι θα μαραζώσουν περιοχές». «Να σταματήσουμε τις πέντε γλώσσες ανά λύκειο;». «Οχι, διότι κάποιος μπορεί να μάθει σουαχίλι». «Να συγχωνεύσουμε σχολεία χωριών που απέχουν 5 χλμ.;». «Οχι, διότι θα ταλαιπωρηθούν τα παιδιά». «Να αυξήσουμε τους φόρους για να τα πληρώσουμε όλα αυτά;». «Τρελαθήκατε; Γιατί δεν καταπολεμάτε τη σπατάλη;». Και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας συνεχίζεται.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_28/06/2011_1295623

Στα ''σκουπίδια'' το πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Λαμιέων

Ακυρώνεται στην πράξη το πρόγραμμα της κομποστοποίησης μετά και τις απαντήσεις του Δημάρχου σε σχετική ερώτηση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας.
Ο δήμαρχος θεωρεί μάλιστα τους πολίτες υπεύθυνους για την μη χρησιμοποίηση των τεσσάρων μεγάλων κοντέινερ αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, ενώ όπως τόνισε ο δήμος ''δεν πλήρωσε ευρώ'' αφού οι κομποστοποιητές παραχωρήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Σε άλλες πόλεις ανάλογα προγράμματα προχώρησαν, μετά από ενημέρωση των κατοίκων και προβολή των πλεονεκτημάτων για την διαχείριση των απορριμάτων και την ελαχιστοποίηση των παραγόμενων σκουπιδιών.

Ενημέρωση σχετικά με το ‘’Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης’

Πρόσφατα κατά την εβδομάδα Περιβάλλοντος 2011 έγιναν ανακοινώσεις στα ΜΜΕ για το ‘’πρόγραμμα Οικιακής κομποστοποίησης’’ του Δήμου Λαμιέων, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 με ανάλογες τότε αναφορές.

Για τον σκοπό αυτό παρελήφθησαν 4 μηχανικοί περιστρεφόμενοι μεγάλοι κομποστοποιητές (κοντέινερ) δυναμικότητας 100 οικογενειών ο καθένας.
Οι κομποστοποιητές αυτοί τοποθετήθηκαν στις αρχές του 2010 στα Καλύβια, στην Αμφιθέα, στο Παγκράτι και στη Νέα Μαγνησία (φυτώριο Δήμου) χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν χρησιμοποιηθεί παρόλες τις συνεχείς αιτιάσεις και ερωτήσεις των περιοίκων.

Θέλουμε να μας πληροφορήσετε:

1.Ποιά ήταν η δαπάνη προμήθειας των 4 μεγάλων κομποστοποιητών για τον Δήμο Λαμιέων;
2.Γιατί παρόλες τις εξαγγελίες δεν λειτούργησαν μέχρι τώρα;
3.Ποιες είναι εκείνες οι άμεσες ενέργειές σας ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν οι κομποστοποιητές, με την μέγιστη εκμετάλλευση αποδοχής των απορριμμάτων που δέχονται;

Θεωρούμε πως το ‘’Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης’’ μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελαχιστοποίηση των οικιακών οργανικών απορριμμάτων, ως ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, αρκεί να υπάρξει ενημέρωση του δημότη καθώς και σωστός προγραμματισμός υλοποίησης του όλου εγχειρήματος και όχι επετειακές αναφορές και πράξεις, οι οποίες ακυρώνουν και απαξιώνουν την ιδέα της κομποστοποίησης.

Στηρίξτε τον αγώνα για τη σωτηρία της Οίτης

Στηρίξτε με την απόφασή σας και την οικονομική σας ενίσχυση τον αγώνα για την προστασία της Οίτης

Αγαπητοί φίλοι,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Εδώ και λίγο καιρό, τρεις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχουν αναστατώσει τους κατοίκους του Κουμαριτσίου, αλλά και της Παύλιανης και πολλών άλλων παραοίτιων χωριών. Πρόκειται για Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων για νέες εξορύξεις βωξίτη στις θέσεις «Καραβάκι» και «Χάνι Παπαμίχου», δίπλα στο χωριό Κουμαρίτσι, και για συνέχιση προϋπάρχουσας εξορυκτικής δραστηριότητας στη θέση «Κοπρισιές» στα Δυο Βουνά και στη θέση «Κοκκινόβραχος», στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, στην περιοχή των Μεξιατών.

Πριν λίγα χρόνια, οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των κατοίκων, των φορέων και του τότε Δήμου Γοργοποτάμου κατάφεραν να παγώσουν τις εξελίξεις και να σταματήσει κατά κάποιο τρόπο η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για διερευνητικές γεωτρήσεις και νέες θέσεις εξόρυξης. Ο Δήμος Γοργοποτάμου ανέθεσε μάλιστα σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση μελέτης για το είδος των επιπτώσεων, σε περίπτωση που θα προχωρούσαν τέτοιες δραστηριότητες. Η μελέτη είναι καταπέλτης εναντίον της σχεδιαζόμενης επέκτασης των μεταλλείων.

Είχαμε την ελπίδα ότι θα σταματούσε τελικά για την Οίτη η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και γι’ αυτό αιφνιδιαστήκαμε από τη δημοσίευση των καινούργιων αποφάσεων. Στις 22 Μαΐου 2011 οργανώσαμε στο Κουμαρίτσι συνάντηση κατοίκων του Κουμαριτσίου και των γύρω χωριών, αλλά και φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.λ.π, για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις νέες εξελίξεις. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και δυναμική. Όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί δηλώσαμε την άρνησή μας στην καταστροφή του τόπου μας και του βουνού της Οίτης. Από τη συνάντηση βγήκε ένα ψήφισμα το οποίο υπογράφουν είκοσι φορείς και σύλλογοι, που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση.

Δυστυχώς, πρέπει να σας το επισημάνουμε, δεν πρόκειται μόνο για τις προαναφερόμενες θέσεις, για τις οποίες μεθοδεύεται η εξόρυξη. Μάθαμε ότι έρχονται και άλλες εγκρίσεις γύρω από το χωριό Κουμαρίτσι - φαίνεται υπάρχει «φλέβα χρυσού» γι’ αυτούς - για τις θέσεις «Ρενάκι», 100 μέτρα από το χωριό, «Ανάθεμα» και «Τσουμάρια», όπου μάλιστα υπάρχει και η γεώτρηση από την οποία υδρεύεται το χωριό. Για το Κουμαρίτσι είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου». Οι κάτοικοι είναι όλοι αναστατωμένοι. Αν γίνουν οι εξορύξεις αυτές, και όσες σχεδιάζονται μελλοντικά, το χωριό θα πρέπει να μετεγκατασταθεί.

Η θέση μας είναι ότι το μέλλον της Οίτης δεν συνάδει με τη βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα. Η Γκιώνα, που είναι δίπλα μας, αποτελεί για μας τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγή. Η περιοχή της Οίτης προσφέρεται κατ' εξοχήν για πεζοπορία και ορειβασία, για ήπιες δραστηριότητες αναψυχής και για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αγωγή. Μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών για οικοτουριστικές δραστηριότητες συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος, που παράλληλα θα στηρίξουν την τοπική κοινωνία και θα κρατήσουν τους ανθρώπους στον τόπο τους δίνοντας αντίστοιχα θέσεις εργασίας σε διάφορα επαγγέλματα. Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα κάποιων λίγων θέσεων εργασίας, και μάλιστα πρόσκαιρων, να υπονομεύεται η ήπια αναπτυξιακή προοπτική των ορεινών περιοχών του τόπου μας και το περιβάλλον.

Απευθυνόμαστε σε σας, όπως απευθυνόμαστε σε κάθε φορέα και πολίτη, κάτοικο ή όχι της περιοχής, και σας παρακαλούμε να δείξετε το, αναγκαίο για μας, ενδιαφέρον σας, στηρίζοντας τον αγώνα για την προστασία της Οίτης και τη βιώσιμη ήπια ανάπτυξη της περιοχής.

Σας καλούμε να στηρίξετε τις προσφυγές, που ήδη έχουμε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των τριών αποφάσεων της Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης ή του Διοικητικού σας Συμβουλίου, αλλά και ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθειά μας. Σας ενημερώνουμε ότι το κόστος αυτών των προσφυγών ξεπερνάει συνολικά τις επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ, πράγμα δυσβάστακτο για τα οικονομικά της Κίνησης.

Σε περίπτωση που θα θέλατε να ενισχύσετε οικονομικά την προσπάθειά μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά με ένα από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Επίσης την όποια απάντησή σας στην παραπάνω επιστολή μας, να σταλεί στο e-mail της Κίνησης oiti2011@gmail.com

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δρόσος Αθανάσιος 6972555667
Κυριακάκης Βασίλης 6944749515
Ράγκου Πόλυ 6978071551
Σανιδάς Γιάννης 6944523802
Σγάγιας Γιάννης 6972555683
Σιμόπουλος Γιώργος 6977501193
Σταμέλλος Στέφανος 6977261256

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών σε ιδιώτες επενδυτές για 50 χρόνια

Παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε ιδιώτες επενδυτές για διάστημα μέχρι και 50 ετών αλλά και τροποποιήσεις στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, προβλέπονται στον Εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, σύμφωνα με το «Έθνος».

Όπως αναφέρεται για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή λιμενικών εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται δε, πως οι κατευθύνσεις της εθνικής χωροταξικής πολιτικής, όπως αυτές απορρέουν από τα υφιστάμενα χωροταξικά πλαίσια εθνικού επιπέδου, λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του χωρικού προορισμού των δημοσίων ακινήτων σε συνδυασμό με τις ανάγκες της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Επιπλέον στον εφαρμοστικό νόμο περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση, με την οποία ορίζεται ο θεσμός της «επιφάνειας» για την παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση από 50 έως και 100 έτη δημόσιων κτημάτων. Μάλιστα, τα μελλοντικά έσοδα από αυτές τις μισθώσεις μπορούν να τιτλοποιηθούν, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον επενδυτή να αγοράσει το ακίνητο μετά την παρέλευση 100 ετών.

Κόντρα Δήμου Σαρωνικού – ΕΤΑ για τις ακτές της Αναβύσσου

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις στο Δήμο Σαρωνικού έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η διοίκηση των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) προχώρησε στην εκμίσθωση μέρους των ακτών της Αναβύσσου σε ιδιώτες. Το θέμα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Σύμφωνα με το Δήμο Σαρωνικού, η ΕΤΑ παραχώρησε τη χρήση μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού της περιοχής σε ιδιωτικές εταιρείες αντλώντας ετήσια έσοδα μόλις 21.000 ευρώ συνολικά, την ώρα που ο δήμος Σαρωνικού θα της απέδιδε από τις μισθωμένες καντίνες των παραλιών 30.600 ευρώ το χρόνο. Κατόπιν, η εταιρεία αποφάσισε να διενεργήσει πρόχειρο διαγωνισμό για την εκμίσθωση τεσσάρων τμημάτων του Αιγιαλού την τρέχουσα και την επόμενη θερινή περίοδο. Η ενέργεια αυτή και ο διαγωνισμός που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη αμφισβητούν τα δικαιώματα του Δήμου Σαρωνικού στην παραλία, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, έχει αποστείλει έγγραφα για το ζήτημα προς τα αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με αυτά, η ΕΤΑ αρχικά ήρθε σε προφορική συμφωνία για την παραχώρηση χρήσης τμημάτων του Αιγιαλού προς το δήμο υπό τον όρο ότι ο δήμος θα της απέδιδε το 20% των εισπράξεων από τυχόν μισθώματα. Στο έγγραφο του δημάρχου προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού αλλά και προς τον περιφερειάρχη Αττικής «βάσει αυτής της συμφωνίας, ο δήμος μας προχώρησε σε ανοιχτό διαγωνισμό για τη μίσθωση καντινών στα συγκεκριμένα τμήματα του Αιγιαλού. Στη συνέχεια όμως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ, κ. Δημήτριος Λάμπρου, όχι μόνο αθέτησε τη συμφωνία, αλλά προχώρησε για πρώτη φορά στη διακήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για την εκμίσθωση των ίδιων τμημάτων του αιγιαλού, στα οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί καντίνες και έχει ήδη κινήσει εναντίον μας διάφορες νομικές διαδικασίες παρά τα ήδη συμφωνηθέντα».

Όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, η εκμίσθωση των καντινών στις παραλίες της Αναβύσσου αφενός επιτρέπει στον δήμο να αντλήσει έσοδα για τη λειτουργία των παραλιών και αφετέρου εξασφαλίζει έσοδα ύψους 30.600 ευρώ για την ΕΤΑ. Εν τω μεταξύ η εταιρεία έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες την απλή χρήση έκτασης 500 τ.μ. στην περιοχή έναντι 3.000 ευρώ ετησίως και την απλή χρήση δυο τμημάτων έκτασης άνω του 1 στρέμματος έναντι 6.000 και 12.000 ευρώ ετησίως

tvxsteam

Το νερό τουαλέτας πιο καθαρό από τα παγάκια;

Στο συμπέρασμα, ότι το νερό τουαλέτας είναι πιο καθαρό από τα παγάκια, κατέληξε η έρευνα μιας 12χρονης μαθήτριας στη Φλόριντα των Η.Π.Α..
Η εργασία της έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής στην τάξη της 1ης Γυμνασίου όπου φοιτά.

Όταν έπρεπε να διαλέξει ένα θέμα για την υποχρεωτική εργασία στο μάθημα, η νεαρή μαθήτρια αναρωτήθηκε πόσο καθαρά να είναι τα παγάκια που χρησιμοποιούνται στα καταστήματα φαστ φουντ. Η υπόθεση της εργασίας της ήταν ότι τα παγάκια των εστιατορίων φαστ φουντ θα περιλαμβάνουν περισσότερα βακτήρια από το νερό της τουαλέτας!

Η 12χρονη διάλεξε πέντε εστιατόρια φαστ φουντ. Σε καθένα από αυτά, πήγαινε στις τουαλέτες του καταστήματος, πατούσε μία φορά το καζανάκι και, φορώντας αποστειρωμένα γάντια, έπαιρνε δείγμα του νερού μέσα από την τουαλέτα. Επίσης, από καθένα από τα καταστήματα έπαιρνε δείγμα από τα παγάκια που προορίζονταν για τα ποτά των πελατών.

Τα δείγματα που μάζεψε, τα εξέτασε για την περιεκτικότητά τους σε βακτήρια σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου της πόλης, με τη βοήθεια ενός καθηγητή. Το συμπέρασμα: στο 70% των περιπτώσεων, ο πάγος του εστιατορίου είχε περισσότερα βακτήρια από το νερό τουαλέτας του εστιατορίου.

Η εργασία της μαθήτριας κέρδισε βραβείο στο σχολείο της και τώρα η 12χρονη ελπίζει να αποσπάσει ακόμη ένα βραβείο στην έκθεση ερευνών της Κομητείας.

Πηγή:thelo

Οι πυρκαγιές δεν αστειεύονται. Εμείς;

Το περσινό καλοκαίρι είχαμε έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα των ξερών χόρτων των οικοπέδων, μέσα στον ιστό της πόλης, με ορατό τον κίνδυνο για πυρκαγιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Την αδράνεια-αδιαφορία της δημοτικής αρχής τότε, έρχεται να διορθώσει ανακοίνωση του αντιδημάρχου Λαμιέων κ.Δημοσθένη Καλαμπαλίκη στην οποία καλούνται οι πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους ενώ θέτει υπό πιθανών ποινικών ευθυνών και κυρώσεων όσους δεν συμμορφωθούν.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη των χόρτων σε όλη την έκταση του Δήμου μας.
Το Τμήμα Πρασίνου της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Λαμιέων, με δικά του μέσα και με την ανάθεση εργολαβιών, μεριμνά, πέραν των άλλων έργων του, για το κόψιμο των χόρτων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τα Δημοτικά οικόπεδα, τόσο για λόγους ευπρεπισμού του αστικού περιβάλλοντος, όσο και για την πρόληψη πυρκαγιών και την εξάλειψη ποικίλων άλλων κινδύνων.

Επειδή, ωστόσο, οι λόγοι αυτοί δεν συντρέχουν μόνο για τους Δημοτικούς χώρους, αλλά και για τα ιδιωτικά οικόπεδα όλων των πολιτών, τους καλούμε να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος πυρκαγιάς, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά και για να μη μετατρέπονται οι χώροι αυτοί σε καταφύγια τρωκτικών και ερπετών κοντά σε κατοικίες.

Επισημαίνεται, ότι η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων που βρίσκονται μέσα σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες τους, όπως και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση και τη συνεργασία των δημοτών ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Φθιώτιδα: «Άμα το ψηφίσετε να μην ξαναγυρίσετε»

Έμποροι επαγγελματίες βιοτέχνες της Φθιώτιδας έστειλαν μήνυμα στους βουλευτές και την κυβέρνηση.
Μεγάλη Παμφθιωτική απεργία σήμερα στη Λαμία με τη συμμετοχή όλων των κλάδων επαγγελματιών και εμπόρων. Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Φθιώτιδας και του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες επαγγελματίες με κλείσιμο των καταστημάτων τους και των επιχειρήσεων τους.

Με κεντρικό σύνθημα τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου «που οδηγεί σε αφανισμό τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και την εξαθλίωση», οι πολίτες της Φθιώτιδας διαδήλωσαν ειρηνικά και με ευρηματικά συνθήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ρούμελης.

«Αν δεν αλλάξετε βιολί, αδειάστε τώρα τη βουλή», αλλά και με συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τους μικρομεσαίους» και «κλέφτες – κλέφτες», οι επαγγελματίες και οι έμποροι από κάθε γωνιά του νομού διαδήλωσαν την αντίθεσή τους «στην αντιλαϊκή πολιτική ύφεσης και αφανισμού των ΜΜΕ».

Την ίδια ώρα κονβόι με επαγγελματίες αυτοκινητιστές έκαναν διαμαρτυρία κορνάροντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μετά την κεντρική ομιλία στην Πλατεία Πάρκου οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Φθιώτιδας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την περιφέρεια, προχωρώντας και σε συμβολική κατάληψη της. Ακολούθησε επίδοση του ψηφίσματος στους τρεις βουλευτές της κυβέρνησης στη Φθιώτιδα, με δύο από τους οποίους ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Γιάννης Λούκας είχε και ζωντανή τηλεφωνική επικοινωνία την οποία μετέδωσε

Lamiareport