Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Haircut και στους φαρμακοποιούς

Ψαλίδι του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Υγείας.Πρόκειται για μία σημαντική μείωση, καθώς το μεικτό ποσοστό τους ανέρχεται σήμερα στο 23% (καθαρό κέρδος 18,5%). Η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο 16 μέτρων για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η χθεσινή, τρίτη υποτιμολόγηση των φαρμάκων. Το σχετικό δελτίο τιμών προβλέπει μειώσεις στις τιμές των αντιγράφων σκευασμάτων (γενοσήμων και οφ πάτεντ) σε σχέση με τα πρωτότυπα.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με τους διοικητές των νοσοκομείων.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η προσπάθεια για έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης έχει ήδη αποδώσει, καθώς το 2010 και το 2011 υπήρξε μείωσή της κατά 1,65 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι οι νέες παρεμβάσεις δεν αφορούν πλέον μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά εστιάζονται στη μείωση της κατανάλωσης και του όγκου των πωλήσεων.
Για τη χθεσινή υποτιμολόγηση, σημείωσε ότι θα δοθεί περιθώριο -έως τις 15 Ιανουαρίου- στους φαρμακοποιούς, προκειμένου να διαθέσουν το απόθεμα που έχουν στα φαρμακεία τους.
Για την επικείμενη μείωση του ποσοστού κέρδους, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε ότι το σχέδιο του υπουργού είναι η πλήρης εξόντωση του φαρμακείου της γειτονιάς:
«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μας καταστρέψει. Το χάος που θα επικρατήσει είναι αποκλειστική του ευθύνη», τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου.
Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι το ποσοστό κέρδους έχει ήδη μειωθεί, καθώς στα «ακριβά» φάρμακα, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους, βρίσκεται στο 12%.
Εως το τέλος του έτους θα καταβληθούν 200 εκατομμύρια ευρώ για την εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Το ποσό έχει ήδη εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο, ενώ επιπλέον ποσό 200 εκατομμυρίων αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες μέρες, επεσήμανε στους διοικητές των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Λοβέρδος τους κάλεσε, επίσης, να αποστείλουν άμεσα τα στοιχεία για τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών, οι οποίες αφορούν προμήθειες και λειτουργικά κόστη. Αναφέρθηκε, επίσης, και στις εξετάσεις για ένταξη σε πρόγραμμα ιατρικής ειδικότητας, λέγοντας ότι για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και πως θα θέσει το θέμα εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου