Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Αυστηρός έλεγχος στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή, με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ι. Καραβοκύρη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν εκ μέρους της ΚΕΔΕ τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορούν τον προληπτικό και προσυμβατικό έλεγχο στις δαπάνες των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων, ιδίως αυτών που συνάπτουν οι δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Σε ό,τι αφορά τον προληπτικό έλεγχο, η ΚΕΔΕ ζήτησε, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος, να είναι αυστηρά έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. Μάλιστα, έγινε αναφορά σε αρκετές και συγκεκριμένες περιπτώσεις επιτρόπων, οι οποίοι ασκούν έλεγχο σκοπιμότητας των δαπανών των ΟΤΑ.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέφρασε την κατανόησή του και συμφώνησε με τη λειτουργία κοινής επιτροπής από εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα αντιμετωπίζει τα θέματα που προκύπτουν, έτσι ώστε να διαμορφώνεται μια ενιαία ερμηνεία για την αντιμετώπιση ομοειδών υποθέσεων και περιπτώσεων, για τις πράξεις που εκδίδονται από τους επιτρόπους.

Για το θέμα των δανειακών συμβάσεων, που συνάπτουν οι δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας των δανειακών συμβάσεων. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Ένωσης σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ δεν υιοθετεί την προσέγγιση που έγινε από τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφορούν τον έλεγχο των όρων των συμβάσεων από πλευράς καταχρηστικότητας, δεδομένου ότι οι δήμοι δεν μπορούν να υπαχθούν στην κατηγορία των καταναλωτών, για την προστασία των οποίων ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου