Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σωματείο Εργαζομένων "Βοήθεια στο Σπίτι ": Μην ισοπεδώνετε τα πάντα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι»- με όλες τις μετονομασίες που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια- είναι μία δράση πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας , που έχει καταξιωθεί όσο καμία άλλη στη συνείδηση του πολίτη και κυρίως στη ψυχή όλων εκείνων που έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες του.

Είναι η μοναδική δράση κοινωνικής φροντίδας στον ηλικιωμένο και ανήμπορο Έλληνα πολίτη, στον μικροσυνταξιούχο που δεν έχει πια κανένα άλλο μέσο για να αποκτήσει βασικές υπηρεσίες μετά τη συρρίκνωση και αυτού του ελάχιστου εισοδήματός του, στο γέροντα και τη γερόντισσα που διαβιούν στην ελληνική περιφέρεια και τα παιδιά τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν τίποτα περισσότερο αφού τα ίδια μπορεί να μένουν άνεργα ή να υποφέρουν από μείωση του οικογενειακού εισοδήματός τους.

Η ισοπέδωση των πάντων στο όνομα της «οικονομικής κρίσης», η εφαρμογή πολιτικών σε βάρος των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας προκειμένου να «βγουν οι αριθμοί», βαθαίνει την κοινωνική αδικία και εξοντώνει τους αδύναμους.

Η προοπτική του «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσα στην κρίση, δεν πρέπει να είναι αυτή που προδιαγράφεται με την ισοπεδωτική εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών και την «μηχανιστική υλοποίηση» διαρθρωτικών αλλαγών που μεταφράζονται σε συρρίκνωση και διάλυση.

Αντίθετα η προοπτική πρέπει να είναι η ενίσχυση , η διατήρηση πολύτιμων θέσεων εργασίας, η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων και η διεύρυνση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και ανήμπορους πολίτες που ζουν σε όρια φτώχειας και των οποίων οι ανάγκες και ο αριθμός αυξάνεται απειλητικά. Άλλωστε , οι οικονομίες κλίμακας που παρουσιάζονται από τη λειτουργία του «ΒσΣ», αποτελούν εξ ορισμού μηχανισμό εξοικονόμησης πόρων( έρευνες της πρώην ΚΕΔΚΕ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, , του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ.α.) .

Στην παρούσα χρονική στιγμή, οι μόνες χειροπιαστές πληροφορίες για τη δράση είναι πως οι συμβάσεις των εργαζομένων – που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ – λήγουν στις 31 -12 -2011 και δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο, πέρα από το γεγονός πως συζητούνται σενάρια βιωσιμότητας στα οποία οι εργαζόμενοι δεν μετέχουν.

Με γνώμονα , ότι η κοινωνική φροντίδα και η άσκηση πολιτικής με αδιαπραγμάτευτη αρχή την κοινωνική δικαιοσύνη είναι σφραγίδα της δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης

Επιθυμούμε

την έντονη και έμπρακτη στήριξη τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όσο και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και όλων των Δήμων που υλοποιείται η δράση, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του «ΒσΣ» με τους ίδιους εργαζόμενους.


Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος
Παπαμάρκου Μαρία

lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου