Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης

Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης η 19η Νοεμβρίου αλλά δυστυχώς τα στοιχεία των ειδικών κέντρων που λειτουργούν για τα παιδιά αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης στη χώρα μας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.Όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Χαμόγελου του Παιδιού ενδεικτική της κατάστασης είναι η διαπίστωση ότι 92% των παιδιών κακοποιούνται από τους γονείς τους και «η κακοποίηση δεν αγγίζει μόνο τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Πρόκειται για ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν προβληματικό ενήλικα. Επιπλέον, οι άνθρωποι, που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά, ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών, όταν γίνουν ενήλικες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης, Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το 2012 ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκατ. παγκοσμίως, ο αριθμός των παιδιών που προβλέπεται να εξαφανιστούν εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8 εκατ., ενώ 300 εκατ. παιδιά αυτής της γενιάς ενδέχεται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν την ενηλικίωσή τους.

Το τεράστιο πρόβλημα της απαγωγής και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σ’ όλο τον κόσμο γίνεται ακόμη εντονότερο από τη διεύρυνση της χρήσης του διαδικτύου και του παράνομου υλικού, που διακινείται μέσω αυτού.

Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2011, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 1056, που λειτουργεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», ενημερώθηκε για 711 παιδιά, που βρίσκονται σε κίνδυνο.

O Ξενώνας SOS-ΕΛΙΖΑ, είναι ο πρώτος που δημιουργήθηκε το 2009 ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος με το Σωματείο Ελίζα, Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. Λειτουργεί για τη φροντίδα κακοποιημένων παιδιών ηλικιών 0-5 ετών και φιλοξενεί από 8 έως 10 νήπια για χρονικό διάστημα έως 18 μήνες.

Σκοπός του είναι η προστασία του παιδιού, η προσφορά ενός σταθερού πλαισίου διαμονής και η θεραπευτική παρέμβαση στην οικογένεια, ώστε να αμβλυνθούν οι παράγοντες επικινδυνότητας. Σημαντική ενίσχυση για τη λειτουργία αυτού του προγράμματος προήλθε από την Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενώνα για το 2010, 28.000 ελληνόπουλα, έπεσαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ 7.500 από αυτά, που μεταφέρονται στα νοσοκομεία κακοποιημένα, είναι κάτω των 5 ετών. Ποσοστό 8% των παιδιών από το ξυλοκόπημα γονέων και συγγενών μένουν ανάπηρα και περίπου το 6% των κακοποιημένων παιδιών υποκύπτουν τελικά στα βαριά τραύματά τους. Τα μισά από αυτά τα παιδιά δεν καταφέρνουν να ανακάμψουν ψυχολογικά ούτε ως ενήλικες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου