Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η κραυγή του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες 2500 χρόνια αργότερα.

Την Κυριακή το πρωί η Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Λαμίας (ΠΕΠΛΑ) ακολουθώντας το πρόγραμμα «καθαρή πόλη» έφτασε στις Θερμοπύλες για να καθαρίσει όσο μπορούσε καλύτερα την περιοχή . Αλλά κανένας από εμάς δεν φαντάζονταν το τι θα αντικρίζαμε .

Όλος ο ιερός χώρος των Θερμοπυλών ήταν γεμάτος από πλαστικά μπουκάλια ,σακούλες, γυαλιά , μπουκάλια από ποτά ,κουτάκια από μπίρες ,πάμπερς , ελενίτ , πεταμένες τηλεοράσεις ,πιάτα, ποτήρια , πιρούνια ,παπούτσια καλώδια, ελαστικά αυτοκίνητων ,περιττώματα και εκατοντάδες προφυλακτικά ( λες και η αβγουλίλα που εκπέμπουν οι πηγές των Θερμοπυλών επηρεάζει το λίμπιντο των νεοελλήνων). Και δεν ήταν μόνο αυτό: κάποιοι είχαν πετάξει τα σκουπίδια μέσα στους θάμνους για να μην φαίνονται με τέτοιον τρόπο που ήταν αδύνατον να περισυλλεγούν χωρίς να κοπούν οι θάμνοι .

Στον χώρο των Θερμοπυλών δόθηκε μια από τις σημαντικότερες μάχες της παγκόσμιας ιστορίας . Δεν υπάρχει σχολείο, γυμνάσιο, πανεπιστήμιο, η στρατιωτική σχολή σε όλο τον κόσμο που να μην έχει αναφερθεί σε αυτή .
Η αυταπάρνηση των Ελλήνων ενέπνευσε ανάλογα χιλιάδες ποιητές, συγγραφείς, στρατιωτικούς, πολίτες και πολιτικούς σε όλον τον κόσμο . Εδώ ο Λεωνίδας οι άντρες του και χίλιοι Θεσπιείς έπεσαν στην μάχη αγωνιζόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδος τους απέναντι σε χιλιάδες βαρβάρους . Και πολύ σωστά αναφέρει ο βασιλεύς Αρχίδαμος δεν νικήθηκαν, δεν πέθαναν αλλά έμειναν εκεί που είχαν ταχτεί να μείνουν από τους νόμους της πατρίδος τους .

Ο χώρος των Θερμοπυλών είναι ιερός όχι μόνο για την πατρίδα μας αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και θα έπρεπε να δέχεται την ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία από την ελληνική πολιτεία . Την δέχεται όμως ; Και αναρωτιέμαι εγώ σαν Έλληνας ; Τιμούμε τον ιερό χώρο όπως θα έπρεπε ; Όλοι μας; Πολιτεία και πολίτες ; Είμαστε αντάξιοι της ιστορίας μας; Σεβόμαστε τους ήρωες μας ; Σεβόμαστε αυτούς που δημιούργησαν το ελληνικό μεγαλείο; Τους έχουμε σαν υπόδειγμα ειδικά σήμερα που η μικρή πατρίδα μας είναι πάλι αντιμέτωπη με τους σύγχρονους βαρβάρους;

Η απάντηση δυστυχώς βρίσκεται στην τραγική πραγματικότητα του χώρου των Θερμοπυλών.
Εδώ που οι «πρόγονοι» μας συνέτριψαν τα στίφη των βαρβάρων .
Και δεν το έκαναν επειδή ήταν μόνο καλοί πολεμιστές . Αλλά το έκαναν επειδή είχαν ιδανικά που τους έκαναν καλούς πολεμιστές . Πίστευαν στα ελληνικά ιδεώδη και για αυτά αγωνίστηκαν . Αν δεν είχαν αγάπη για την πατρίδα τους και τα ιδανικά τους δεν θα πολεμούσαν .

Εκεί δυστυχώς είναι το πρόβλημα στην σημερινή κοινωνία Είμαστε ένα λαός που δεν σκέφτεται τα ιδανικά του, δεν σκέφτεται την ιστορία του άρα δεν λογαριάζει το μέλλον του . Ο χώρος των Θερμοπυλών το απέδειξε περίτρανα .
Εδώ φαίνεται η παιδεία των Ελλήνων ! Και αυτή η παιδεία ξεκινά από τον ίδιο μας το εαυτό . Όταν δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας ,δεν μπορούμε να σεβαστούμε τους άλλους ,δεν μπορούμε να σεβαστούμε την κληρονομιά μας, την ιστορία μας , την κουλτούρα μας και την παράδοση μας . Όταν δεν έχουμε παιδεία οι Θερμοπύλες ο Παρθενώνας η Αλαμάνα δεν μας συγκινούν και δεν μας νοιάζει αν θα τους βρομίσουμε σαν χώρους , αν θα τον καταστρέψουμε η αν θα πουλήσουμε τον κόπο , τον ιδρώτα και τα έργα των «προγόνων» μας στου ξένους .

Και εγώ αναρωτιέμαι από τις Θερμοπύλες δεν πέρασαν οι ντόπιοι άρχοντες ; Δεν πέρασε ποτέ ο «δήμαρχος» της Λαμίας ; Έπειτα από δώδεκα χρόνια που «διοικεί» τον τόπο ; Δεν πέρασαν αντιδήμαρχοι ,νομάρχες αντινομάρχες και λοιποί «υπεύθυνοι» . Δεν πέρασαν οι κοινοτάρχες και κάτοικοι από τα όμορα χωριά ; Δεν πέρασαν διευθυντές σχολείων ,λυκείων κλπ κλπ κλπ . Κανένας δεν είδε τίποτα ; Κανένας δεν νοιάστηκε; Κανένας δεν είπε να κάνει μια αναφορά ; Δυστυχώς όλοι οι παραπάνω πέρασαν . Όλοι είδαν την κατάντια του ιερού χώρου αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε επειδή πια έχουμε άλλες έννοιες (που δεν αξίζει να τις αναφέρουμε)!
Αν είναι έτσι οι σύγχρονοι Έλληνες εγώ δεν θέλω πια να λέγομαι Έλληνας .Δεν μου το επιτρέπει η συνείδηση μου . Για μένα Έλληνας είναι αυτός που φέρει την ελληνική παιδεία.
Αυτός που σέβεται και έχει ασπαστεί τα ελληνικά ιδανικά, αυτά που έκαναν την πατρίδα μου γνωστή σε όλο τον κόσμο .
Και κάποιοι έχουν την απαίτηση να αξιοποιήσουν τον χώρο τουριστικά .
Μα πως θα αξιοποιηθεί ο ιερός χώρος την στιγμή που εμείς οι Έλληνες δεν τον σεβόμαστε . Έχει αναρωτηθεί ο «δήμαρχος» της Λαμίας οι «αντιδήμαρχοι» «νομάρχης» «αντινομάρχες» και κάθε εκλεγμένος αργόσχολος πόσοι ξένοι περνούν κάθε ήμερα από τις Θερμοπύλες ; Έχουν αναρωτηθεί τι αντικρίζουν αυτοί οι άνθρωποι ; Έχουν αναλογιστεί την λαχτάρα των ξένων αλλά και Ελλήνων να δουν και να απολαύσουν τον ιερό χώρο; Και τι αντικρίζουν αυτοί οι άνθρωποι ; Τις πλαστικές σακούλες ,τα περιττώματα ,τα καλώδια ,τα προφυλακτικά και κάθε λογής σκουπίδια . Και φυσικά απογοητευμένοι θα αναφέρουν την θλιβερή πραγματικότητα όταν επιστρέψουν στον τόπο τους .

Φαντάζομαι πως αν ο βασιλιάς Λεωνίδας μπορούσε από τον τάφο του να μας πει πέντε κουβέντες θα έλεγε τα παρακάτω .

Ω ξένε που περνάς από εδώ θα ήθελα να μεταφέρεις στον τόπο σου τα παρακάτω Οι κάτοικοι που ζουν πια σε αυτόν τον τόπο που εγώ αγωνίστηκα και πέθανα για τα ιδανικά μου δεν έχουν καμία σχέση με αυτά . Οι σύγχρονοι άρχοντες είναι βουτηγμένοι στην διαφθορά στο ψέμα και στις απολαύσεις . Μαζί τους έχουν παρασύρει και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας για να καλύπτουν τις παρανομίες τους . Έχει χαθεί ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια από πολίτη προς τον πολίτη, από πολίτη προς άρχοντα και από άρχοντα σε πολίτη .
Δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα, δεν τους ενδιαφέρει ο ελληνικός πολιτισμός που εμείς αγωνιστήκαμε και δημιουργήσαμε. Πολλοί λίγοι από αυτούς πια θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου για τα ελληνικά ιδανικά . Διότι τους είναι πια άγνωστα η θαμμένα κάπου στο βάθος του μυαλού τους καταπλακωμένα από την μυρωδιά του χρήματος και την διαφθορά .

Αυτά να πεις στον τόπο σου όταν θα πας.

Κύριε δήμαρχε της Λαμίας είστε ο βασικός υπεύθυνος για την κατάντια του ιερού χώρου των Θερμοπυλών . Έπειτα από δώδεκα χρόνια εμπειρίας που υποτίθεται ότι διαθέτετε θα έπρεπε οι ιστορικοί χώροι τουλάχιστον να λάμπουν (μιας και αναφερόμαστε στις Θερμοπύλες) .
Όμως δείξατε ασέβεια , ανευθυνότητα και απρέπεια προς την τοπική ιστορία που υποτίθεται ότι οφείλατε να προστατεύσετε .
Θα μπορούσατε κύριε δήμαρχε να διαφυλάξετε τον ιερό χώρο των Θερμοπυλών από τον οποιανδήποτε διερχόμενο .
Θα μπορούσατε σε αυτά τα δώδεκα χρόνια που είστε «δήμαρχος» να δείξετε τον απαραίτητο σεβασμό στο μεγαλείο και την ιστορικότητα του χώρου και να τον αξιοποιήσετε όπως θα έπρεπε . Αλλά δεν έχετε κάνει τίποτα απολύτως . Αυτό που κάνει τους άντρες να ξεχωρίζουν κύριε δήμαρχε είναι τα έργα τους .Ο Λεωνίδας με την αυταπάρνηση του και τον αγώνα που έδωσε για ελληνικά ιδεώδη έμεινε στην ιστορία .Αντίθετα εσείς ακριβώς στον ίδιο χώρο με την αδράνεια σας την αδιαφορία σας και την έλλειψη σεβασμού ,δείξατε πόσο μικρός είστε και ότι δεν είστε άξιος να συνεχίσετε τον τίτλο που σας έδωσε η τοπική κοινωνία .
Αν θέλετε να λέγεστε Έλληνας και έχετε λίγο φιλότιμο είναι καιρός να παραιτηθείτε για να πάει επιτέλους ο τόπος μπροστά .

Γιώργος Καλλιώρας
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

3 σχόλια:

  1. Δεσύλλας Βασίλης25/11/11, 4:04 μ.μ.

    Είναι συνώνυμο της ΄΄ ανιδιοτελούς προσφοράς σας ΄΄ κ.Καλλιώρα η ανάρτηση ανακριβειών και ψεύδους; ;;
    Για πολλοστή φορά προσπαθείτε να επιρρίψετε ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, ως σύγχρονος ΄΄ λαϊκός δικαστής ΄΄, που αυτοανακηρύχθηκε σε ΄΄ τιμωρό ΄΄ όλων των υποτιθέμενων κακών που στον τόπο έχει επιφέρει ο Δήμαρχος, αφήνοντας όμως -εσκεμμένα για μένα- στο απυρόβλητο τους πραγματικούς ενόχους. Όχι από άγνοια αλλά από προσωπική σας εμπάθεια στο ίδιο το πρόσωπο του Δημάρχου και ούτε καν του θεσμού.
    Εμπάθεια, που αν αναλυθεί ψυχολογικά, υποκρύπτει ζήλεια και προσωπικό μένος που μέσω των αναρτήσεων σας - δημοσιεύσεων, σε site ανά το Διαδίκτυο δείχνουν ακριβώς το πραγματικό σας πρόσωπο που κρύβεται άλλωστε και πίσω από το όνομα με το οποία αυτοαποκαλείστε *΄΄Οlykos΄΄.
    Αξιοποιώντας δε την ΄΄ ανιδιοτελή προσφοράς σας ΄΄ και όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε στο βιογραφικό σας ΄΄ …… Αναλογίζοντας το πολιτιστικό και κοινωνικό έργο που έχω προσφέρει στην πατρίδα μου στον λίγο χρόνο που βρίσκομαι στον τόπο της καταγωγής τολμώ να πάρω το θάρρος και ζητήσω από τους συντοπίτες μου την εμπιστοσύνη τους για μια καλύτερη Λαμία με συνειδητοποιημένους ενεργούς πολίτες, σε μια πόλη καθαρή, ζεστή και ανθρώπινη, σε μια πόλη που οι πολίτες συλλογικά θα αποφασίζουν το καλό της πόλης τους χωρίς κομματικούς περιορισμούς και αυταρχικές παρεμβολές ΄΄, στις εκλογές της 7η Νοεμβρίου του 2010, μετρηθήκατε και ζυγιστήκατε από το εκλογικό σώμα του Δήμου Λαμιέων με τους 69 (εξήντα εννιά) ψήφους που λάβατε, όταν ο Δήμαρχος για 4η τετραετία επί συνόλου 38.860 έγκυρων, συγκέντρωσε 20.471 ψήφους (από τα μεγαλύτερα ποσοστά υποψηφίου 4ης τετραετίας και η μοναδική περίπτωση στο Δήμος μας πλέον) κάτι που μάλλον δεν θέλετε να αποδεχθείτε και ως ΄΄ λαϊκός δικαστής ΄΄, και ΄΄ τιμωρός ΄΄ δεν έχετε διακρίνει τίποτα το θετικό στην πόλη .
    Στο θέμα δε που αναφέρεστε για τις Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών και τον περιβάλλοντα χώρο(ζήτημα που συζητήθηκε και στην συνεδρίαση του Δ.Σ. 21-11-11) καλό θα ήταν να ανατρέξετε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου (Ε.Τ.Α.)και αφού θυμηθείτε τι συνέβη και λίγο πριν το Πάσχα όταν συνεργείο του δήμου προσπάθησε να καθαρίσει και να καλλωπίσει τον χώρο του Πάρκου (Ε.Τ.Α.) στα Λουτρά Υπάτης, (που εκδιώχθηκε από υπάλληλο των Ε.Τ.Α.) τότε να επιρρίψετε ευθύνες και αναζητήσετε ενόχους και μάλιστα όταν εδώ και χρόνια υπάρχει διεκδίκηση από το δήμους για τα ακίνητα που υπάγονται στα Ε.Τ.Α..Σήμερα δε η ανάγκη να υλοποιηθεί η διεκδίκηση αυτή είναι μεγαλύτερη αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι τα Ε.Τ.Α. είναι στους υπό κατάργηση φορείς του δημοσίου και πιθανότατα τα περιουσιακούς στοιχεία να περάσουν αντί ΄΄πινακίου φακής΄΄ σε ξένους ιδιώτες και για να πάτε αγαπητέ μου να περάσετε έστω από εκεί να χρειάζεται κόμιστρο.
    Αυτά προς το παρών για να μην μένουν σκιές σ’ αυτούς που διαβάζουν και δεν ξέρουν.

    *…….ο λύκος πηδά και καταβροχθίζει και αυτήν (κοκκινοσκουφίτσα). Η ψυχή έχει καταβροχθισθεί από τις δυνάμεις του κακού, είναι μια περίοδος δοκιμασίας
    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
    Roy Wilkinson : «Η συμβολική ερμηνεία των παραμυθιών»,
    Εκδόσεις ‘Τρόπος Ζωής', Αθήνα.
    Εργασία ΚΕΦΕΡ: «Συμβολισμός επταπλής σύνθεσης στους διάφορους πολιτισμούς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κύριε "Δεσύλλα" καλησπέρα .
    Καταρχάς έχετε υπόψη σας ότι δεν θα σας απαντήσω με το ύφος σας αλλά ούτε θα πέσω στο ήθος σας . Θα απαντήσω σαν ενεργός πολίτης της Λαμίας που στόχος μου εμένα προσωπικά αλλά και των συναγωνιστών μου είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Λαμία με συνειδητοποιημένους ενεργούς πολίτες, σε μια πόλη καθαρή, ζεστή και ανθρώπινη, σε μια πόλη που οι πολίτες συλλογικά θα αποφασίζουν το καλό της πόλης τους χωρίς κομματικούς περιορισμούς και αυταρχικές παρεμβολές , όπως πολύ σωστά αναφέρατε .
    Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η ΠΕΠΛΑ την περασμένη Κυριακή καθάρισε ως όφειλε (όσο μπορούσε καλύτερα )τον ιερό χώρο των Θερμοπυλών ακολουθώντας την πάγια τακτική για μια καθαρή πόλη .
    Οι Θερμοπύλες αγαπητέ μου είναι ένας από τους ιστορικότερους χώρους της παγκόσμιας ιστορίας .
    Εσείς πιστεύετε πως οποιοσδήποτε άλλος λαός ανά τον κόσμο θα επέτρεπε ο αντίστοιχος ιστορικός του χώρος να είναι σε αυτά τα χάλια . Αυτά που μου λέτε παραπάνω προσωπικά τα θεωρώ φτηνές δικαιολογίες και δεν θα αναφερθώ καν .
    Για τις Θερμοπύλες υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας επειδή δημιουργήσαμε αυτή την κατάσταση .Αλλά βασικός υπεύθυνος είναι ο δήμαρχος της Λαμίας που επιτρέπει να και συντηρεί αυτή την νοσηρή κατάσταση .
    Προσωπικά για μένα θα ήταν αξιέπαινος ο δήμαρχος της πόλης μου και θα ήμουν υπερήφανος για αυτόν αν παρά τις οποιεσδήποτε αντιξοότητες , κατάφερνε να βρει τρόπο και να δώσει λύση για τον ιερό χώρο των Θερμοπυλών καθιστώντας τον αντάξιο της ιστορικής του λάμψης και του κύρους που του αξίζει . Θα μπορούσε .π.χ. αν ήθελε να παρακάμψει τα διαδικαστικά και να κάνει ότι έκανε η ΠΕΠΛΑ . Η μάλλον δήμαρχος είναι και αν ήθελε να καθαρίσει τον χώρο θα τον καθάριζε .
    Αλλά αντί αυτού ο ιστορικός χώρος είναι μέσα στην σκουπίδια και στην βρώμα .
    Τα γραφόμενα σας παραπάνω μου θυμίζουν την λαϊκή ρήση "φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης" . Δεν σας καταλαβαίνω ειλικρινά ; Σαν να μου λέτε ότι ήσασταν ικανοποιημένος από την νοσηρή κατάσταση που επικρατούσε μέχρι χθες στον χώρο και ότι αγανακτήσατε επειδή τα μέλη της ΠΕΠΛΑ έκαναν αυτό που έπρεπε να έχει κάνει ο δήμαρχος της Λαμίας
    Στις εκλογές της 7η Νοεμβρίου του 2010 κύριε Δεσσύλα από τους 61000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν 41000 περίπου. Οι υπόλοιποι από αντίδραση και σιχαμάρα δεν ψήφισαν . Πράγματι ο δήμαρχος της Λαμίας πήρε 20471 ψήφους .Δηλαδή τον ψήφισε ένα τρίτο των ψηφοφόρων . Με άλλα λόγια τον ψήφισαν οι δικοί του ψηφοφόροι και σε αναλογία με το σύνολο των ψηφοφόρων του φθιωτικού λαού αποτελεί μειονότητα και θα έπρεπε να είναι αλλού.
    Όσο για τους λαϊκούς δικαστές , τιμωρούς , λύκους , κοκκινοσκουφίτσες , εμπάθειες κλπ τα θεωρώ αστεία και απαξιώ να απαντήσω.
    Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και η άποψη του Κ. Δεσύλλα είναι κατά τη γνώμη μου θέση συνηγόρου της Δημοτικής αρχής ενώ η θέση που εκφράστηκε μέσα απο ένα όντως αιχμηρό αλλά επώνυμο άρθρο αντανακλά τις αγωνίες ενός Δημότη που δεν φοβάται να εκτεθεί στην αναζήτηση για ένα καλύτερο αύριο , θα θέσω έναν προβληματισμό.
    Όταν μπαίνει το καλοκαίρι και αντιμετωπίζουμε οξυμένα προβλήματα με ακαθάριστα οικόπεδα που γίνονται εστίες φωτιάς μέσα στην Πόλη , βγαίνει πάντα ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος (και πάντα τρέχοντας πίσω απο τις εξελίξεις) και απειλεί ότι θα εφαρμόσει το νόμο! . Δηλαδή θα επιβάλει πρόστιμα και ότι άλλο προβλέπεται για την δημιουργία επικίνδυνων εστιών , όπως εστία πυρκαγιών, εστίες μολύνσεων κτλπ.
    Θα ήθελα απλά να ρωτήσω τον Κ. συνήγορο, στην περίπτωση των Ιαματικών Λουτρών Θερμοπυλών , έκανε κάτι? επέβαλε πρόστιμο? έκανε κάποιου είδους παρατήρηση στους νόμιμους διαχειριστές ? εξάντλησε τα περιθώρια που είχε ως Δημοτική αρχή?
    Ερωτήσεις βέβαια που έχουν σαν απαντήσεις άρθρα σαν και αυτά που δεν σας αρέσουν.
    Πάντως το ότι ενοχληθήκατε καλό είναι, σημαίνει ότι οι ερινύες είναι εδώ!
    ΥΓ . Μιας και σας αρέσει η βιβλιογραφία,Οι Ερινύες στην Ελληνική μυθολογία ήταν μυθικές χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων..........http://el.wikipedia.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή