Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Upcycling: Όταν τα σκουπίδια γίνονται ανεκτίμητα υλικά

Σκουπίδια που μετατρέπονται σε χρήσιμα αντικείμενα, έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά, ρούχα, αξεσουάρ, ακόμα και κοσμήματα. Αυτή η σύγχρονη μορφή «πράσινης δράσης» έχει όνομα: «Upcycling» και ο φορέας της στην Ελλάδα είναι η ομάδα Scoopa. Πρόκειται για μία νεοσύστατη ομάδα που, όπως λένε τα μέλη της στην ιστοσελίδα τους, έχει όραμα να συμβάλλει στη «λύση των κοινωνικών και των περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα».Η scoopa είναι μία ομάδα νέων καλλιτεχνών, που δημιουργεί προσιτό design από αντικείμενα που θα κατέληγαν σε κάδους απορριμμάτων και στις χωματερές. Με καινοτόμο σχεδιασμό «φρεσκάρει ξεχασμένες πρώτες ύλες, τους δίνει καινούργιο σκοπό χρήσης και τους επαν-εφεύρει έναν νέο κύκλο ζωής».

«Χρησιμοποιούμε περιθωριοποιημένες πρώτες ύλες, που φαινομενικά φαντάζουν άχρηστες. Για εμάς όμως είναι ανεκτίμητο υλικό σε μια δημιουργική αλυσίδα σύγχρονου σχεδιασμού που εφαρμόζουμε σε έπιπλα, φωτιστικά, μικροαντικείμενα διακόσμησης, ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας.

Η scoopa, που αποτελείται από freelancer αρχιτέκτονες, εικαστικούς και τεχνίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, καλεί όλο το κόσμο να γίνει κομμάτι αυτής της διαδικασίας, προσφέροντας κάθε αντικείμενο που δεν χρειάζεται.

Η ομάδα συμμετέχει στη 15η Μπιενάλε νέων δημιουργών που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν τα μέλη της στόχος είναι να «γίνουμε περισσότεροι ώστε να κάνουμε πράγματα μεγαλύτερης κλίμακας».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου