Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

NY Times: H κρίση,το δημόσιο και η γραφειοκρατία στην Ελλάδα

Με ένα εκτενές άρθρο οι New York Times αναφέρονται στην 48ωρη γενική απεργία στην Ελλάδα, την οικονομική κρίση και την αντίδραση των Ελλήνων στα νέα αυστηρά μέτρα και τις ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Οι Times τονίζουν ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής, αλλά υπογραμμίζουν και το γεγονός ότι επί χρόνια οι κυβερνήσεις έκαναν προσλήψεις ανεξέλεγκτα, σε σημείο που να μην γνωρίζουν ούτε οι ίδιες τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων...

Η γραφειοκρατία από το 1974 και μετά αυξήθηκε δραματικά στην Ελλάδα ενώ οι κυβερνήσεις προχωρούσαν στην καθιέρωση διάφορων ''περίεργων'' επιδομάτων.

Στο πρωτοσέλιδό τους οι New York Times, κάνοντας λόγο για διαφθορά «που βγάζει μάτι» και όργιο σπατάλης στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Έλληνες αξιωματούχοι προσλαμβάνουν τις γυναίκες τους και τους συγγενείς τους στα γραφεία τους, ενώ διευθυντές αγοράζουν... κουρτίνες γραφείων έναντι 38.000 δολαρίων.

Οι υπάλληλοι της Βουλής είναι τόσοι πολλοί, που κάποιοι από αυτούς δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις για να καθίσουν όλοι, προσθέτει, χαρακτηριστικά, η πρωτοσέλιδη αναφορά. Την ώρα που η Ευρώπη ελπίζει να δει οποιοδήποτε σημάδι, εισόδου της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα και την προθυμία της χώρας, να μειώσει το εργατικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια μείωσης των εξόδων, που θα οδηγήσει με τη σειρά της, στη συνέχιση εκταμίευσης των δανειακών δόσεων.

Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά και στις απεργίες, καθώς και σε όλες τις κινητοποιήσεις, ενώ τονίζει πως αν και έχουν γίνει περικοπές μισθών, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία απόλυση.

Το δημοσίευμα τονίζει, ότι υπάρχει ένας «στρατός υποστηρικτών» της κυβέρνησης, με τους δημοσίους υπαλλήλους να μετατρέπονται σε υπαλλήλους του κόμματος προεκλογικά και την κάθε οικογένεια, σχεδόν, να περιλαμβάνει κι από έναν, σημειώνεται.

Η κυβέρνηση διαθέτει περίπου 700.000 υπαλλήλους και άλλους 80.000 που δουλεύουν για κρατικές εταιρίες όπως η ΔΕΗ. Πριν από τρεις δεκαετίες, ο αριθμός έφτανε μόλις το ένα τρίτο, αν και πριν από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, το ελληνικό κράτος δεν ήξερε πόσα άτομα απασχολούσε, προσθέτει το άρθρο.

Η εφημερίδα επισημαίνει, επίσης, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, διαπίστωσε ότι το κράτος, για 11 άτομα ξόδευε 750.000 δολάρια το χρόνο, με τον ίδιο να προαναγγέλλει αυστηροποίηση των κανόνων και της ιεραρχίας στο Δημόσιο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η δράση κατά των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί να έχει μεγάλο κόστος, αφού για παράδειγμα, οι φοροσυλλέκτες αντιδρούν και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Τέλος, στην αναφορά των New York Times περιλαμβάνεται ως «κακό» παράδειγμα, το όνομα της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ζήτησε πρόσφατα την πρόσληψη 150 ατόμων από το ΠΑΣΟΚ

kafeneio-gr.blogspot.com και newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου