Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Θα επηρεαστούν οι συντάξεις από ένα κούρεμα;

Είναι εντυπωσιακό ότι ίσως ο κυριότερος λόγος που πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες είναι εναντίον ενός κουρέματος, είναι διότι τάχα θα πάρουν ζημιά τα ταμεία και άρα θα επηρεαστούν οι συντάξεις τους.

Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ότι το όφελος ενός κουρέματος είναι πολλαπλάσιο σε nominal terms από το κούρεμα που θα φάνε τα ταμεία. Επίσης είναι λυπηρό ότι όλοι ενδιαφέρονται για την πάρτη τους και όχι το κοινωνικό σύνολο.

Κατ΄ αρχάς, το αν μειωθούν ή όχι οι συντάξεις δεν έχει σχέση με την τωρινή κατάσταση της χώρας μας. Το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού προϋπήρχε της κρίσης. Μάλιστα το νούμερα ένα θέμα της επικαιρότητας πριν 2-3 χρόνια ήταν οι συντάξεις και το ότι τα ταμεία έχουν πτωχεύσει και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε κτλ κτλ.

Δεύτερον, αν με ρώταγαν ποιος είναι ο κυριότερος λόγος για την πτώχευση της χώρας μας, προσωπικά θα έλεγα ότι είναι το τεράστιο κόστος του συνταξιοδοτικού στον προϋπολογισμό. Ήδη από το 2003 έχω γράψει ότι το θέμα των συντάξεων είναι το κυριότερο πρόβλημα της χώρας μας. Διαβάστε "Η άρχουσα τάξη και η βόμβα του ασφαλιστικού.

Επίσης σας έχω πει σε προηγούμενο άρθρο ότι οι εισφορές (κατ΄ εμέ) είναι κοινωνικός φόρος και όχι κουμπαράς. Επίσης έχω υποστηρίξει ότι θα πρέπει οι συντάξεις να χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια, άσχετα του αν έχει πληρώσει κάποιος ή όχι. Διαβάστε "Γιατί δεν πρέπει να παίρνουν όλοι σύνταξη".

Τώρα όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι οι συντάξεις θα πέσουν. Αλλά οι μειώσεις που βλέπουμε είναι ανεξάρτητες από την τωρινή κατάσταση. Απλά η τωρινή κατάσταση ανάγκασε την πολιτική ηγεσία να κάνει κάτι και να πάρει μέτρα, εκεί που δεν είχε το θάρρος να κάνει τίποτα πριν.

Αλλά στο ερώτημα του αν το κούρεμα των ταμείων θα μειώσει τις συντάξεις, η απάντηση είναι όχι.

Εξηγούμεθα:

Η τρύπα στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τουλάχιστον 250 δισ. ευρώ. Το αν η τρύπα μεγαλώσει λίγο και γίνει 260 δισ., δεν νομίζω ότι έχει και πολύ σημασία.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι το Ελληνικό κράτος θα κάνει αθέτηση πληρωμής (default) στους πολίτες της, όπως θα κάνει και στους πιστωτές της, Όχι διότι θέλει να το κάνει, άλλα διότι δεν υπάρχει επιλογή, διότι δεν υπάρχουν τα λεφτά.

Οι μειώσεις στις συντάξεις που βλέπετε τον τελευταίο χρόνο είναι μόνο η αρχή. Είναι αδύνατον να πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις στο μέλλον. Εκτίμηση μου είναι ότι θα χρειαστεί οι επιχορηγήσεις προς τα ταμεία να μειωθούν κατά 2% του ΑΕΠ (τουλάχιστον) για να μπορούμε να μιλάμε για μια βιώσιμη κατάσταση. Από που θα τα κόψουν αυτά; Εκτίμηση μου και πάλι (και ελπίδα), από τις μεγάλες συντάξεις άνω των 800 ευρώ και από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τέλος, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Οι επιχορηγήσεις προς τα ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό πέρυσι ήταν περίπου 18 δισ. ευρώ. Όταν τα αποθεματικά που διαβάζουμε στον τύπο (όσα έχουν μείνει δηλαδή), ήταν κάποτε 30 δισ. ευρώ, παίζουν ελάχιστη σημασία.

Ο σημαντικότερος λόγος δηλαδή που ένα κούρεμα στα αποθεματικά των ταμείων δεν θα επηρεάσει τις συντάξεις, είναι διότι οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές πλέον την κρατική επιχορήγηση... και 100% κούρεμα να γίνει στα ταμεία, δεν έχει καμία σημασία. Δεν έχουν καμία σχέση τα αποθεματικά των ταμείων με τις συντάξεις διότι αποτελούν απειροελάχιστο δεδομένο στην όλη εξίσωση.

Αυτές τις μέρες βγήκαν ορισμένοι εξυπνάκηδες πολιτικοί και είπαν ότι αν γίνει κούρεμα στο χρέος, τότε θα πρέπει να γίνει αναλογικό κούρεμα και στις συντάξεις.

Μεγαλύτερο ψέμα δεν έχω ακούσει στη ζωή μου για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω. Αυτό τους βολεύει να πουν για να μπορούν να δικαιολογήσουν τις μειώσεις που θα γίνουν, όχι διότι αυτή θα είναι η αιτία.

Η κατάληξη είναι ότι το κούρεμα δεν θα επηρεάσει τις συντάξεις. Αν θα μειωθούν οι συντάξεις (και εκτιμώ ότι θα μειωθούν) θα μειωθούν διότι το πρόβλημα προϋπήρχε και δεν έχουμε τους πόρους για να πληρώσουμε αυτά τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.

Το ποιος φταίει και αν κάποιοι τα έχουν φάει κτλ. δεν είναι παράμετρος στην εξίσωση. Παράμετρος είναι ότι λεφτά που δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να πληρωθούν.

Τώρα όσοι έχετε πρόβλημα να δείτε την πραγματικότητα είναι άλλο θέμα. Δεν είμαι εδώ για να τσακωθώ με κανέναν. Σας μεταφέρω αυτά που βλέπω μέσα από την δική μου οπτική γωνιά και εσείς μπορείτε να την δεχτείτε ή να την απορρίψετε. Και ανάλογα του αν συμμερίζεστε ή όχι αυτή την άποψη, θα κάνετε και το ανάλογο κουμάντο.

Το αν κάποιοι τα έχουν κλέψει ή τα έχουν φάει ή δεν έχουν κάνει καλή διαχείριση δεν είναι δική μου δουλειά. Ας τους πάει η δικαιοσύνη φυλακή και να τους δημεύσει την περιουσία, δεν μου καίγεται καρφί. Ούτε τις αποφάσεις τις παίρνω και ούτε είμαι υπεύθυνος για τις μειώσεις που διαδραματίζονται.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να έχουμε απαιτήσεις, όταν δεν υπάρχουν λεφτά. Το αν κάποτε “λεφτά υπήρχαν” ή αν ορισμένοι τα “φάγανε μαζί” είναι άλλο θέμα, σήμερα όμως δεν υπάρχουν.

Του Γιώργου Καισάριου στο capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου