Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Έτοιμο σχεδόν το νέο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων...

Νέο σύστημα Πανελλαδικών με “διπλές” εξετάσεις την ίδια ημέρα, σε εθνικό και ενδοσχολικό επίπεδο παρουσιάζει εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Παιδείας....Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Βήματος", οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, για το σύστημα που θα εφαρμοστεί από το 2014. Η βασική καινοτομία είναι ότι πλέον τα ίδια τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο στην επιλογή των φοιτητών ενώ η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, θα αναμορφωθεί και θα έχει κομβικό ρόλο - όχι μόνο στα θέματα.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", τα τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σε συνεργασία με τον “αναβαθμισμένο” κοσμήτορα της σχολής στην οποία υπάγονται, θα καθορίζουν τα προαπαιτούμενα μαθήματα αλλά και τους συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των εισακτέων τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, οι απολυτήριες και οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνονται σε κοντινούς χρόνους, πιθανόν και την ίδια ημέρα.

Επίσης τα θέματα τόσο στις ενδοσχολικές εξετάσεις όσο και στις πανελλαδικές θα επιλέγονται κεντρικά από την Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας. Εκείνα των απολυτήριων εξετάσεων θα διορθώνονται στο σχολείο ενώ εκείνα των πανελλαδικών κεντρικά στο υπουργείο.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα των ενδοσχολικών εξετάσεων θα είναι από τρία ως πέντε ανά κατεύθυνση, ωστόσο τόσο ο αριθμός όσο και το ποια θα επιλεγούν είναι υπό εξέταση αυτή τη στιγμή.

Ακόμη για την εισαγωγή σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί της Β' και της Γ' Λυκείου όπως γινόταν στο παρελθόν.

Τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα μπορούν να βάζουν “πλαφόν” για τα μαθήματα βαρύτητας στο επιστημονικό τους αντικείμενο. Για παράδειγμα το Μαθηματικό θα ζητεί βαθμολογία τουλάχιστον 15.000 μορίων για την εισαγωγή στα προγράμματά του.

Η ύλη των Πανελλαδικων θα είναι ευρεία. Για παράδειγμα στην Ιστορία θα προσδιορίζεται ότι εξεταστέα ύλη αποτελούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ή στα Αρχαία ότι θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στα κείμενα του Πλάτωνα.

Στις απολυτήριες εξετάσεις θα λαμβάνεται υπόψη ένα γενικό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, το οποίο θα δίνουν όλοι ώστε να εκτιμηθεί η εκπαιδευτική δουλειά που έγινε όλη τη χρονιά.

Την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με το Βήμα ολοκληρώνονται οι συζητήσεις ενώ εντός του επόμενου 20ημέρου θα γίνουν ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου