Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δύο μήνες διορία για διευκόλυνση της ευρυζωνικότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να θεσπίσει νομοθεσία που θα διευκολύνει τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών προκειμένου να εγκαταστήσουν ευκολίες, όπως αγωγούς, φρεάτια, ιστούς ή κεραίες σε δημόσια ή ιδιωτική ιδιοκτησία. Η Ελλάδα είχε αρχικά προγραμματίσει να θεσπίσει νομοθεσία σχετικά με τα εν λόγω δικαιώματα διέλευσης ήδη από το τέλος του 2006, όταν η χώρα εφάρμοσε τους κοινοτικούς κανόνες του 2002 για τις τηλεπικοινωνίες. Δεν έχουν όμως ακόμη τεθεί σε εφαρμογή όλοι οι απαιτούμενοι κανόνες.

Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα να θεσπίσει κανόνες για τις ευκολίες εγκατάστασης έχει τη μορφή της «αιτιολογημένης γνώμης», βάσει της διαδικασίας επί παραβάσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον περιθώριο δύο μηνών για να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για να συμμορφωθεί με τους κοινοτικούς κανόνες. Εάν παραλείψει να το πράξει, η Επιτροπή θα μπορούσε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υστέρηση αυτή έχει δυσχεράνει την ανάπτυξη του ευρυζωνικού διαδικτύου. Με σταθερή ευρυζωνική αφομοίωση μόλις 19,9% του πληθυσμού έναντι 26,6% του μέσου όρου της ΕΕ των 27, αφομοίωση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών 2,6% σε σύγκριση με 7,2% του μέσου όρου της ΕΕ των 27 και με μόνο το 41,2% των νοικοκυριών να διαθέτουν ευρυζωνική συνδρομή έναντι 60,8% που είναι ο μέσος όρος της ΕE των 27, η Ελλάδα υστερεί έναντι άλλων κρατών μελών της ΕΕ .

Το ευρυζωνικό διαδίκτυο είναι μια γέφυρα προς το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αύξησης στην αφομοίωση ευρυζωνικών επικοινωνιών και αύξησης του ΑΕΠ.

Η θέσπιση νέων κανόνων θα προσφέρει στους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ασφάλεια δικαίου και θα λειτουργήσει ως κίνητρο ώστε να επενδύσουν σε νέα δίκτυα, ιδιαίτερα σε σταθερά και κινητά δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (NGA). Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα είναι καλύτερα σε θέση να πετύχει τους στόχους του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη και να έχει επιτευχθεί έως το 2013 βασική ευρυζωνική σύνδεση για κάθε ευρωπαίο πολίτη.

Με δεδομένη την τρέχουσα δυσχερή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα σχετικά με τις διαδικασίες εγκατάστασης ευρυζωνικών δικτύων στερεί τη χώρα από επενδύσεις που θα ήταν χρήσιμες για την οικονομική της ανάκαμψη.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου