Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Οι τοποθετήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24.10.2011

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24.10.2011, ο Παναγιώτης Στασινός, δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας, έκανε τις ακόλουθες τοποθετήσεις:

1.Για το ψήφισμα: αντίδραση στην εργασιακή εφεδρεία των Δημοτικών Υπαλλήλων
Συμμετέχουμε στην επιτροπή διαμόρφωσης του ψηφίσματος, αλλά επισημαίνουμε ταυτόχρονα πως δεν αναπολούμε την προ του μνημονίου εποχή, ως προς τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, με την πλημμελή εξυπηρέτηση των πολιτών και την μεγάλη γραφειοκρατία που επικρατεί ακόμη και σήμερα. Γραφειοκρατία στην οποία συμμετέχουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, αφού, με την μη λειτουργία σημαντικών Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, υπερφορτώνεται η κύρια συνεδρίαση καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Πρέπει να καταλάβει κάθε υπάλληλος πως είναι κρατικός λειτουργός με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στον δημότη, αλλά και ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος να αναλάβει να διαδραματίσει τον ρόλο του. Πρέπει επίσης το ψήφισμα να αναφέρεται και στις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, που καθιστούν την περιοχή μας από τις πρώτες στην ανεργία περιοχές στην Ελλάδα.

2. Για το ψήφισμα: παραμονή του ΚΕΥΠ στην Λαμία.
Δεν θα συμμετάσχουμε στο ψήφισμα του Δημάρχου, αφού έχουμε διαφορετική αντίληψη για την μονοσήμαντη, χρόνια τώρα, σύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης από τους φοιτητές και τους φαντάρους, ιδιαίτερα στην μετά την κρίση εποχή, ενώ προεκλογική μας δέσμευση ήταν η μελλοντική μετακίνηση των στρατοπέδων από το κέντρο της Λαμίας και η αξιοποίηση των δημοτικών χώρων ως χώρων πρασίνου.

3. Για το έκτακτο θέμα: μελέτη για μετατροπή του ΧΥΤΑ Τριλόφου σε ΧΥΤΥ.
Δεν ψηφίζουμε την εισήγηση, αφού η θέση μας είναι εκφρασμένη, με προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, για αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, με ελάχιστους ΧΥΤΥ στην Περιφέρεια και δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης, με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή και με κομποστοποίηση. Επισημαίνουμε επίσης πως τέτοια θέματα, υψίστης σημασίας για άλλους δήμους, θα πρέπει να έρχονται στο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο με προετοιμασία και ολοκληρωμένες τοποθετήσεις από τις δημοτικές παρατάξεις καθώς και με συμμετοχή της εμπλεκόμενης τοπικής κοινωνίας.

4. Για το μοναδικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης: προτάσεις στο πρόγραμμα ‘’Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013’’
Κληθήκαμε να συζητήσουμε έτοιμες προτάσεις, για τις οποίες στην ουσία δεν υπήρχε η δυνατότητα περαιτέρω αλλαγών, αφού λόγω της δαιδαλώδους διαδικασίας υποβολής των φακέλων έως της 31/10/2011, δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος επεξεργασίας. Πιστεύουμε πως η Δημοτική Αρχή δεν εξήντλησε τις δυνατότητες του προγράμματος, τη στιγμή που οι παρεμβάσεις του στοχεύουν κυρίως στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Όπως και το πρόγραμμα αναφέρει, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση δραστηριοτήτων εκτός της γεωργίας, αλλά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας και στην αναστροφή των δυσμενών τάσεων της πληθυσμιακής συρρίκνωσης σε μια ελκυστικότερη ύπαιθρο με προοπτικές ήπιας ανάπτυξης.
Πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει ειδικά στον Πρωτογενή Τομέα να δούμε τις ελλείψεις στην περιοχή ευθύνης του Δήμου. Να βάλουμε και να οργανώσουμε χρηματοδοτώντας στόχους για βελτίωση κυρίως της παραγωγής και την τόνωση της εργασίας εξασφαλίζοντας μόνιμες θέσεις απασχόλησης. Θεωρούμε ότι κάθε ευρώ που επενδύεται πρέπει να έχει πολλαπλάσια απόδοση για την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, και όχι να επαναλαμβάνουμε πρακτικές του παρελθόντος μόνο και μόνο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Στον τομέα της γεωργίας και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, θεωρούμε αναγκαίο να τονίσουμε ότι χρειάζονται προσπάθειες και πρωτοβουλίες του δήμου για την προώθηση του Συμφώνου Ποιότητας, των Συνεταιρισμών Γυναικών, του αγροτοτουρισμού και γενικά πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού του πρωτογενή τομέα. Πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε π.χ τη λογική ένταξης στο πρόγραμμα της κατασκευής γηπέδου 5Χ5 σε μία αγροτική περιοχή με πολλούς ελεύθερους χώρους και αυτό να ονοματίζεται ΄’Αγροτική Ανάπτυξη΄΄ και ‘’Διαφοροποίηση της Αγροτικής Οικονομίας’’.

5. Πρόταση: Δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Τέλος ο κ Στασινός κατέθεσε πρόταση για την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο για την δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ανακούφιση εκείνων των ατόμων και οικογενειών που πλήττονται άμεσα από την οικονομική κρίση(Δείτε εδώ το κείμενο της πρότασης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου