Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Εργα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Έργα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα γίνουν στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρισιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον.Με βάση δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη έχει δημοσιευθεί πρόσκληση ύψους 150 εκατ. Ευρώ με λήξη 31 Οκτώβρη 2011 που καλεί τους αρμόδιους φορείς να υποβάλλουν προτάσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα έργων αποκατάστασης των Ανεξέλέκτων Χωματερών, αλλά και πρόβλεψη για την χρηματοδότηση των υποδομών που απαιτούνται για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ. Το παραπάνω πλαίσιο περιλαμβάνει και διαδικασίες επιτάχυνσης της ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης μέσω της υποστήριξης των μικρών Δήμων της χώρας από έναν οργανωμένο φορέα όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ.

Σε αυτό το πρόγραμμα θα ενταχθούν και τα έργα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ της προκαταρκτικής ενημέρωσης για τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Με την προαναγγελία, ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία επιλογής του συμβασιούχου-επενδυτή με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2012, ώστε τα εργοστάσια να είναι πλήρως λειτουργικά το 2014. Ο προϋπολογισμός του συνόλου των έργων ανέρχεται σε 430 εκατ. Ευρώ, με δημόσιους πόρους της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η ίδια διαδικασία ως προς την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος έχει ακολουθηθεί για την Πελοπόννησο. Στον άμεσο επίσης προγραμματισμό μας, εκτός από την Δυτική Μακεδονία που είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, είναι η Θεσσαλονίκη και η Δυτική Ελλάδα, με την πλέον ορθολογική, αποτελεσματική και αποδοτική λύση.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου