Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

«Δι’ ευρών των αγίων φτωχών!»

Την ώρα που στο χειμαζόμενο ελληνικό κοινοβούλιο ο υπεύθυνος λόγος εξαντλείται στο αν θα χρεοκοπήσουμε με όρους Αργεντινής ή με όρους ευρωπαϊκούς και αν τα γομάρια στερούν το γάλα και το ψωμί των ελληνικών οικογενειών, μια πιο ψύχραιμη και λιγότερο κινδυνολογική ματιά στα δημοσιονομικά μιας χώρας της ΕΕ φανερώνει την πραγματική Ελλάδα.Ο χρόνος δεν κυλάει στο βασίλειο της διαπλοκής: O λαός θα πρέπει να κάνει οικονομίες, ενώ εκείνος που έχει χρήματα και διασυνδέσεις δεν έχει τίποτα να φοβάται.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού STERN (22-9-2011) Ο Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του ΙΟΒΕ, δήλωσε: «Είμαστε μια φτωχή χώρα των πλούσιων ανθρώπων. Και αυτοί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, επειδή λείπει η πολιτική βούληση. Εδώ συνεχίζει να κυριαρχεί το πελατειακό σύστημα. Τα συμφέροντα της πολιτικής και της οικονομίας είναι στενά συνυφασμένα, και οι πολιτικοί δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν αυτό το καθεστώς».
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης εκτιμά τις απώλειες από τη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών σε 15 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καλυφθεί το ετήσιο δημόσιο χρέος, ενώ αν προσέθετε κανείς και τους φόρους από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, θα εξοικονομούσε άλλα 20 δισ.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία αν η Ελλάδα είχε τα φορολογικά έσοδα που κατά μέσο όρο έχει η Ευρωζώνη θα είχαμε 80% χρέος κι όχι 160% του ΑΕΠ.
Στην Ελλάδα, όμως, ο ένας φόρος διαδέχεται τον άλλο, πάντα εις βάρος των ίδιων «αμαρτωλών».
Σύμφωνα με φορολογικά στοιχεία, κατά το δημοσίευμα, «20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ και μόνο 73 φορολογούνται για εισόδημα μεγαλύτερο του ενός εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία, περίπου 700.000, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ, επειδή το εισόδημά τους κυμαίνεται δήθεν κάτω των 12.000 ευρώ».
Πρώτα επιβάλλεται τέλος ακινήτων ως δίκαιος και αναγκαστικός φόρος σε όλους και μετά ξεκινούν συζητήσεις με το εφοπλιστικό κεφάλαιο της χώρας για την συνδρομή τους στον «πόλεμο». Γνήσιος πατριωτισμός!
Κατά τ’ άλλα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες φορολογούνται ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Πλήρης εφαρμογή.
«To φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σαν τον δίσκο της Εκκλησίας: Ο καθένας αφήνει στον δίσκο ό,τι θέλει!» σπεύσουν να σημειώσουν κάποιοι κυνικοί Ευρωπαίοι εταίροι μας.
Ποιας εκκλησίας; Αυτή η οποία δεν βάζει τίποτα στον δίσκο του κράτους κι «η περιουσία της είναι ταμπού στην Ελλάδα», όπως τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής Le Monde (20-9-2011). Η εκκλησία που εξαιρείται της φορολογίας, όπου δεν ευνοείται με ειδικές διατάξεις.
«Η εκκλησία είναι ο δεύτερος μετά το δημόσιο ιδιοκτήτης γης με 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, η περιουσία της εκκλησίας αποτιμάται από 700 εκατ. ευρώ μέχρι 1 δισ. ευρώ».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η Εκκλησία κατέχει το 1,5% της Εθνικής Τράπεζας και ο εκπρόσωπός της στο ΔΣ Θεόκλητος αντιτασσόμενος σε ενδεχόμενη επιβολή φόρου, δήλωσε: «Αρνούμαστε να πληρώσουμε τις αμαρτίες άλλων».
Με κάθε σεβασμό στο έργο που επιτελεί η Εκκλησία, είναι η στιγμή να αλλάξει κι αυτή στάση στα πράγματα.
Με κάθε σεβασμό στην κυβέρνηση: Ειδοποιήστε μας, όταν ολοκληρώσετε τις συνομιλίες με τους εφοπλιστές.
* Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι νομικός.

aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου