Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η διαύγεια δεν έφτασε στην ΚΕΔΚΕ

Την ώρα που η Δι@υγεια διανύει τον έκτο μήνα ζωής της και στους 325 δήμους σε όλη τη χώρα δεν έχει ακόμη καταφέρει να φτάσει στα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Κι αυτό παρότι ο νόμος 3861/10* είναι σαφής στο άρθρο 2: «Πεδίο εφαρμογής 1. Οι ρυθμίσεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται σε νόμους, προεδρικά διατάγματα, αποφάσεις και πράξεις που εκδίδουν.......τα όργανα των φορέων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού...... 3. Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ως φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού νοούνται τα αιρετά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.».
Δηλαδή, το κεντρικό όργανο της αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού εμφανίζεται με διακομματική απόφαση (στο διοικητικό συμβούλιο την πλειοψηφία έχει η ΝΔ - πρόεδρος ο Ν. Κακλαμάνης και συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ) να παρανομεί.
Τέλος στην αδιαφάνεια από την επόμενη εβδομάδα
Την ίδια μέθοδο ακολουθούν και δύο φορείς στους οποίους συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ και χρηματοδοτούνται όπως και η Ένωση, από το κράτος: Πρόκειται για την ΕΕΤΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης) και το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Ήδη η μη εφαρμογή της Δι@υγειας έχει οδηγήσει, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, σε διακομματικό ρουσφέτι με πρωτεργάτη τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.
Να σημειωθεί πάντως ότι η αδιαφάνεια στην ΚΕΔΚΕ λαμβάνει τέλος την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς εκλέγεται το νέο διοικητικό συμβούλιο που, με βάση το άρθρο 42 του ΠΔ 75 για την ίδρυση των ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ υποχρεούται να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Διάυγεια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 42 με τίτλο: Ενίσχυση Διαφάνειας - Ένταξη στο πρόγραμμα Διαύγεια: "Η Κ.Ε.Δ.Ε και οι Π.Ε.Δ. υπάγονται στις διατάξεις του
ν.3861/2010 (Α΄ 112). Η ημερομηνία ένταξής τους στις ρυθμίσεις του ανωτέρω νόμου αρχίζει από την ανάδειξη των οργάνων τους."
* ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου