Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Πολυγλωσσία, κακοφωνία

Υπάρχει κάτι που πρέπει να καταλάβουμε μέσα από τη διγλωσσία, αν όχι την πολυγλωσσία, των ημερών σχετικά με τη διεθνή κρίση αλλά και, πολύ περισσότερο, με την ελληνική; Ή απλώς μέσα από τη Βαβέλ των δηλώσεων, των όσων λέγονται και των περισσότερων που υπονοούνται, αποκαλύπτεται η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να διαχειριστεί αυτήν την παρατεταμένη και πρωτοφανή σε πολυπλοκότητα και ένταση διεθνή κρίση. Μέχρι σήμερα η κρίση τρέχει ταχύτερα από τις κυβερνήσεις και τις εποπτικές και θεσμικές αρχές, αλλάζει συνεχώς έκφραση και μπορεί να εξουδετερώνει ταχύτατα τα δειλά βήματα και τα άτολμα, όπως αποδεικνύεται, μέτρα που λαμβάνονται.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα αν και η χώρα μας τελικώς δεν είναι το μόνο αλλά ούτε και το σοβαρότερο πρόβλημα στο μέτωπο της κρίσης, που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Εδώ και καιρό, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην Αθήνα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα ακροβατεί καθημερινά ανάμεσα στις δραματικές πιέσεις των εταίρων και δανειστών μας για την προσαρμογή και στην προσπάθεια επιβίωσής του μέσα σε ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον.

Ετσι, είναι πολύ δύσκολο ο πολιτικός λόγος και κυρίως ο λόγος των κυβερνώντων και αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις να είναι σαφής και αξιόπιστος. Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν οι διάφορες κυβερνητικές τοποθετήσεις και δηλώσεις, κάτι που τροφοδοτεί κάθε είδους σενάρια που δυστυχώς όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά αντίθετα έχουν δημιουργήσει πανικό για το μέλλον της χώρας. Και σε αυτό δεν βοηθά καθόλου η επιμονή των εταίρων μας να κάνουν δηλώσεις με διφορούμενο ή και αντικρουόμενο περιεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, η αδυναμία συνεννόησης και οι φυγόκεντρες τάσεις είναι εμφανείς και πλέον λειτουργούν διαλυτικά, όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αλλά και σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή στο τμήμα εκείνο του πολιτικού κόσμου, που οφείλει να λειτουργεί συντεταγμένα, καθώς διαχειρίζεται ή θέλει να διαχειριστεί την εξουσία.

Δυστυχώς, στη φάση που είναι σήμερα τα πράγματα, ο λόγος που αρθρώνεται από όσους έχουν κληθεί να διαχειριστούν την κρίση, αντανακλά και την ικανότητά τους να τη διαχειριστούν. Και η εικόνα σήμερα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική.

ΚΕΡΔΟΣ
Κέρδος 24/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου