Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μόνο οι "ηλεκτρονικές αποδείξεις" θα μετρούν από την Πρωτοχρονιά

Μόνο οι δαπάνες που θα καταγράφονται ηλεκτρονικά θα μετρούν για την οικοδόμηση του ποσού που απαιτείται από τους φορολογούμενους προκειμένου να γλιτώσουν από την καταβολή πρόσθετου φόρου εισοδήματος.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναβιώσει το κίνημα των αποδείξεων και να αυξήσει την απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από τους επαγγελματίες. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012 και θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς τους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν χρεωστική, πιστωτική ή φορο-κάρτα κατά τις συναλλαγές τους.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «ηλεκτρονικές αποδείξεις» τις οποίες θα πρέπει οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. Τι ακριβώς θα συμβαίνει; Κάθε φορολογούμενους θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις που θα έχουν καταγραφεί με ηλεκτρονικό τρόπο που η συνολική τους αξία θα είναι ευθέως ανάλογη του ύψους του εισοδήματος. Ο υπουργός Οικονομικών έφερε χθες δυο παραδείγματα ανεβάζοντας το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων από το 25% του εισοδήματος που είναι σήμερα στο 50% έως και 60%. Χαρακτήρισε όμως αυτές τις αποδείξεις «ηλεκτρονικές». Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μετρούν μόνο εφόσον πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής, όπως είναι η χρεωστική ή η πιστωτική κάρτα ή καταγράφονται ηλεκτρονικά μέσω της υπό έκδοση «φοροκάρτας». Τα ποσοστά αυτά θεωρούνται εξαιρετικά υψηλά και ουσιαστικά λειτουργούν ως τιμωρία της αποταμίευσης ή αντίστροφα ως κίνητρα για κατανάλωση. Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr σε παλαιότερο δημοσίευμα, εξετάζεται να διπλασιάζεται η αναγνωριζόμενη από την εφορία αξία των αποδείξεων εφόσον χρησιμοποιείται για την πληρωμή τους ηλεκτρονικό μέσο συναλλαγής.

Η συνολική αξία των αποδείξεων που συλλέγει με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε φορολογούμενους θα καταγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική μερίδα που θα δημιουργηθεί στο taxisnet προκειμένου να απαλλαγούν οι φορολογούμενοι και από την υποχρέωση διακράτησης των χάρτινων αποδείξεων. Με την ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων επιτυγχάνεται όχι μόνο η αυτόματη καταγραφή των σχετικών δαπανών των φορολογούμενων αλλά και των αντίστοιχων εσόδων των επιχειρήσεων (π.χ. καταστημάτων λιανικής πώλησης, εστιατορίων, ελευθέρων επαγγελματιών κλπ). Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η απόδοση του ΦΠΑ και θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου