Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Για ΑΤΜ νερού έχετε ξανακούσει;

Το καθαρό νερό δεν είναι για όλον τον πληθυσμό πάνω στη γη κάτι το δεδομένο και μάλιστα για ορισμένους είναι κάτι παραπάνω από πολυτέλεια. Στην Ινδία το ακάθαρτο νερό ευθύνεται για το 60 με 80% όλων των ασθενειών.Αν και υπάρχουν διάφορες πιθανές λύσεις για το πρόβλημα, όπως νέα πηγάδια ,ή φίλτρα νερού, μία οργάνωση με την ονομασία Sarvajal, έχει βρει μία διαφορετική εναλλακτική, τα ηλιακά ΑΤΜ νερού.Η Sarvajal τιμήθηκε αυτό το μήνα με το βραβείο τεχνολογίας για το σύστημα επεξεργασίας νερού που χρησιμοποιεί τα τοπικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να παρακολουθεί την ποιότητα και ποσότητα του νερού από απόσταση.

Η αρχή λειτουργίας του είναι πολύ απλή, οι άνθρωποι που θέλουν να βγάλουν χρήματα εργάζονται ως θεματοφύλακες του νερού για την κοινότητά τους και είναι οι μόνοι που επιτρέπεται να χειρίζονται το μηχάνημα. Αυτοί προπληρώνουν την εταιρεία για την κατανάλωση του νερού και είναι υπεύθυνοι για να το τοποθετήσουν μέσα στο ATM, το οποίο μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας επεξεργάζεται το νερό. Τα μέλη της κοινότητας παίρνουν το νερό από τα ATM πληρώνοντας τον μεσάζοντα. Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με την καθαρότητα του νερού, το κινητό τηλέφωνο που είναι ενσωματωμένο στο ATM ειδοποιεί την εταιρεία.

Το δίκτυο της Sarvajal επεκτείνεται πολύ γρήγορα, με μέχρι τώρα 120 εγκαταστάσεις σε όλη την Ινδία εξυπηρετεί περισσότερους από 60000 ανθρώπους και η τιμή για το νερό για κάθε οικογένεια κυμαίνεται στα 3$ το μήνα. Έτσι και απομακρυσμένες περιοχές που δεν ήταν δυνατό να έχουν καθαρό νερό μπορούν και το απολαμβάνουν πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου