Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για το καρνάγιο στο Αχλάδι

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Αχλαδίου του Δήμου Στυλίδας, οι παραθεριστές αλλά και πολίτες της ευρύτερης περιοχής που ανησυχούν για το περιβάλλον που όλοι μας μοιραζόμαστε, σήμερα Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 συναποφασίσαμε και συνυπογράψαμε τα παρακάτω:
Mε τo παρόν ψήφισμά μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα το οποίο ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους της κοινότητας Αχλαδίου Φθιώτιδας, και όχι μόνο, και δημιουργεί πολλές αντιδράσεις.

Ο κύριος Τριανταφύλλου Χρήστος του Φράγκου, κάτοικος Ραχών της Δημοτικής ενότητας Εχιναίων του Δήμου Στυλίδας προτίθεται να εκμισθώσει κοινόχρηστη εποικιστική έκταση (υπέρ γηγενών) εντός της κτηματικής περιφέρειας της τοπικής κοινότητας Αχλαδίου της Δημοτικής ενότητας Εχιναίων εμβαδού 11.923,40 τ.μ. για να πραγματοποιήσει επένδυση που θα εξυπηρετεί ανάγκες επισκευής και συντήρησης πλοίων και σκαφών.

Ιστορικά θα αναφέρουμε ότι :

Η εν λόγω εποικιστική έκταση (τεμάχιο 39) απαλλοτριώθηκε με την υπ.αριθμ. 124460/29-09-1925 (ΦΕΚ 88/Β/03-10-1925) Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας για την αποκατάσταση των εκτάσεων των διωγμένων από την Μ. Ασία και Ανατολική Θράκη προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εκεί. Παρόλο που έγιναν τρείς διανομές (1930, 1937, και 1960) το εν λόγω τεμάχιο παρόλο που ζητούνταν απεγνωσμένα από τους νόμιμους δικαιούχους επί σειρά ετών παραμένει ως σήμερα αδιανέμητο. Τίθεται το ηθικό ερώτημα λοιπόν πως αυτή η έκταση δίνεται τόσο εύκολα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αντίθετα μάλιστα με την γνώμη των κατοίκων, σε οποιονδήποτε επιχειρηματία και όχι στους διωγμένους πρόσφυγες.

Αυτή η υπόθεση απασχολεί την τοπική κοινωνία, τις Δημοτικές Αρχές και τις υπηρεσίες του Νομού εδώ και 9 χρόνια περίπου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποια έγγραφα και αποφάσεις που ελήφθησαν και είναι αντίθετες με την εν λόγω επένδυση.

Το υπ’ αριθμ 6/2007 πρακτικό του τοπικού Συμβουλίου Αχλαδίου
Το από 25/11/2007 ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης Αχλαδίου με συνημμένες υπογραφές.
Η υπ’ αριθμ. 11/26-11-2007 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Εχιναίων.
Την από 2008 απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας
Παρόλα αυτά αγνοήθηκε η βούληση των κατοίκων και των φορέων με αποτέλεσμα την έκδοση Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (ΚΥΑ 102013/16-12-2008) και την έκδοση απόφασης εκμίσθωσης της έκτασης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Απόφαση 12821/19-07-2011).

Θεωρούμε ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό αφού αφορά το περιβάλλον, την υγεία, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και όλου το Μαλιακού κόλπου και θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε από καμία αρμόδια υπηρεσία. Η εν λόγω επένδυση βρίσκει εμάς και την πλειοψηφία της Ανατολικής Φθιώτιδας αντίθετους για τους παρακάτω λόγους:

Η μικρή κοινότητα Αχλαδίου αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά παραθαλάσσια χωριά του Νομού Φθιώτιδας και λόγω της ηρεμίας που προσφέρει είναι αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.
Η εν λόγω επένδυση θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής αφού κατά βάση είναι μια αγροτική, αλιευτική και τουριστική περιοχή.

Στο άκουσμα ότι στην περιοχή υπάρχει καρνάγιο έστω και μικρών σκαφών το οποίο χρησιμοποιεί χημικά για τον καθαρισμό, συνθετικά χρώματα για το βάψιμο, και λιπαντικά κάθε είδους, ακόμη και με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές να λειτουργεί, αποθαρρύνεται κάποιος να επισκεφτεί την περιοχή.

Η κοινότητα Αχλαδίου λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής έχει πιθανότητες οικιστικής ανάπτυξης μόνο προς τα ανατολικά, προς την κατεύθυνση δηλαδή που σκοπεύει να εγκατασταθεί ή εν λόγω επένδυση. Ήδη έχουν χτιστεί νόμιμες κατοικίες και έχουν πωληθεί οικόπεδα για την ανέγερση νέων, μόλις λίγα μέτρα από την θέση της εγκατάστασης του καρνάγιου.
Η εγκατάσταση του καρνάγιου προτείνεται να γίνει σε περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας δεδομένου ότι βρίσκεται στην μια από τις δύο εισόδους του Μαλιακού κόλπου, σε πάρα πολύ μικρή απόσταση από περιοχή χαρακτηρισμένη ως Natura, και μάλιστα στο σημείο που ο Μαλιακός κόλπος κάνει ανανέωση υδάτων. Η περιοχή επίσης είναι ήδη βεβαρημένη από βιομηχανική χρήση (AGROINVEST) και υδατοκαλλιέργειες (ΔΙΑΣ).
Θεωρούμε επίσης ότι η επένδυση και κάποια σχετικά έγγραφα που εκδόθηκαν για τον σκοπό αυτό έχουν σημεία που πρέπει να προσεχθούν και να ληφθούν υπόψη όπως:

Η απόφαση μίσθωσης της έκτασης που βασίζεται στην σχετική νομοθεσία αναφέρει ότι μπορεί να γίνει παραχώρηση της έκτασης σε τρίτους για τον ίδιο σκοπό αλλά αναφέρει επίσης ότι ο σκοπός της μίσθωσης μπορεί να αλλάξει για ίδρυση ή επέκταση κάθε είδους βιοτεχνικών ή βιομηχανικών επιχειρήσεων πράγμα που είναι πολύ ύποπτο και επικίνδυνο για πολλούς λόγους.
Το μίσθωμα που ορίστηκε (1500 €/στρέμμα) για μια περιοχή ιδιαίτερης ομορφιάς και τουριστικού ενδιαφέροντος σε έκταση "φιλέτο", δίπλα στον αιγιαλό που την επισκέπτονται καθημερινά χειμώνα – καλοκαίρι πολλοί και ιδιαίτερα ερασιτέχνες ψαράδες, θεωρείται εξευτελιστικό.
Οι περιβαλλοντικοί όροι και όλες οι άλλες αδειοδοτήσεις που θα πρέπει να εξασφαλίσει η επένδυση, δεν διασφαλίζουν ότι και η επιχείρηση θα τους τηρεί αφού ουσιαστικά όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν εξασφαλίζεται από κανέναν ότι στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι της μίσθωσης ή οι περιβαλλοντικοί όροι, θα επιβληθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Η Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων εξεδόθη για έργο «σταθμός συντήρησης, επισκευής και φύλαξης σκαφών» κάτι που όμως δεν προβλέπει η απόφαση εκμίσθωσης της έκτασης, αφού προβλέπεται η εκμίσθωση εποικιστικής έκτασης μόνο για συντήρηση και επισκευή. Η βιωσιμότητα της επιχείρησης που είναι απαραίτητος όρος για την εκμίσθωση εξασφαλίζεται πλέον ή θα πρέπει να γίνει από την αρχή η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας με ότι αυτό συνεπάγεται;
Στην έκταση που πρόκειται να γίνει η επένδυση υπάρχουν δύο μεγάλα υδατορέματα τα οποία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι προστατευόμενα. Έχει ληφθεί υπόψη για την έγκριση των σχετικών αποφάσεων η ύπαρξη οριοθέτησης των εν λόγω ρεμάτων; Και αν όχι τι συνεπάγεται αυτό;
Στην Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν αναφέρεται πουθενά η κατηγορία όχλησης της επένδυσης, εναλλακτική προτεινόμενη τοποθεσία εγκατάστασης, τρόπος και κόστος αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και πολλές άλλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχει μια τέτοια απόφαση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε:

Την επανεξέταση από τους αρμόδιους φορείς, όλου του σχετικού φακέλου και των αδειοδοτήσεων που έχει λάβει μέχρι τώρα η εν λόγω επένδυση, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν πολλές παραλείψεις και λάθη.

Την εξέταση της πιθανής λύσης, η εν λόγω επένδυση να γίνει σε άλλη περιοχή μικρότερης περιβαλλοντικής σημασίας και ευαισθησίας, μακριά από τουριστική περιοχή και μακριά από οικισμό.

Την χρησιμοποίηση της εποικιστικής έκτασης από τον Δήμο Στυλίδας για άλλη χρήση με ελάχιστη ή καθόλου περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου