Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Τοξικές ουσίες σε ρούχα γνωστών εταιρειών εντόπισε η Greenpeace

Δείτε εδώ τις εταιρείες
Ίχνη τοξικών ουσιών εντοπίστηκαν σε προϊόντα 14 μεγάλων εταιρειών παραγωγής ρούχων, σύμφωνα με την έκθεση «Dirty Laundry 2» της Greenpeace. Συγκεκριμένα η Οργάνωση αγόρασε σε 18 διαφορετικές χώρες δείγματα ρούχων των εν λόγω εταιρειών, τα οποία παράγονται στην Κίνα, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες και προχώρησε σε διαδικασία ελέγχων.

Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τη Greenpeace στα 2/3 των ενδυμάτων εντοπίστηκαν αιθοξυλεστέρες της νονυφαινόλης (ΝΡΕ), δηλαδή χημικά προϊόντα που συχνά χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά στη βιομηχανία και στην παραγωγή υφασμάτων, συνθετικών και μη. Όταν αποσυντίθενται, παράγεται νονυφαινόλη, ένα ιδιαίτερα τοξικό υποπροϊόν.

«Η νονυφαινόλη προκαλεί ορμονικές διαταραχές» υπογράμμισε εκπρόσωπος της Greenpeace κατά την παρουσίαση της έκθεσης Dirty Laundry 2, υποστηρίζοντας ότι η ουσία μπορεί να μολύνει την τροφική αλυσίδα ενώ όταν βρεθεί εντός του οργανισμού μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη γονιμότητα αλλά και την ανάπτυξη.

«Δεν είναι απειλή μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες κατασκευάζονται τα υφάσματα, αλλά και στις χώρες που πωλούνται τα ρούχα αυτά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ΝΡΕ που διαρρέουν όταν πλένονται τα συγκεκριμένα ρούχα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Greenpeace δημοσιοποίησε έκθεση με τίτλο «Dirty Laundry» σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας μεγάλες εταιρείες ενδυμάτων και υποδημάτων μολύνουν τα νερά των ποταμών στην Κίνα με χημικά απόβλητα. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης υποστήριξε ότι μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι εταιρείες Puma και Nike δεσμεύτηκαν να αποκλείσουν κάθε χημική τοξική ουσία από την παραγωγική τους διαδικασία εως το 2020, ενώ αντίθετα η Adidas δεν δέχτηκε να δεσμευτεί για μια ανάλογη πρακτική.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου