Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ο... ΑΦΜ δεν προσβάλλει την θρησκευτική ελευθερία!

Μια δίκη με απόλυτα πρωτότυπο περιεχόμενο απασχόλησε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με κατάληξη την -και με δικαστική βούλα- γνωμοδότηση πως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου δεν προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία, ούτε δηλαδή είναι αμαρτία!!! Το ΣτΕ δηλαδή ασχολήθηκε επισταμένως και απέρριψε προσφυγή πολίτη ο οποίος με την επίκληση της θρησκευτικής ελευθερίας ζητούσε να μην έχει ΑΦΜ καθώς και να εξαιρεθεί από το TAXIS καθώς κάτι τέτοιο «δεν θίγει το μυστήριο της βάπτισης», ούτε ο πολίτης αμαρτάνει, ούτε θεωρείται επίορκος αφού έτσι διευκολύνεται η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος.

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση, δεν προσβάλλεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία από το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος έχει αναγκαστικά έναν ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) και είναι υποχρεωτικά ενταγμένος στο σύστημα TAXIS για τη φορολόγησή του.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι η υποχρεωτική απόδοση ΑΦΜ σε όλους τους πολίτες δεν τους μετατρέπει από διακριτά πρόσωπα σε απλούς αριθμούς, ούτε θίγει το μυστήριο της βάπτισης, αφού εξακολουθούν να κάνουν όλες τις συναλλαγές με το ονοματεπώνυμό τους και ο ΑΦΜ χρησιμοποιείται απλά ως επιπρόσθετο στοιχείο.

Δέχθηκε επίσης (582/11) ότι η υπαγωγή στο TAXIS και η υποχρεωτική χρήση ΑΦΜ δεν αντίκειται στο άρθρο 13 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που κατοχυρώνουν τη θρησκευτική ελευθερία, γιατί αποσκοπεί κατ΄ αρχήν στην εξυπηρέτηση ενός δημόσιου σκοπού, που αφορά την αποδοτική λειτουργία της μηχανοργάνωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Εξάλλου ο υποχρεωτικός ΑΦΜ έχει γενικό και απρόσωπο χαρακτήρα για όλους τους πολίτες, δεν συνδέεται με θρησκευτικές πεποιθήσεις, δεν επιδέχεται καμία εξαίρεση και δεν χρησιμοποιείται για να διεισδύσει η κρατική εξουσία στο ενδιάθετο φρόνημα των πολιτών.

Το γεγονός ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι απαραβίαστη δεν σημαίνει ότι ο οπαδός ενός θρησκεύματος μπορεί να επικαλεστεί τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του για να αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση πολίτης ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρεθεί από το TAXIS και τη χορήγηση ΑΦΜ για λόγους αντίρρησης συνείδησης, αίτημα που απορρίφθηκε λόγω της εφαρμογής του νόμου για όλους τους Ελληνες.

Εκείνος προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι θίγονται η θρησκευτική του ελευθερία, το Σύνταγμα, η ΕΣΔΑ γιατί η καθιέρωση ΑΦΜ συνεπάγεται την αντιμετώπιση των ανθρώπων ως αριθμών και όχι ως προσώπων. Αυτό δεν συνάδει με τις διδασκαλίες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης, η υποχρεωτική απόδοση και χρήση ΑΦΜ τον αναγκάζει σε επιορκία και κατάσταση αμαρτίας ενώπιον του Θεού, καθόσον συνιστά από μέρους του αποδοχή της κατάργησης του βαπτίσματος που έχει λάβει.

Το ΣτΕ δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς του κι έκρινε ότι ο ΑΦΜ δεν είναι αμαρτία...


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου