Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Το Ιντερνετ είναι πάντα εφημερεύον

Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι Ελληνες που επισκέπτονται ιστοσελίδες υγείας προς αναζήτηση πληροφοριών. Οι ειδικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυτοδιαγνώσεις που κάνουν οι χρήστες. Το 81% των χρηστών του Διαδικτύου ενδιαφέρονται και αναζητούν πληροφορίες που αφορούν την υγεία. Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας στους δύο κάνει αυτοδιάγνωση και μόνο ένας στους τέσσερις ελέγχει την εγκυρότητα της πηγής αναζήτησης πληροφοριών. Η χώρα μας, μάλιστα, κατατάσσεται στις χώρες που εμφανίζουν την πιο ραγδαία αύξηση χρήσης των site υγείας με ετήσιο ρυθμό 11,4%.
Από όλους όσους επισκέπτονται το Ιντερνετ για λόγους υγείας, το 72% αναζητά πληροφορίες για φάρμακα και το 58% κάνει αυτοδιάγνωση, ό, τι πιο επικίνδυνο σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα πράγματα είναι όμως ακόμη χειρότερα καθώς μόνο το 25% των χρηστών ελέγχει τις πηγές που εμπιστεύεται για την υγεία του. Για τον λόγο αυτόν, αλλά και τον ραγδαίο ρυθμό αύξησης χρηστών που παρουσιάζουν τα site του είδους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα προχωρήσει άμεσα σε ειδική πιστοποίηση προκειμένου οι χρήστες να γνωρίζουν ότι τουλάχιστον οι πληροφορίες είναι ελεγμένες.
«Υπό ορισμένες προδιαγραφές ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα δίνει τη σφραγίδα του ως πιστοποίηση σε site υγείας ώστε το κοινό να γνωρίζει ότι η ενημέρωσή του, τουλάχιστον από τα συγκεκριμένα site, είναι έγκυρη και δεν γίνεται με σκοπό την προώθηση γιατρών και φαρμακευτικών προϊόντων», εξηγεί ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Συλλόγου. Καθιστά σαφές πως η πιστοποίηση θα είναι για όσους το επιθυμούν. Εσι, όποιος πομπός ιατρικών πληροφοριών είναι πιστοποιημένος από το επιστημονικό και συνδικαλιστικό όργανο θα έχει επί το πλείστον έγκριτη πληροφόρηση, ενώ παράλληλα, ο Σύλλογος θα παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες του Διαδικτύου να καταγγείλουν διαπιστευμένα ή όχι site.
«Από εκεί και πέρα όσοι έχουν επιχειρήσει να παίξουν με την υγεία, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία θα μπορούμε να τους καταγγέλλουμε και να επεμβαίνουμε σε επικίνδυνες πληροφορίες που θα εντοπίζουμε και οι ίδιοι για ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία». Ακόμη εξηγεί πως παρόμοιες συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν στην τηλεόραση τιμωρήθηκαν με πρόστιμα και διεκόπησαν σε συνεργασία με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Χρυσουβίδη, ο οποίος αναζητώντας πληροφορίες για τον πόνο στο γόνατο κόντεψε να πάθει… καρδιά!
«Είχα πόνο στο γόνατο, χωρίς να έχω χτυπήσει κάπου. Επέμενε και καθημερινά γινόταν πιο έντονος. Την τέταρτη μέρα άρχισα να κουτσαίνω και μπήκα σε διάφορα site υγείας για να αναζητήσω πού μπορεί να οφείλεται», λέει ο κ. Χρυσουβίδης. «Βρήκα από την πιο απλή διάγνωση, δηλαδή μία φλεγμονή η οποία θα απορροφούνταν από μόνη της, έως ρήξη συνδέσμων ή το χειρότερο ότι είχα καρκίνο στα οστά. Ολα ταίριαζαν με τους πόνους, δηλαδή τα συμπτώματα, που είχα. Δεν είχε περάσει ούτε μία ώρα αναζητήσεων και νόμιζα ότι μου έχουν μείνει δέκα μήνες ζωής. Ετσι αποφάσισα να τα κλείσω και να πάω σε γιατρό. Δεν το άντεχα». Ο κ. Χρυσουλίδης είναι ένας από τους περίπου 2 εκατ. Ελληνες που αναζητούν κάθε χρόνο πληροφορίες σε θέματα υγείας, αριθμός ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυξάνει ραγδαία.
Ο ίδιος εξηγεί στα «ΝΕΑ» ότι μπορεί στην αρχή να του προκάλεσε σύγχυση η παρωχημένη πληροφόρηση, όμως τελικά τον βοήθησε: «Τώρα πλέον με περισσότερη ψυχραιμία γνωρίζω ποια site πρέπει να επισκεφτώ, πώς να αναζητήσω τις πληροφορίες μου και επίσης πώς να τις αξιοποιήσω. Το να αναζητήσεις και να βρεις έναν ή περισσότερους δικτυακούς τόπους υγείας που να μπορείς να εμπιστευτείς για ενημέρωση και όχι για διάγνωση, αλλά και να εκπαιδευτείς να το χρησιμοποιείς σωστά, είναι ό, τι καλύτερο. Αν το κάνεις σωστά, ακόμη και για να ελέγξεις εάν ο γιατρός σου πάει να σε κοροϊδέψει μπορείς».
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου