Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Φρέσκα ψάρια... εισαγωγής

Την ώρα που είναι κοινό μυστικό ότι πολλά θαλασσινά είδη λιγοστεύουν, σε πολλές νησιωτικές και όχι μόνο ταβέρνες βαφτίζονται ελληνικά και σερβίρονται σε τσουχτερές τιμές

Φιγουράρουν στις λίστες των περιβαλλοντικών οργανώσεων ως προστατευόμενα είδη αφού απαγορεύεται η αλίευσή τους, όμως σερβίρονται στις πιατέλες των εστιατορίων και μάλιστα σε τσουχτερές τιμές! Γόνοι καλαμάρια, μαρίδες, σωλήνες και πετροσωλήνες είναι μερικά μόνο από τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση από την υπεραλίευση και το παράνομο ψάρεμα. Ψαράδες και περιβαλλοντικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες και προτείνουν έλεγχο και μέτρα περιορισμού της αλιείας.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες των ειδικών: «Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να τεκμηριώνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία» λέει στα «ΝΕΑ» η Μαρίνα Πέτρου, προϊστάμενη της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας.
Και ενώ είναι κοινό μυστικό ότι τα ψάρια ολοένα και λιγοστεύουν, σε πολλές νησιωτικές ταβέρνες προσφέρουν εισαγόμενο ψάρι το οποίο βαφτίζεται ελληνικό. Φυσικά ο πελάτης το πληρώνει για εγχώριο.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ.
Τι ψάρια φτάνουν στο πιάτο μας και από πού προέρχονται; Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου διακινούνται ετησίως 20.000 τόνοι αλιεύματα, από τα οποία οι 8.000 είναι εισαγόμενα.
Οπως επισημαίνει ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, ιχθυέμπορος, το διάστημα που περιορίζεται το ψάρεμα στην Ελλάδα είναι μεγάλο. «Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο οι μηχανότρατες δεν βγαίνουν στην θάλασσα και έχουμε μόνο λίγο γρι-γρι. Λογικό είναι οι τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν αυτό το διάστημα να καλύπτονται από ψάρια τα οποία εισάγονται». Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη νωπά ψάρια από τις χώρες τις Ευρώπης αλλά και τον Ατλαντικό διοχετεύονται στην ελληνική αγορά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες την περίοδο του καλοκαιριού.

«Από το τέλος Μαΐου αρχίζουν και ζορίζουν τα πράγματα για όλους. Μέχρι τότε είχα στον κατάλογο μπαρμπούνια, κουτσομούρες, στήρες. Ομως όταν σταματήσουν οι ανεμότρατες τα πράγματα ζορίζουν. Να βρεις φρέσκο και ντόπιο ψάρι είναι δύσκολο. Είναι ελάχιστα και αν δεν έχεις επαφές με ψαράδες από περιοχές που βγάζουν κυρίως μεγάλα ψάρια όπως τσιπούρες, ροφούς, σκορπίνες, τότε έχεις πρόβλημα» λέει ο Γιώργος Λουκής, ιδιοκτήτης γνωστής ψαροταβέρνας. Από τα νερά του Λακωνικού κόλπου προσπαθεί να γεμίσει τα πιάτα του εστιατορίου του, ιδιαίτερα τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού. Ο κ. Λουκής αρνείται να ακολουθήσει την πρακτική πολλών συναδέλφων του που, όπως εξηγεί: «Ξεπαγώνουν τα ψάρια στη θάλασσα και τα παρουσιάζουν ως φρέσκα ελληνικά. Εχω 20 χρόνια την ταβέρνα και δεν θα μπορούσα να το κάνω. Προσφέρω ό,τι βγάζουν οι ψαράδες με τους οποίους συνεργάζομαι. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που σχεδόν όλο τον Αύγουστο είμαστε κλειστά».

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ.
Τα αποθέματα ψαριού στις ευρωπαϊκές θάλασσες μειώνονται επικίνδυνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. Κι ενώ η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά ψαριού στον κόσμο, μόνο η Ολλανδία, η Λετονία, η Εσθονία και η Ιρλανδία είναι σε θέση να καλύψουν την εσωτερική αγορά τους αφού οι ποσότητες των αλιευμάτων τους είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνουν. Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων δείχνουν ότι οι εισαγωγές ψαριών στην Ευρώπη το 2007 έφτασαν τα 4,3 εκατ. τόνους, με κόστος 23 εκατ. δολάρια.

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου