Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Οι ξένοι που καθαρίζουν τα Ελληνικά μονοπάτια!

Ο Αντουάν Κομέλ ξυπνάει κάθε μέρα στις 6.30. Μια ώρα αργότερα και αφού έχει πάρει το πρωινό του βρίσκεται σε βουνά και χωράφια της Σύρου για να βοηθήσει μαζί με άλλους εθελοντές στην συντήρηση των μονοπατιών του νησιού. «Προς το παρόν τα καθαρίζουμε, όταν τελειώσουμε με αυτό θα προχωρήσουμε σε σήμανση, ακόμα και σε ανακατασκευή ορισμένων, με τη βοήθεια από ντόπιους μάστορες αν χρειαστεί» λέει ο 21χρονος φοιτητής Κοινωνιολογίας από το Παρίσι. «Όταν τελειώσουμε τα μονοπάτια θα είναι εύκολο να περπατηθούν τόσο από τους ντόπιους γεωργούς, όσο και τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν πεζοπορία», σχολιάζει.

Ο Αντουάν είναι ένας από τους 12 εθελοντές από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε μία από τις δύο ομάδες της οργάνωσης ΕΛΙΞ, η οποία εδώ και 25 χρόνια προσφέρει προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Με τη συντήρηση μονοπατιών ασχολείται εδώ και χρόνια, φέτος για πρώτη φορά προχωρά σε μια τέτοια δράση στη Σύρο και σκοπεύει να αναδείξει τα εκατοντάδες παραμελημένα ή λιγότερο παραμελημένα μονοπάτια του νησιού. Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας θα βρίσκονται στο νησί των Κυκλάδων έως τα τέλη Αυγούστου, όταν και θα αντικατασταθούν από την επόμενη ομάδα.

Όπως λέει ο Αντουάν, επέλεξε την Σύρο γιατί «ήθελα να επισκεφτώ την Ελλάδα και να συνδυάσω τις διακοπές με την προσφορά. Επίσης δεν ήθελα να πάω σε κάποιο από τα νησιά που επισκέπτονται μάζικα οι ξένοι τουρίστες. Στη Σύρο έχει πολύ κόσμο αλλά είναι οι περισσότεροι Έλληνες». Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, όμως είναι ήδη σίγουρος πως «θα το ξανακάνω στο μέλλον, σε κάποια άλλη χώρα αυτή τη φορά. Στην Σύρο θα ξανάρθω για διακοπές».

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές της ομάδας της ΕΛΙΞ έχουν μόνο τα καλύτερα να πουν τόσο για το νησί όσο και για τους ντόπιους με τους οποίους συναναστρέφονται.

Πάντως, η παρουσία τους δεν έγινε σε όλες τις περιπτώσεις δεκτή με ενθουσιασμό, τουλάχιστον στην αρχή. «Κάποιος γεωργός πίστευε ότι είμαστε εκεί για του κλέψουμε τα σταφύλια. Όταν του εξηγήσαμε τι κάνουμε βέβαια, χάρηκε ιδιαίτερα και μας προσέφερε νερό» λέει ο Μαρτί Ντολς από την Βαρκελώνη, φοιτητής ΜΜΕ.
Φυσικά η παραμονή για τους εθελοντές στη Σύρο δεν έχει μόνο... ξεχορτάριασμα και κακουχίες. «Πέρα από τις πρωινές ώρες , κατά τα άλλα μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Να πας για μπάνιο, να κάνεις αθλητισμό ή να βγεις για ποτό. Εμείς επιλέγουμε ό,τι κάνουμε να το κάνουμε όλοι μαζί, έχουμε γίνει μια παρέα» λέει ο Μάρτι.

Σημειωτέων ότι όσοι εθελοντές αποφασίζουν να περάσουν το καλοκαίρι τους συντηρώντας τα κυκλαδίτικα μονοπάτια, έχουν καταβάλλει περί τα 100 ευρώ συμμετοχή στο πρόγραμμα, η οποία τους εξασφαλίζει διατροφή και διαμονή (στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Ισιδώρειο Ίδρυμα στην Ερμούπολη, το οποίο τους υπόλοιπους μήνες λειτουργεί ως φοιτητική εστία). «Σκεφτείτε μόνο ότι κατά καιρούς έχουμε εθελοντές από τις χώρες της Άπω Ανατολής οι οποίοι μόνο για τα εισιτήρια μπορεί να έχουν δώσει πάνω από 1000 ευρώ» λέει η κυρία Έφη Μπάκα, ομαδάρχης στη συγκεκριμένη παρέα. «Δεν είναι η οικονομία, είναι η διάθεση για προσφορά και για να γνωρίσουν καινούργιους τόπους που τους φέρνει εδώ».

Παρεμπιπτόντως, ακόμα και αν τα προγράμματα της ΕΛΙΞ και άλλων εθελοντικών οργανώσεων συνδυάζουν προσφορά και διακοπές, δεν λείπουν και κάποιοι που εγκαταλείπουν στου... δρόμου τα μισά. «Κυρίως είναι οι Έλληνες αυτοί που το κάνουν αυτό βέβαια», λέει η κυρία Μπάκα, «Οι ξένοι επισκέπτες έρχονται πιο αποφασισμένοι. Οι περισσότεροι το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν και ξέρουν τόσο τις υποχρεώσεις όσο και την ψυχαγωγία που προσφέρει» καταλήγει.


Τι είναι η ΕΛΙΞ
Η μη κυβερνητική οργάνωση ιδρύθηκε το 1987 και σκοπός της είναι η προώθηση της εθελοντικής προσφοράς και η καλλιέργεια της εθελοντικής συνείδησης. Πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά. Συνεργάζεται με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κρατικούς Φορείς, εταιρίες, Ιδρύματα καθώς και με τοπικούς περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Alliance of European Voluntary Service Organizations, του Conservation Volunteers Alliance, του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και του Δικτύου Εθελοντισμός και Περιβάλλον.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.elix.org.gr και ενημερωθείτε για τα προγράμματα της ΕΛΙΞ


http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου