Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τα σενάρια για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μπορεί η έναρξη της φετινής σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης να απέχει λιγότερο από δύο μήνες, ωστόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που θα επιβληθεί. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση να μην υπάρξει εξίσωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ένα μέτρο με ένθερμους υποστηρικτές αλλά και... «πολέμιους». Και εξηγούμαστε: υπέρ του μέτρου έχουν ταχθεί οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, τονίζοντας εμφατικά ότι αποτελεί και τη μοναδική λύση για να καταπολεμηθεί η φοροκλοπή και το λαθρεμπόριο. Δηλαδή με την εξίσωση των φόρων θα εκλείψει το κίνητρο, δηλαδή η διαφορά της τιμής, ώστε να χρησιμοποιείται το πετρέλαιο θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική να προχωρήσει στην εξίσωση με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα επιβάρυνση για τα νοικοκυριά για μία ανελαστική δαπάνη, όπως είναι το πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα.

Ποια είναι λοιπόν τα σενάρια που εξετάζονται; Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη σταδιακή εξίσωση των ΕΦΚ στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, εφαρμόζοντας μια αύξηση στον ΕΦΚ της τάξης του 5% σε πρώτη φάση. Μια ακόμη αλλαγή που εξετάζεται είναι η αύξηση να είναι μικρότερη για τα νοικοκυριά και μεγαλύτερη για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα πωλείται σε επιχειρήσεις. Παρότι η συγκεκριμένη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, θα φέρει περισσότερα έσοδα στο δημόσιο ταμείο, ωστόσο η εφαρμογή της συναντά ανυπέρβλητες πρακτικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, πως θα υπάρξει διαφορετικός φόρος σε ένα κατάστημα ή σε μια επιχείρηση που στεγάζεται σε μια πολυκατοικία όπου διαμένουν οικιακοί καταναλωτές.

Πάντως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με φορείς της αγοράς με στόχο, οι τελικές αποφάσεις να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου